Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

STOP! nasilju nad ženama

Kategorija: Intervju ; Datum: 09. 02. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst kolumne koji je objavljen u dnevnom listu DANAS 8.2.2013

Podigni prst, prekini lanac i kaži STOP! nasilju nad ženama

1 milijarda je ustala, ustani i ti!

Još krajem oktobra dobio sam info o V-day globalna kampanja “1 milijarda ustaje”.  Odlična vest je da će se ona održati i u Srbiji. Ovu kampanju je pokrenuo V-day, globalni pokret koji se bori protiv nasilja nad ženama već više od 15 godina. 14. februara u 14:00h na prostoru člitavog Balkana, pretvorićemo trgove velikog broja gradova u podijum za igru. Bićemo deo jedne, ne baš tihe, revolucije od milijardu žena i muškaraca širom sveta koji će tog dana zajedničkom igrom na ulicama svojih gradova simbolično zahtevati da nasilje nad ženama prestane odmah. Pitate se zašto igra, kada ona kod nas predstavlja nešto radosno, a ova tema nikako nije ona koja budi radost. Izabrana je forma igre jer žene u Africi najčešće plesom protestvuju i na taj način se bore za svoja prava.

Za one koji možda ne znaju, V day je ustanovljen 14. februara 1998. godine u New York-u. Ovaj pokret je pokrenula Eve Ensler, autorka kultne predstave “Vaginini monolozi”. Predstava “Vaginini monolozi” govori o ženskoj seksualnosti kao i društvenoj stigmi koja okružuje silovanje i zlostavljanje.

Nema nedelje u kojoj se ne desi porodično nasilje sa smrtnim ishodom. Prošlog novembra je celokupnu javnost šokiralo batinjanje do smrti devojke u Novom Sadu, a setićemo se šamaranja i pramlaćivanja mnogih žena javnih ličnosti. Do oktobra meseca 2012. godine u Srbiji su 23 žene izgubile život u porodičnom nasilju.  Prema podacima Ujedinjenih nacija jedna od tri žene za vreme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ovaj podatak dovodi do poražavajućeg saznanja da je u ovom trenutku preko milijardu žena na svetu  izloženo psihičkom ili fizičkom nasilju. Zato zaigrajmo 14. februara i simbolički pozovimo sve da nasilje nad ženama zaustave.

Nasilje u porodici nije samo problem žena, ono je ogroman problem društva. U Srbiji je urađeno dosta toga ali na žalost istraživanja pokazuju da je ono još uvek dominantan način za rešavanje muško ženskih sporova u porodici. Država je uradila dosta, mediji takođe ali to nije dovoljno. O ovome se mora govoriti stalno jer svako od nas je odgovoran ukoliko ne prijavi nasilje. Zato je svaka podrška dobro došla. 14. februara prekinite vaše dnevne obaveze na pola sata izađite na ulicu i u 14h priključite se najbližem zakazanom skupu.  Još uvek nije kasno da i u vašem gradu organizujete javno plesanje i na taj način se uključite u ovu važnu globalnu kampanju. Srbija se njiše u ritmu pesme “prekini lanac”. Jedino zajedno možemo da se borimo protiv nasilja nad ženama. Zato podigni prst i zaigraj!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh