Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Podrška pretučenim aktivistima

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 06. 09. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Istorijat

Kandaska kompanija REV (Renewable Energy Ventures ltd.) registrovana na Devičanskim ostrvima (nema zvanične web strane) je dobila energetsku saglasnost od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da započne izgradnju dve hidrocentrale na reci Lim kod Brodareva. Već više od dve godine traju protesti aktivista i građana u vezi sa izgradnjom ovih brana. Prvi put sam se sureo sa vom temom kada sam odlazeći u Prijepolje da radim sa mladim ljudima iz Kancelarije za mlade video, na betonskim branicima kraj puta, ogromne natpise STOP BRANAMA! 15. avgusta ove godine je u zgradi opštine Prijepolje bila zakazana javana rasprava na kojoj je trebalo da se predstavi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu hidrocentrala Brodarevo 1 i Brodarevo 2. Prezentacija nije ni održana jer je u salu na poziv jednog od organizatora iz komapnije REV došlo privatno obezbeđenje i bez povoda pretuklo i nanelo teške telesne povrede dvojici najglasnijih aktivista iz NVO “Prijatelji Brodareva” Amelu i Esadu Kurbegovića. O ovome su izveštavali centralni mediji pa i RTS ali sa nepotpunom informacijom potencirajući  da se tamo desila tuča.

Konferencija za novinare

U petak 31.8 je održana konferencija za novinare na kojoj je neformalna  grupa od preko 70 organizacija civilnog društva (OCD) “BRANA” uputila podršku prebijenim aktivistima. CMV je podržao ovaj apel i ja sam bio prisutan na samoj konferenciji. Definitivno KZN nisu najbolji način za komunikaciju OCD sa javnošću. Bilo je prisutno 15 tak aktivista i samo dvoje novinara. Sama konferencija je bila preduga i nije bila fokusirana u porukama. Sam sadržaj konferencije možete pogledati na Storify. Ključne informacije koje su prenesene ali su se izgubile u mnoštvu drugih su:

  • u Prijepolju nije bilo tuče,  već je privatna kompanija REV angažovala privatno obezbeđenje da u zgradi opštine vodi red i mir. Policija i Hitna pomoć  nisu bila pozvani i radnici u opštinskoj zgradi nisu to hteli da učine.
  • Izgradnja visokih brana koje planira da izgradi kompanija REV krši Zakon o ratifikaciji Kjoto protokola uz okvirnu konvenciju UN o promeni klime, kojim je zabranjena izgradnja ovakvih brana i one se ne smatraju postrojenjima za dobijanje obnovljivih izvora energije
  • Ovim je ugroženo pravo građana Prijepolja, Brodareva i drugih mesta da se potpuno i blagovremeno informišu  o Studiji uticaja na stanje životne sredine na šta imaju pravo.

Internet

Mislim da je potrebno da se više organizujemo i na Internetu okupimo da bismo izvršili snažniji pritisak na državne institucije da rade svoj posao, štite građane i omogućavaju im njihova zagarantovana prava. To možemo uraditit na nekoliko načina: podizanjem sajta, stalnim informisanjem javnosti, skretanjem pažnje medija različitim nenasilnim akcijama, sinhronizovanim aktivnostima na društvenim mrežama…

Generalno OCD U Srbiji ulaze u jedan dosta težak period u funkcionisanju, iscrpljene, pod stalnim pritiskom nedovoljnih finanasija, podeljene i marginalizovane. Potrebno je mnogo toga uraditi i držati stalno pažnju javnosti. Takođe potrebno je povezati se i to ne samo u granicama Srbije već regioanlno. Isto tako je potrebno prikupljati resurse i za sve to Internet je najjeftitniji, najbrži i najmoćniji alat. Jedini problem vidim u posvećenosti, radu i manjku znanja. Sve to se da nadoknaditi.

Ćeraćemo se još

Ako ostane na ovome da sadašnja vlast toleriše prebijanje aktivista i ne preduzima ništa da ih zaštiti, bićemo u još većem problemu jer će to biti signal i drugima da nasilje prolazi nekažnjeno. Zato je važno da o ovom slučaju govorimo sve dok se celokupan proces ne vrati pod okrilje Zakona i međunarodnih konvencija. Potencijal svake od reka se brani na Limu i to što trenutno nema surovih investitora kod vas u komšiluku ne znači da uskor neće doći, a ako izgubimo ovu bitku biće kasno.

Peticiju možete potpisati ovde !!!!

Korisni linkovi

http://www.ekologija.rs/dve-nove-elektrane-na-limu

http://www.ekoforum.org/index/vest.asp?vID=4962

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Share
Tagovi: , ,

Jedan komentar

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh