Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

I muškarci ustaju! zar ne?

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 11. 02. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst objavljen na blogu Centra modernih veština

 

Već nedeljama  većinu ono malo slobodnog vremena posvećujem pripremi  događaja “1 milijarda ustaje” koji će se održati 14. februara  2013. u 201 zemlji sveta. Kada sam pre par meseci prvi put čuo za ovu kampanju nadao sam se da će on u Srbiji biti masovno obeležen. Kako je vreme odmicalo stvari se nisu pomerale.Kao i obično mi sve radimo u poslednjem trenutku tako da  danas imamo događaje u 15. gradova što je, prizanćete, ipak značajan broj.

images (1)

Kao otac dve princezice ova tema mi je veoma bolna. Do sada sam uvek reagovao u situacijama kada je bilo koje nasilje nad ženama u pitanju. Uvek se setim ubistva Ksenije, premlaćivanja Vladimira Stojkovića, šamaranja pevačica, ubistva devojke u N. Sadu… Pisao sam o tome jer sam uvek iznova šokiran kako neko sebi da za pravo da oduzme nekome život! Uvek kada čujem takve vesti samo mi je pred očima slika da li će nekome nekada pasti na pamet da udari moje princeze.  Goca je pisala prošle nedelje  “…Nasilje nad istom onom ženom kojoj muškarci pevaju pesme, o kojoj stvaraju najlepša umetnička dela, koju pokušavaju da osvoje, o kojoj će „na rečima“ čeznuti, prelepo je opisivati i mahom – ćutati o nasilju nad njom, očitom, svakodnevnom, stalnom.”

Neću da to bude društveno prihvatljivo! Neću da ćutim! Niko ne sme da bije žene.  Evo i juče se opet desilo jedno ubistvo žene. Zar je moguće da su za žene njihove kuće najnesigurnija mesta. To nije normalno. Hoću to da menjam i zato ustajem!

Da bi se stvari pokrenule i promenile nije dovoljno da samo žene protestvuju i traže veće učešće, uključivanje države i veću zaštitu. Potrebno je da i mi muškarci, očevi, dede, teče, ujaci, stričevi… ustanemo, izađemo i glasno kažemo da je nasilje nad ženama nedopustivo. Da pokažemo koliko nas ima i da muškarci isto kao i žene ustaju i protestvuju 14.  februara i dižu glas protiv nasilja nad ženama.

 

Zato vas molim da u četvrtak  14. februara u 14 h prekinete svoje obaveze na sat vremena i izađete na ulicu i priključite se igrajućoj revoluciji koja će trgove naših gradova pretvoriti u plesne podijume. Moramo podići glas protiv nasilja nad ženama. Znam da vi to možete. Zato, čekam vas!

P.S. naučite korake trebaće vam 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh