Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Obertauern – sasvim dobro skijanje

Kategorija: Lično ; Datum: 21. 01. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Ove godine smo nastavili otkrivanje skijališta Austrije. Zahvaljujući dragom Krletu izbor je pao na Obertauern + celu Lungau skijašku regiju. Bili smo smešteni u malom seocetu Tweng čiji je položaj trebalo da nam omogući da se lakše selimo sa skijališta na skijalište, a i Pansion Gell je bio vrlo primamljivih uslova. Okupilo se baš veliko društvo i ukupno nas je bilo 34.

DSC_1396

Obertauern spada u veoma poznata skijališta u ovom delu Austrije i najviši je prevoj (Radstädter Tauern Pass) u pokrajini Salzburg. On se prostire na delu Alpa koji se zovu visoke Ture i sastavni je deo nacionalnog parka Höhe Tauern. Planinski vrhovi su tako raspoređeni da podsećaju na jedan veliki amfitetatar. Domaćini se hvale da imaju najmanje snežnih topova (za skijališta na toj nadmorskoj visini) jer je prirodan sneg prisutan u velikim količinama. Čak i ovakva sušna sezona, što se snega tiče, je to i dokazala. Samo mesto se nalazi na 1600 mnv i njegovi počeci se smeštaju u XVI vek. Prvi skijaši su počeli da pristižu 1920 godine kada su opermu donosili peške i na konjima. Prvi ski lift je napravljen 1948, a prvi hoteli su izgrađeni 1952. Zanimljivo je da su 1965. legendarni Beatles – i ovde snimali svoj film Help.

DSC_1387

Obertauern

put

Što bi rekli neki koji iz Beograda kreću put Zagreba i Ljubljane, auto putem “Bratstva i jedinstva” J “samo pravo i nidje ne skreći” najbrži put je naravno preko Ljubljane, pa dalje kroz tunel Karavanke i onda levo ka Beljaku (Villach). Kada se proće Beljak nastavlja se dalje ka Spitall and der Drau i dalje ka Salzburgu. Ukoliko želite da uštedite 5.5€ izađite sa autoputa pre Katschberg tunela, ukoliko ne onda prođite kroz tunel i skrenite na izlazu St Michael.  Mi smo sišli pre tunela da bismo omirisali Katschberg , jedan od ski centara (60 km staza) koji nam je bio zanimljiv. Posle prevoja smo sišli u St. Michael pa dalje ka Mauterndorfu do našeg odredišta Twenga. Kod Mutendorfa se prolazi pored skijališta Grosseck Speireck (47 km staza). Od Twenga ima uzbrdo još 7 km do samog mesta kroz nekoliko tunela koji štite put od klizišta. Skoro svaki dan je policija dežurala sa radarom i hvatala nesavesne vozače tako da pazite kada prolazite tuda.

DSC_1360

4 duge

Skijanje

S obzirom na sušnu sezonu i generalno malo snega u celoj Evropi, moram priznati da sam se iznenadio količnom snega koja se zadržala u Oberatauernu. Opravdali su ono što i komuniciraju a to je da imaju specifičnu mikroklimu i generalno mnogo snega tokom zime. Čitavo skijalište ima 26 žičara i ski liftova. Ukupan kapacitet je 47.000 skijaša na sat što obezbeđuje da gužve na žici nema i da sve ide bez čekanja. Ukupna dužina staza je oko 100 km od toga  60 km staza spada u plavu kategoriju, dok je 36 km obeleženo kao crvene. Na crne staze otpada samo 4 kilometra ali se domaćini hvale sa stazom 26a, odnosno Gamsleiten 2 kao jednoj od najstrmijih staza sa hupserima u Evropi. Radi se o stazi gde se ratrakt ne penje i koja daje osećaj divljine, slobode i pravog free ride doživljaja.

DSC_1300

Već sam spomenuo da je Obertauern kao neka velika zdela ili amfiteatar tako da se sve staze nalaze oko samog mesta. Ta kombinacija omogućava da se sa jednog kraja skijališta na drugo može preći samo na skijama i tako napraviti čitav krug. Takv konfiguracija je omogućila da se ucrtaju popularne ‘Tauernrundi’, gde postoji crveni i zeleni smer. Mi smo parkirali obično na P7 parkingu odakle ide šestosed Schaidbergbahn i staza 2. Tu su svi skijaši iz naše grupe mogli da skijaju jer postoji i plava i crna i crvena staza. Crne staze 2a i 2e, popularnog imena “FIS hang“, su fenomenalne široke a strme i predstavljale su pravi užitak za početak i kraj svakog skijaškog dana. Ja sam voleo plavu stazu 10 kao i najdužu stazu broj 1 gde se penje gondola.

DSC_1393

Zabava

Već popularni “Apres ski” i ovde je poslastica za kraj skijaškog dana. Nisam uspeo ni jednom da se organizujem ali ekipa iz grupe kaže da je atmosfera super. Osim tradicionalnog piva i kuvanog vina, Obertauern je poznat po Gamsmilchom tradicionalnom piću koje se toči samo u ovom ski centru. Onako na oko čini mi se da su za ovaj vid zabave za preporuku apres ski klubovi poput Edelweissa, AlmaLürzeralma ili pak Hochalma. I ove godine svi su najglasniji uz pesmu “Schatzi, schenk mir ein Foto, ein kleines Foto von dir…”

DSC_1299

jezero

Zaključak

Ukoliko se odlučite za Obertauern ili neko od mesta u okolini nećete pogrešiti. Snega ima, vreme nas je poslužilo, a i cene su pristojne tako da je zagarantovan dobar provod i odlično skijanje.

DSC_1432

restoran Tref 2000

P.S. Pomozite i sebi i meni (vi ćete uštedeti 10 odsto prilikom sledeće rezervacije) i koristite sledeći link pri rezervaciji preko Bookinga vaše sledeće destinacije za putovanje. Hvala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Obertauern - sasvim dobro skijanje, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi:

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh