Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Krećemo ispočetka

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 12. 09. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Samo oni koji su sami gradili kuću ili renovirali stan znaju koliko je to veliki i zahtevan posao. Kao danas se sećam davne ’83 kada sam ceo svoj letnji raspust proveo pomažući teči i tati u gradnji vikendice. Zajedno sa bratom od tetke živeo sam dva meseca u garaži pomažući  tati, teči i majstorima. Pored zanatskih veština i fizičke kondicije mnogo toga novoga sam naučio, ne samo o procesu gradnje već o mnogim životnim pitanjima, kao i značaju upravljanja vremenom. Danas sam većinu tih veština zaboravio, jer ih od tada nisam dovoljno puta upražnjavao ali verujem da bih se brzo vratio u kondiciju samo kada bi ih opet praktikovao.

Poraz na predsedničkim izborima je predstavljao pravi zemljotres za moju stranku. Kao i kod pravog zemljotresa koji dobro prodrma vašu kuću, kada on prođe potrebno je uraditi mnogo toga. Videli smo koliko su se ljudi u Kraljevu mučili da stvari samo vrate u prvobitno stanje. Kada protutnji zemljotres popucaju zidovi, protrese se krov i popadaju crepovi, ispadnu nekad i prozori i ragastoi, popucaju stakla… Kada vam se desi takva prirodna nepogoda, i ako kuća nije trajano oštećena, imate dve mogućnosti, koje zavise naravno i od resursa; Možete samo popraviti osnovne stvari (ušminkati) ili napraviti temeljnu rekonstrukciju kuće.

“Šminka” bi bila iznošenje krša i šuta, nameštanje polomljenih stakala, popunjavanje rupa na zidovima ili krovu, krečenje…  Druga opcija je mnogo zahtevnija ali izazovnija, lepša i kreativnija. Ona podrazumeva mnogo više resursa i odricanja ali obezbeđuje da se vratite ne na isto, već da iskoristite priliku i vratite se na poziciju iznad prvobitne.  Temeljna rekonstrukcija bi podrzaumevala čišćenje, ako je potrebno i rušenje nekih zidova. Krov bi se pretresao temeljno i osim crepova zamenile bi se i dotrajali delovi konstrukcije i greda, a možda i poboljšala izolacija. Zatim bi se pretresle instalacije, zamenile, pojačale, promenili npr. osigurači, zamenili ventili na vodovodnim instalacijama…  Možda bi uveli neko novo mesto za utičnicu ili bi se organizovalo osvetljenje na drugačiji način. Ako je potrebno možda bi se prozori koji su ispali zamenili novim PVC ili nekim drugim prozorima koji štede energiju ili bi se neki od prozora premestili na drugi zid. Zatim bi se sve omalterisalo, ohoblali  bi se i izlakirali podovi  i onda bi ušao moler , ofarbali bi staru kuhinju u nove boje kao i vrata i zidove soba. Tek tada slede oni detalji koji daju toplinu domu, svetlo, lampe, slavine, pločice… Svako zna da ne mogu ni prilikom gradnje sve stvari u stanu ili kući da se predvide i da tokom života u nekom prostoru primetimo sve njegove mane. To znamo onog trenutka kada unesemo prvi produžni gajtan u kuću, jer to znači da nismo predvideli adekvatan broj utičnica. Situacija temljne rekonstrukcije nam upravo pomaže da otklonimo mane nekog prostora i osavremenimo ga.

Kao i u kampanjama, koju god da smo opciju izabrali potrebno nam je pre svega vreme. Možemo izabrati jednu ili drugu opciju ali u rekonstrukciju moramo ući da bi smo u nekom prostoru nastavili da živimo, radimo i stvaramo. Svaki pojedinačni proces u rekonstrukciji ima svoj vremenski rok ali treba voditi računa pre svega o redosledu i toku. Za prvu opciju već je, po meni, kasno, a znam  da za drugu imamo snage. Kao i u kampanji potrebno je okupiti sve raspoložive resurse, znanja i veštine i započeti proces postupno i polako ali sa jasnim ciljem. Znam da mi to možemo!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh