Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Definicija PR-a potvrđena u praksi

Kategorija: PR ; Datum: 28. 06. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Ovog meseca, tačnije 13. juna, Beogradska filharmonija je proslavila svoj 89. rođendan. Kao što je i red za rođendan se pravi slavlje, pa su muzičari odlučili da ga na svoj način i obeleže. Događaj (event) je važan  alat u odnosima s javnošću i zato moramo da mu se posvetimo. Njime pokušavamo da probudimo sva čula kod prisutnih i izgradimo jedan specifičan odnos poverenja. Dobro organizovani i kreativni događaji nam dugo posle toga ostaju u sećanju. Ključno je da one koji su bili prisutni podstaknemo da o svom iskustvu pričaju i posle događaja. Time dobijamo prave “ambasadore” našeg brenda, koji su nezamenjivi, a to u odnosima s javnošću jeste jedan od ciljeva. Na taj način mi dobijamo kredibilne predstavnike koji promovišu naš brend i prenose svoje utiske u koje će njihovo socijalno okruženje pre poverovati nego u našu reklamu.

Definicija

Godinama, putujući po Srbiji i radeći seminare “PRibližimo opštinu građanima”, širili smo priču o važnosti odnosa s javnošću.  Na tim seminarima jedno od uvodih predavanja je uvek bilo “Uvod u odnose s javnošću”, a kasnije i “Odnosi s javnošću kao upravljačka funkcija”.  S obzirom  na to da je taj deo obično radio Prvica (Prvoslav S. Plavšić), uvek sam iznova uživao u priči kojom je on želeo polaznicima/cama da dočara suštinu odnosa s javnošću i razliku između marketinga i PR-a. Tada bi ispričao priču o Cirkusu.  

“Došao je Cirkus u jedan grad. I pre nego što je stigao vredni domaćini su izlepili plakate i njegov dolazak promovisali na različite načine. To je i normalno, jer u marketingu je važno da informišemo potrošače i probudimo im želju za prisustvom. Na taj način mi možemo postići dobar uspeh, ali ne i dovoljan. Ključno u svemu  je da to oglašavanje košta. Ako nemamo dovoljno novca imamo problem. Ali, ako imamo razvijen smisao za odnose s javnošću, onda možemo i pored toga da napravimo jedan događaj. Recimo da cirkuske životinje i ostali cirkuzanti u povorci prošetaju gradom. Slonovi da se uhvate za svoje repiće, za njima gutači vatre ili žongleri i na kraju klovnovi…. Jedan takav događaj ne košta mnogo jer trošimo sopstvene resurse ali na taj način ostvarujemo ogroman publicitet i gradimo specifičan lični odnos sa potencijalnom publikom.”

Događaj

Kao i u prethodnoj priči, muzičari iz BG Filharmonije su napravili upravo takav performans. Oni su na sebi svojstven način iskoristili svoj talenat i osmislili zanimljiv program. Ko god da je osmišljavao uradio je pravu stvar, jer je sa malo uloženog novca iskoristio unutrašnje potencijale i napravio nešto stvarno nezaboravno. Da ne govorim o tome da je proširena ciljna grupa ljubitelja klasične muzike time što je napravljen #filharmonijaup kojim je i Internet zajednica pozvana na proslavu. U komunikacijskom smislu su iskorišćene vesti i događaji koji su već zaokupili pažnju javnosti: reči himne, ja imam talenat i gusle, stereotip o struganju gudačkih instrumenata, parodija na Operu, alkohol kao stereotip o muzičarima pijanicama…. i na taj način napravljene parodije.

Sledeći put kada kažete da je PR samo spin ili manipulacija (što najčešće možemo čuti) setite se ovakvih primera gde se na onaj izvorni način koriste tehnike odnosa  s javnošću da bi se izgradio dobar odnos sa potrošačima i upravljalo reputacijom organizacije. Stoga bravo za Beogradsku filharmoniju i njihov talentovani PR tim.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Jedan komentar

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh