Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Zakintos – ostrvo vetra, maslina i kornjača

Kategorija: Lično ; Datum: 06. 08. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Put

Nakon posete Meteorima nastavili smo naš put ka Zakintosu (Ζάκυνθος, Zakynthos) . Morali smo da se vratimo na auto put koji vodi ka Igumenici. Do njega smo izabrali kraći put do Panagie ali sa mnogo više krivina.Taj izlaz na autoput uopšte nije obeležen, tako da je moj savet  da se do (od) Kalambake (Meteora) od auto puta ide preko Gravene. Dalje smo auto putem išli do Joanine, a onda okrenuli ka jugu ka Argi. Od Soluna do Joanine na auto putu imate ukupno tri naplatne rampe (putarina 2.40€). Kada skrenete kod Joanine ka Argi, posle par kilomentara imate veliku IKEA robnu kuću koju možete posetiti u povratku. Čuvajte se radara na putu ka Argi, jer su postavljena  tri automatska na ulazima u sela. Kod Arge opet izlazite na auto put, nekih 35 km. Tek tu negde prvi put smo uspeli da vidimo more. Mi odavno, kada porodično putujemo, imamo igru ko prvi vidi more dobije 5 € iz kasice prasice.

Put dalje ide ka Amfilohiji. Ta deonica je uz zaliv i dosta je krivudava, tako da prilagodite brzinu i uživajte u pogledu na more. Od Amfilohije kraj nekoliko veštačkih i prirodnih jezera ide se dalje ka Mesalođiju, gde takođe ima parče auto puta (30km). Od Mesalođija dalje krivudavim putem idete ka Korintskom kanalu, Patri i fenomenalnom mostu. Most podseća na naš Most na Adi, stim da nema jedan pilon već četiri. Prelazak mosta se naplaćuje 13€. Od Joanine put nije bio opterećen sve do pred Patru ali vodite računa na mnogobrojna sela i raksrsnice i tu i tamo radare. Malo pre Patre počinje ozbiljniji saobraćaj, jer se tu ukršta nekoliko puteva  koji spajaju Peloponez, Atinu i kontinentalni deo Grčke. Kada pređete most naići ćete na petlju u izgradnji koja bi trebala da u budućnosti poveže auto put ka Atini, auto put uz obalu Peloponeza i prelazak mosta. Usporite i pratite signalizaciju. Nakon prelaska mosta ne izlazite odmah (na prvom izlazu) sa auto puta u Patru već, na samom početku, pratite put za Atinu i onda nastavite obilaznicom (auto put) za Patru (nekoliko izlaza) i dalje putem ka Kiliniju. Kada se završi auto put put koji se nastavlja je dosta širok i u budućnosti će biti lep auto put.

Do Kilinija ima još 70 km.  Tu smo čekali naš brod za Zante. Odatle idu i brodovi za Kefaloniju na čije ćete prodajna mesta odmah naleteti kada uđete u luku. Karte za Zante su preko puta sa druge strane. Brodovi do 25. jula su malo ređi, a od 25. jula ih ima na svaka dva sata otprilike. Pogledajte na netu red vožnje. Cena za kola je 36€, putnike 8€, a decu 4€. Brodom se ide oko 1.30h minuta ugodne vožnje. U povratku smo uhvatili prvi jutarnji brod. Krenuli smo brodom u 5.30h sa ostrva, a u Zemunu smo bili oko 18.15h. Ukupno nas je put za nas četvoro koštao oko 400€.

 

Most pre Korintskog kanala

 

Zakintos

Zakintos je najjužnije grčko ostrvo u Jonskom moru. Kod Kerija, Na Jugozapadu ostrva ćete naići na veliki barjak sa Grčkom zastavom kojim je obeležen taj ćoškić Grčke. Ostrvo je kao lenjirom po dijagonali podeljeno na planinski i ravničarski deo. Ukupne dužine (sever-jug) je oko 50 km tako da se može lako i lepo obilaziti. Glavni grad je Zante, a pored njega veća mesta su i Alikes, Tsilvi, Laganas… Ostrvo je od XIX veka u sastavu Grčke, a do tada je bilo i pod Turcima i Britancima. Kao i sva druga ostrva u Jonskom moru ima burnu istoriju. Zaštitnik ostrva je Sv. Dionisios, čije mošti možete videti u crkvi sa prelepim ikonostasom u luci u Zanteu.  Ostrvo je prepuno maslinjaka i možete videti vekovna stabla. Pored maslina, gaji se i grožđe, lubenice, povrće. Pogotovo u brdovitim selima možete naći odlično domaće vino i med. Poznato je kao jedno od važnih mesta na kojima morske kornjače Carreta carreta polažu jaja.

 

Smeštaj

Mi smo bili smešteni u Vasilikos u Aeolos apartmanima  (cena 50€) koje smo rezervisali direktno preko neta. Vasilikos je Jugoistočno poluostrvo udaljeno 16 km od Zantea, koje je sa jedne strane deo zaliva Laganas, a sa druge gleda ka kopnu. Preporučujem ga svima koji žele odmor u mirnom mestu,  jer je to mesto sa razuđenim kućama, veoma dobrim i raznovrsnim plažama bez centralne ulice.

 

Gerakas plaža

S obzirom na to da su jedan od razloga za izbor Zakintosa bile velike morske kornjače Carreta carreta prvi dan je bio rezervisan za posetu Gerakas plaži.  Ove godine preko 118 gnezda je obeleženo na ovoj plaži i njena čar je upravo taj osećaj da se kupate na mestu gde svakog trena mogu da se izlegu male kornjačice. Gerakas je peščana plaža  i uz Dafne i Sekaniju spada pod poseban režim zaštite tako da se koristi samo prvih 3-5m plaže jer su iza gnezda sa jajima. Na ulazu vas obično dočekuju volonteri koji dele promo materijal i uputstva kako da se ponašate, da ne bi ugrozili gnezda. Ulazak psima nije dozvoljen, kao i na svim drugim plažama gde su gnezda. Restoran, prodavnica, Carreta carreta morski centar… su iznad plaže udaljeni jedno 100m. Na Gerakasu su najskuplje ležaljke (10€). Kao i većina plaža sa te strane zaliva Laganas ulazak u vodu je postepen i dugo je voda plitka, tako da je plaža idealna za decu.

obeležena gnezdašca na Gerakas plaži

 

 

Porto Zoro

Blizu našeg smestaja nalazi se plaža Porto Zoro sa plažnim barom Porto Azzuro. Plaža je ogromna tako da je u prvom delu plaže je hotel Porto Zoro, a zatim sledi deo gde je plažni bar. Ovo je plaža sa jednim od najlepših plažnih barova na ostrvu. Hrana je za nijansu skuplja od ostalih tavernica ali je zato veoma obilno servirana. Sedenje u prirodnom hladu borova i gledanje u more je nešto što preporučujem. Uređena i veoma čista plaža gde u samom kraju postoji glina koja pomešana sa morem daje blato, tako da vas ne iznenadi kada vidite ljude premazane blatom kako šetaju plažom čekajući da se blato osuši.

Porto Zoro plaža

 

Izlet na Severozapad ostrva

Trećeg dana smo otišli iz našeg Vasilikosa i krenuli put Zantea, zatim smo hteli da idemo u Maheradu ali smo promašili put. Generalno je ostrvo loše obeleženo tako da uzmite obavezno mapu za lakše snalaženje. Na izlazu iz Maherada ima lep manastir, a zatim se penjete u brda. U sledećem mestu Kilimenu možete kupiti med, što smo i učinili, kao i maslinovo ulje i domaće vino.  Interesantan je i zvonik crkve u istom mestu.

Prva stanica za kupanje nam je bio Porto Limonas u koji se stiže iz Ag. Leona. Mali zaliv sa prelepom kristalno čistom vodom Jonskog mora i minijaturnom plažicom u samom dnu zaliva. Zapadna strana ostrva ka otvorenom moru je divljija i okomitija tako da se često spuštate stazom po stenama da bi se došlo do mora. Mala taverna gore (kod parkinga) zatim nekoliko veštački napravljenih terasa sa ležaljkama (4€) suncobranima i borovima, a 50m niže je ulzak u more sa malog mola. Sa druge strane zaliva dve pećine za otkrivanje. Uvala sa mnogo izvora i malo hladnijom osvežavajućom vodom.

Porto Limonas

Tu smo se kupali do ručka, a zatim otišli na Porto Roxa koje je zbog požara potpuno golo i nepreporučljivo. Inače cela Severozapadna strana ostrva je dobrano gorela prethodnih godina tako da je veliki deo šume uništen što je tragedija neviđenih razmera. Na ručak smo išli u Kampi i Porto Schiza. Obavezno posetite Kampi (Kabi), a oni koji mogu sebi da priušte neka ovde sačekaju zalazak sunca. Sigurno je prekrasan. Kampi ćemo pamtit po ručku na litici sa pogledom na prekrasno tirkizno more i odlične lignje.

Pogled iz restorana na Porto Shiza

Posle ručka smo se spustili u Porto Vromi gde smo se na maloj plaži kupali i raspitivali u vezi sa vožnjom brodom. Zatim smo otišli, pored manastira Ag. Georigou Krimon na vidikovac iznad čuvene plaže Navagio. To je plaža koju ćete najčešće videti na svim promotivnim materijalima kojim se promoviše Grčka. Na njoj je nasukani brod, a inače je plaža sa oblutkom i prekrasnim tirkiznim morem. Sam vidikovac je napravljen na mestu na kom se ne vidi brod. Da biste ga videli morate ići po niskom rastinju uz liticu desno. Vrlo pažljivo se krećite, jer se nalazite na neobezbeđenoj litici ali pogled vredi svaki tren straha zbog visine. Takođe sa leve strane možete se stazom spustiti do litice iznad plaže. Za ovaj poduhvat uvek imajte prikladnu obuću.  Nazad smo se vratili prepuni utisaka kroz nizijski deo ostrva.

Pogled sa litice na Navagio

 

Dafne

Plaža Dafne je druga plaža na kojoj se kupate pored gnezda kornjača. Do nje se stiže malo teže, jer treba ići makadamskim putem. Može se doći sa dve strane, jedna je preko Centra carreta carreta koji je zatvoren L a druga je iz Vasilikosa. Divna peščana plaža sa pet taverni i barova gde u sklopu ponude svakog bara su i besplatne ležaljke. Dafne je poludivlja plaža jer nije ni nalik organizovanosti kao što je to na Gerakas plaži. Ovde su gnezda mnogo ugroženija jer se ljudi ne ponašaju baš u skladu sa onim kako bi trebalo. Šetajući sa Tamraom duž plaže na divljem delu uočavaju se tragovi kornjača i gnezda koje volonteri nisu registrovali. Odlična kafana Paolo melo sa uslugom na visokom nivou, brzom i sa osmehom, gde smo super jeli u hladu maslina.

Na divljem delu Dafne plaže

 

Izlet na Sever ostrva

Četvrti dan smo iskoristili da odemo na kraljni vrh ostrva i obiđemo celu Istočnu stranu. Opet nas je put vodio kroz Zante ka severu, ka Katastariju. Usput smo naišli i na Yanis riding najveću ergelu na ostrvu gde se može do mile volje jahati i uživati u konjima. Morali smo da stanemo da bi i mi malo uživali i mazili konje. Nastavili smo put ka St. Nikolasu i okupali se na Makris Giaols koja je lepoj plaži sa oblutkom. Za ručak smo otišli u malu luku Ag. Nikolaos gde smo jeli u poslednjoj taverni prelepu svežu ribu na samoj obali mora. Iz Ag. Nikolaos polazi trajekt kojim se može praviti izlet na Kefaloniju. Posle ručka smo otišli na sam sever ostrva (C. Skinari) i obišli svetionik i vetrenjače. Zatim smo se vratili i kupali na Xigia plaži koja je poznata po lekovitom sumporu koji se nalazi u stenama oko plaže, a koji se meša sa morskom vodom. Legenda kaže da je takva voda dobra za ten. Spemite se na jedan “nezaborvan” miris mora i plaže. Vratili smo se putem uz mala mesta koja su uz obalu od Alikesa do Zantea.

Ručak kraj mora u Ag. Nikolaosu

 

Palaka  i Ag. Nikolaos plaže

Uhvativši ritam da se jedan dan kupamo blizu Vasilikosa da drugi obilazimo ostrvo kupali smo se na Ag. Nikolaou i Palaka plaži. Ag. Nikolaou je malo bučniji jer je tu jedan od centara water sport na ostrvu. Palaka plaža je mala slatka plaža u uvalici na kraju ogromne Banana plaže. Pesak, sunce, divna plitka i čista voda, mnogo školjki… učinili su i ovaj dan veoma zanimljivim.

 

 

Obilazak Laganas zaliva

Utisak o ostrvu ne bi bio kompletan bez posete Lagansu i selima u okolini. Lagans je mesto za one koji su došli da se na moru provode. Dve ulice koje su načičkane restoranima, kafićima, diskotekama… čak se može naći i striptease bar, što sam prvi put video negde na moru.  Gazdarica nam je rekla da je najbolje da idemo u Porta Kaminia i da tamo vidimo za čamac koji bi nam omogućio da vidimo kornjače. Bukvalno shvativši da je to mala luka tražili smo je čitavih 45 min. Muvajući se po putevima i kružeći brodić nismo našli ali smo nabasali na Muzej maslinovog ulja. O toj divnoj ideji u nekom drugom postu.  Brodići za razgledanje polaze iz Kerija gde imate različite mogućnosti od toga da iznajmite čamac, ukoliko imate dozvolu za upravljanje čamcima, obilazite Keri pećine, odlazite na ostrvo Martonisi i obilazite pećine tamo, do razgledanja Laganas zaliva u potrazi za Carreta carreta kornjačama. Mi smo izabrali gledanje kornjača plus kupanje na Matronisiju (10€ po osobi).

Traženje kornjača je bio poseban doživljaj koji je nam je pomogao da se kod princeza izvučemo za taj dan. Matronisi je ostrvo preko put Kerija na kom takođe kornjače prave gnezda. Voda je prelepa, kristalno čista i stalno imaš osećaj da će negde da izroni kornjača. Nakon toga smo otišli u gradić Keri i na vidikovac odakle nema dalje, kraj Grčke teritorije. Vidikovac, na kom je napravljen mali improvizovani kafić iz kamp prikolice sa panjčićima umesto stolica je sladak za popiti popodnevnu kafu. Verujem da je zalazak sunca i ovde prekrasan.

Kornjača carreta carreta

 

 

Ship wreck

Posle ponovljenog kupanja na Gerakasu odlučili smo da idemo na brod do Navagio plaže i da vidimo taj čuveni shipwreck. Išli smo na sever do Anafonitria i spustili se na Porto Vromi (sa druge strane). Stigli smo taman kada je jedan brodić trebalo da krene i uspeli smo da se ukrcamo na njega. Brodići od Porto Vromia voze 2h u razgledanje pećina, kupanje na Navagio plaži i vožnju (15€ po osobi, deca pola). Ta varijanta nam je bila zanimljivija od varijante obilaska celog ostrva velikim brodovima koji kreću iz Zantea.

Talasi na Jonskom moru koje je otvoreno znaju da budu dosta veliki i ovo je jedan bio jedan od dana kada je more bilo nemirno što je činilo putovanje još uzbudljivijim. Na plaži Navagio je velika gužva, naročito oko 12h kada dođu i dva ili tri velika broda sa preko 400 ljudi. To nije plaža na kojoj je predviđeno da se ostane čitav dan, već da se dođe, okupa, fotka i ide dalje. Dnevno su tu napravi hiljade fotografije koje se dalje dele.

Cela Zapadna obala ostrva je okomita i sastavljane od belih krenjačkih stena koje daju posebnu boju moru. Veoma je sličan sastav kao i na Lefkadi.  Nakon broda otišli smo da jedemo u Porto Limonas i tamo uživali celo popodne. Poslednji dan smo ponovili kupanje na Porto Zoro plaži.

Saveti

Ukoliko ste kolima kao i mi najbolje je da nabavku obavite ili u LIDL-u (na putu za Laganas) ili u SPAR-u u Zanteu.  U SPAR-u smo našli i srpske proizvode kao što su Jelen pivo, Eurocrem…Obavezno posetite crkvu Sv. Dionisiosa u Zanteu gde su mošti ovog sveca. Dobar Giros smo jeli u kafanici Big Boy u ulici Georgiou kod gradske kuće. Tamo kao konobar radi navijač Olimpijakosa koji je bio više nego ljubazan prema nama. Takođe popnite se na Bohali iznad grada jer je prelep pogled na Zante.

Ukoliko niste kolima obavezno iznajmite neko prevozno sredstvo i uživajte malo u čarima ovog ostrva. Posetite Muzej maslinovog ulja i kupite različite vrste maslinovog ulja (sa pomarandžom, limunom, belim lukom, organsko….) za poklon. Ukoliko idete porodično ili ste željni odmora onda Laganas nije za vas. Ovde možete naći listu od 35 mesta koje treba videti na Zakintosu. Proverite kada su brodovi iz Kilinija i za Kilini. Pazite na vatru da ne izazovete požar.Čuvajte prirodu i plaže na kojima su gnezda. Užasno me je bilo sramota kada sam na Navagio plaži u trupu nasukanog broda video konzervu koka kole iz Srbije i praznu kesu BAMBI slanih ribica.

P.S. prvi XPERIA odmor, sve fotografije su slikane XPERIA Arc telefonom

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Zakintos - ostrvo vetra, maslina i kornjača, 10.0 out of 10 based on 7 ratings
Share
Tagovi:

8 komentara


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    predlažem i muzičku podlogu za ovaj odličan post 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=abHQbZ147iE

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Todorovic

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Uvek ću pamtiti plave pećine Zantea, http://www.tt-group.net/Grcka/Zakintos/PlavePecineZakintosu.php

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. zakintos

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Super opis, super fotke.
    Ako če netko tražiti last minute za Zakintos:
    http://www.odklop.com/zakintos

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kristina

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Stvari uvek treba sagledati iz vise ugla. Ja sam trenutno na zakintosu u mestu Argasi. Mesto je premalo a prenatrpano.U celih 10 min setnje da kazemo setalistem centra argasija, u roku od 10 min koliko vam je potrebno da ga predjetw mozete da vidite 20 radnji sa ponudama za izlete , 20 renta car a i 20 prodavnica sa suvenirima i 40 restorana . Mesto je odvratno i ima jako malu plazu.Puno je blata i trave na plazi. Sta raditi ako niste vozaci , nista imate bus koji ne placate do nekih normalnih plaza i kad odete na tu plazu docekaju vas sa naplatom lezaljkiajde to i nekako . Mesto kao mesto Argasi nema sta da se vidi acene su 4 puta vece nego kod nas. Giros se krece od 8 do 18 eur, Za dvoje 2 girosa i 2 pica ne mozete da prodjete ispod 25 eur. Znaci nikom ne bih preporucila Zakintos nikad

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  5. Tomislav

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Gluposti! Ja sam uparavo u Laganasu, jucer pojeo Giros za 1.50€
    Plaze su odlicne! Ako zelite dalje mozete rentati auti…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh