Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Tesna koža

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 25. 01. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Već mesecima Srbija stoji i čeka odluku o tome da li idemo na vanredne parlamentarne izbore ili ne? Samo što se završila šestomesečna saga o rekonstrukciji Vlade, započela je nova o vanrednim parlamentarnim izborima. OK, čekali su se izbori na Kosovu i zvaničan početak pregovora sa EU jer su to dva uspeha ove Vlade.

 Samo ako posmatramo poslednjih mesec dana videćemo da su is redova SNS postavljani rokovi koji su stalno produžavani. Prvo se računalo na dogovor, zatim je prolongiran rok na “odmah posle Božića, pa do kraja sledece nedelje (17. januara op.a), da bismo na kraju došli do same Skupštine stranke, gde će na protokolarnoj sednici, poslednjoj u ovom sazivu, Predsedništvo SNS odlučiti da li se ili ne ide na vanredne pralemantarne izbore.

koraks_20_12

Povod

Naravno svima je jasno da se kupovalo vreme i naprosto podizala temperatura u javnosti. Umesto na građenju stabilnosti Vlada se posvetila  prolongiranju reformi. Najvažnije pitanje nije to da li SNS želi izbore?, jer je svima jasno da ih želi, već kako do njih na zakonski način doći. Sve vreme se traži povod tj. razlog zašto idemo na izbore? Mora se sve lepo komunikacijski upakovati da ne bi, na kraju ispalo da “najbolja” Vlada za poslednjih 20 godina ne valja. Vodi se računa da se ne dozvoli da sam povod za raspisivanje izbora bude jedna od tema tokom predizborne kampanje, što bi odgovorne za izazivanje krize stavilo u nepovoljan položaj i nametnulo novu predizbornu temu.  SPS po rečima premijera misli da nam izbori nisu potrebni u ovom trenutku. Pokušalo se sa otvaranjem nekoliko afera da se izvrši pritisak na Predsednika Vlade da podnese ostavku ali to nije uspelo. Takođe primetan je otklon Predsednika Srbije i Predsednika Vlade. Videćemo danas da li je to bio samo taktički manevar Tomislava Nikolića radi unutarstranačke bitke.

koraks_18_1

Kako se dolazi do izbora?

Ključno pitanje je kako dolazimo do vanrednih parlamentarnih izbora? Ovde smo na terenu vladavine prava, a u svetlu otvaranja pregovora poglavlja 23, moramo i te kako voditi računa o tome. Ustav Srbije, član 128., je propisao da “Mandat Vlade prestaje pre isteka vremena na koji je izabrana izglasavanjem nepoverenja, raspuštanjem Narodne Skupštine, ostavkom predsednika Vlade i u drugim slučajevima u skladu sa zakonom”.  Za raspuštanje Narodne Skupštine je potreban obrazloženi predlog Vlade. Čisto sumnjam da će predsednik Vlade Ivica Dačić potpisati takvu odluku, jer se već izjasnio da smatra da nije vreme za izbore. Takođe ne verujem da bi se pravio presedan da SNS ministarka i ministri u Vladi preglasaju ostale i da onda prvi potpredsednik Vlade potpiše obrazloženi predlog Vlade, a da na osnovu takvog krnjeg dokumenat Tomislav Nikolić raspusti Narodnu Skupštinu i raspiše izbore. Pokretanje postupka za izglasavanje nepoverenja Vladi u Narodnoj Skupštini (podnosi ga minimum 50 poslanika i poslanica) bi se u javnosti tumačilo kao rušenje Vlade od strane jednog dela Vlade i nisam siguran koliko bi to koristilo SNS-u. Videli smo da je Predsednik Vlade imun na ostavku tako da i treća mogućnost pada u vodu.

koraks_9_1

Razlozi protiv izbora

Ima nekoliko razloga protiv izbora

  • neophodne reforme važne za EU integracije
  • započet pregovarački proces sa EU
  • izbori u Kosovskoj Mitrovici i završetak implementacije Briselskog sporazuma
  • narušena politička stabilnost i samim tim smanjenje priliva investicija
  • protivljenje Nemačke
  • spekulacije o protivljenje Rusije
  • manjak novca u budžetu

Koraks_9_1

Razlozi za izbore

  • “Tesna koža” SNS-a i želja za više vlasti

koraks_18_12_nm

Zaključak

Jasno je da SNS želi izbore da bi osvojio još više vlasti ne razumevajući da to povlači i još veću odgovornost. Pritisak članova i članica stranke na Aleksandra Vučića je očigledno ogroman i pitanje je da li on uopšte može da se odupre?  Dobijanje izbora u Beogradu bi im bilo lakše ako su paralelno i republički izbori. Ne sumnjam da će se u komunikacijskom smislu naći dobro objašnjenje za izbore ali ostaje da visi pitanje svih pitanja “Zašto se raspisuju izbori?” Na kraju ja i dalje mislim da do izbora neće ni doći.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Tesna koža, 6.3 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh