Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

#TechCamp – od tehnike do aktivizma

Kategorija: PR ; Datum: 04. 11. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Ovaj tekst je originalno napisan za Centar modernih veština blog i možete ga pogledati ovde

 

Prošle nedelje sam učestvovao na #TechCamp –u koji je održan u Domu mladih u SarajevuTechCamp se organizuje kao Civil Society 2.0 incijativa koju je pokrenula Hilari Klinton, državna sekretarka inostranih poslova SAD. Radi se o skupu aktivista civilnog sektora i stručnjaka iz oblasti tehnologije koji zajednički rade na rešavanju društvenih problema korišćenjem moderne tehnologije. Do sada je širom sveta održano 12. ovakvih događaja a ovo je bio prvi koji je održan u našem regionu. Ovaj Tech Camp su organizovali organizacije civilnog društva  Zasto Ne?, Dokukino i Kosovo 2.0,  kao i Fondacija TechSoup i Ministarstvo inostranih poslova SAD. Na ovom događaju se okupilo je mnogo poznatih ljudi sa društvenih  mreža iz celog regiona, stoga mogu reći čuveni Hanin citat “kada avatari ožive”. Bilo nas je preko 120 iz Makedonije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i sa Kosova. Osnovna ideja skupa je bila da razmenimo iskustva i povežemo se sa stručnjacima iz oblasti IT tehnologije.

Dom mladih je koncertna dvorana nešto kao naš SKC, a inače je ovalnog oblika i liči na Palatu sportova na Novom Beogradu. Kada sam poslednjih godina bio u Sarajevu često sam upravo u Domu mladih posećivao koncete. Ceo prostor je super bio pripremljen i sve je funkcionisalo kako treba. Mene su domaćini kupili sa velikim poslužavnicima prepunim voća koje je bilo pravo osveženje. Svi uslovi osim Interneta ??? su bili na visokom nivou. Sve je počelo obraćanjem ambasadora USA u BiH, a zatim nam se putem vide wall-a obratila i gospođa Klinton. Jedan od trenera Jeff Kaplan nam je  na samom otvaranju  poručio da imamo “dozvolu da krademo”– „Ako na TechCampu čujete ili vidite bilo koju ideju koja vam se sviđa, slobodno je ukradite i primenite u svojoj zemlji.“ Istakao je da je ovaj program zasnovan na razmeni ideja, kopiranju rešenja za probleme, kao i uspostavljanju saradnje između organizacija u regionu.

Prvi deo je bila sesija u kojoj smo se kao učesnici opredeljivali na pitanja voditelja. Na svakom kraju sale napravljeni su polovi “SLAŽEM SE” I  “NE SLAŽEM SE” i u zavisnosti od pitanja odlazili smo levo ili desno u pokazjući time naš stav, da li se slažemo ili ne. Veoma je bilo zanimljivo videti da se razlikujemo u mnogim stavovima bez obzira što smo na oko delovali kao jedna homogena grupa koja je usmerena na Internet.

Zatim smo imali priliku da na 16 barskih stolova u 5 minuta razgovaramo sa predstavnicima izabranih organizacija. Svoj tour sam počeo sa Mrkom Rakarom i blogerskom pričom. Marka znam odavno ali nisam znao sve pojedinosti šta je on od 2004, od kada bloguje uradio. Recimo sajt Politika.hr je mesto kojej je on inicirao da se na njemu piše o politici. Samim tim je postao centralno mesto za politički dijalog u Hrvatskoj.

Bojana Šekeljić iz Dokukina nam je objašnjavala njihove kampanje koje su radili.

Community boost_r platforma je nešto što smo na kraju svi dobili kao mogućnost za korišćenje. Cilj platforme je povezivanje gikova i aktivista tj stavljanje u službu znanja i veština hakera u službu društvenog aktivizma. Vrlo zanimljiva ideja koja se i kod nas nastavlja kroz organizaciju različitih događaja pre svih Hakatona.

Treći interesantan primer je platforma let’s fix it .. kojom se građani pozivaju da prijave problem u svojoj lokalnoj zajednici, opišu ga i mapiraju.  Na ovaj način se skreće pažnja lokalnim vlastima na probleme u lokalnoj zajednici i određuju prioriteti za njihovo rešavanje. Uskoro će ovo postati open source platforma tako da ćemo moći svi da je koristimo.

Makedonska organizacija Metamorphosis koja je pokrenula akciju u vezi sa problemom elektronskog otpada e waste je prezentovala svoj primer dobre prakse. Uspeli su da promene Zakon, napravili mrežu od 45 organizacija civilnog društva iz celog regiona… napravili su buzz i privukli pažnju i klasičnih medija. Na taj način su pokrenuli priču oko reciklažnih dvorišta za elektronski otpad.

Pored ovih koje su meni bile najzanimljivije predstavili su se i projekti Open government data story, Kosovo 2.0, mobil story…

Sledeći deo je bio posvećen predavanjima. Bojana Šekeljić je na radionici govorila oko pravljenja viralnih video materijala. Izdvojio bih film koji su mladi u Kragujevcu napravili povodom izgradnje krsta na ulazu u grad.

Vrlo zanimljivo predavanje koje je podstaklo diskusiju čiji je rezultat bio nekoliko preporuka za pravljenje viralnog videa:

  • trajanje do 2 minuta
  • prvih 10-15 sek mora biti interesantno i “uhvatiti” gledaoce
  • autentičnost
  • tehnologija nije presudna
  • pravi trenutak za objavu

Takođe je predstavljen projekat “Igra za nevidljive”

Ostalo vreme smo proveli menjajući grupe i na različite teme diskutovali o problemima sa kojima se susrećemo i kako uz pomoć tehnologije da ih prevaziđemo. Hvala US ambasadi u Bosni i Hercegovini kao i organizatiorima na pozivu. Bilo je ovo jedno veoma korisno iskustvo.

Više o Tech Camp- u možete čitati na:

Netokracija: http://www.netokracija.com/techcamp-sarajevo-nemate-satore-i-vrece-za-spavanje-ali-imate-dozvolu-da-kradete-38525

storify: http://storify.com/milosdjajic/techcamp-u-sarajevu-od-tehmologije-do-ljudi-i-obr/edit

Dokukino http://www.dokukino.org/2012/10/techcamp-aktivisti-i-geekovi-pretvaraju-zapadni-balkan-u-region-2-0/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh