Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Digitalizuj.Me

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 29. 03. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Pre  neku nedelju stigao je poziv od Vladimira Vulića za učešće na mesečnom događaju koji ekipa Digitalizuj.me organizuje u Podrgorici. Vanja se javio i na preporuku Dragana Močevića ponudio meni i dragom Kruni Vidiću da govorimo o političkoj komunikaciji na Internetu. Čim su Krunu dozvolili da odustvuje sa posla lako smo se dogovorili za datum. U međuvremenu se i Dragan uključio tako da se ekipa kompletirala.

#DigitalizujMe predavanja

Radi se o predavanjima koja su otvorena za sve zainteresovane i organizuju se svakog meseca na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Teme su različite ali su sve u vezi sa Internetom, društvenim medijima, aplikacijama…. svim onim čime se Digitalizuj.me bavi. Vanju sam sretao na različitim konferencijama u poslednjih nekoliko godina i znam da rade svašta nešto lepo. Prošlog meseca sam se malo više zainteresovao za Digitalizuj.me događaj jer je na njemu učestvovala Gaga Đermanović pa je njeno predavanje izazvalo ozbiljan buzz na Twitteru. Tema “Politička komunikacija na Internetu” koju je izabrala Digitalizuj.me ekipa je više nego aktuelna u Crnoj Gori jer je u toku predizborna kampanja za predsedničke izbore 7.aprila. Kao šlag na torti našu posetu Podgorici pratila je afera sa Miroslavom Ivaniševićem  koja je upravo pokrenuta na Internetu i koja pokazuje da se ništa ne može sakriti.

Ova predavanja Digitalizuj.me ekipa organizuje potpuno volonterski i finansira svojim sredstvima što je za svaku pohvalu. Retko gde se sreće takav entuzijzam. Moram priznati da me je ozbiljno zamislilia njihova inicijativa. Njihova želja je da unaprede  poslovanje, komunikaciju, softver… i da podstaknu druge da iskoriste sve mogućnosti koje nam Internet pruža. Moram priznati da sam se oduševio ovakvom društveno odgovornom akcijom. Vanja se često kreće po konferencijama i poznaje mnogo ljudi, a i cela ekipa Digitalizuj.me je odavno prisutna na internetu tako da još jednom pokazuje da je Internet pun magije koja nas spaja.

Prolećni dan u Podgorici

Posle snežnog Beograda, Zagreba i Banja Luke Kruno, Dragan i ja smo se naprosto otkravili u sunčanoj Podgorici. Čak smo sedeli napolju u bašti uživajući u suncu. Dragan je kao prava zvezda bio više zauzet nego Kruno i ja, jer je morao da održi i predavanje Twittosfera na Ekonomskom fakultetu, dok smo mi iskoristili to vreme za dogovore oko budućih akcija i razgovore za koje obično nemamo mnogo vremena. Volim takve opuštene dane kojih nemam mnogo u svom natrpanom rasporedu, jer se iz njih mnogo uči. Ostavljaju prostor za razmišljanje i opušten razgovor.

Podgorica je na mene ostavila prijatan utisak jer se baš izgradila. Dugo nisam imao priliku da pored posla zbog kog sam došao, prošetam i vidim sve ono što obično gledamo na TV-u ili na slikama.  Uživali smo otkrivajući je malo po malo. Ovih dana je palo mnogo kiše u Crnoj Gori tako da je sve nekako bilo umiveno, sjajno i lepo.

Predavanje

Na Fakultetu političkih nauka koji se nalazi u potkrovlju zgrade Pravnog fakulteta okupilo se preko 100 ljudi. Neki u Beogradu bi rekli da je to malo ali za Podgoricu i domaćine to je bilo iznad očekivanja. Slatko je kada domaćini kažu da su morali dodatne stolice da unose, jer to znači da je stvar premašila očekivanja.  Ono što je važno je da su bili prisutni poslanici i predstavnici svih političkih opcija u Crnoj Gori. Iznenadila me je i obradovala draga Nada Drobnjak koja je pored svih obaveza našla vremena da dođe. Organizacija je bila odlična i jedino što je falilo bilo je veće prisustvo medija.
Prvi je bio Kruno koji je govorio generalno o političkoj komunikaciji, a naročito o političkoj komunikaciji na Internetu. Sa ovog predavanja ću, između ostalog pametnog što je rekao, zapamtiti njegovu rečenicu “Prebahato je citirati sam sebe ali moram!” Ko ga je slušao zna koliko Kruno može biti duhovit, što je i ovoga puta potvrdio. Nakon njega sam bio ja. Govorio sam o Političkim strankama i Internetu generalno.  Bilo mi je teško nakon Krune jer je trebalo zadržati pažnju publike. Sva je sreća pa imamo Twitter i možemo reakciju publike da vidimo u realnom vremenu.  Kada su naše 30 minutne prezentacije bile gotove u panelu priključili su nam se Radoje i Dragan. Tada smo u panelu odgovarali gotovo sat i po na pitanja, razgovarali o posebnim situacijama i aspektima političke komunikacije na Internetu. Draga koleginica Jelena Pvićević iz struke odnosa s javnošću je postavila vrlo teško i zahtevno pitanje o odnosu pojedinci i političke stranke. Iz odgovora svih videlo se koliko je teško naći balans između autentičnosti, ličnosti i stranačke pripadnosti. Internet to menja i menjaće. Storify izveštaj imate ovde.

dot Me

Pored prirodnih lepota, Crna Gora je dobila još jedan resurs, a to je domen tj nastavk .Me. ME je međunarodna internet oznaka za Crnu Goru. Fenomenalno smo se zabavili smišljajući imena različitih domena sa nastavkom me. Moraću da se potrudim da nadjem i svoj dot Me  domen… za sada su mi ponudili probudi.me ali videću da li je slobodan oboji.me. Miloš je predložio djajiclosh.me 🙂

Za kraj

Moram priznati da sam posle dugo vremena uspeo da se za 24h napunim dodatnom energijom i optimizmom da stvari mogu da se menjaju. Prisustvo ljudi, diskusije, divni domaćini, ljudi koje smo upoznali. Sve u svemu bio je ovo jedan produktivan i lep dan. Hvala svima na gostoprimstvu, dobroj energiji i osmesima!

P.S. Vladika je našao Dragana

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Digitalizuj.Me, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
Share
Tagovi:

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh