Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

PRiZNANJE 2012

Kategorija: PR ; Datum: 18. 06. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

U četvrtak (14.6) je održan petnaesti PRijem. Bilo je lepo u Domu omladine videti koleginice i kolege posle dugo vremena. Organizovati ovakve događaje je dosta teško jer su oni svake godine identični po sadržaju, a mi PR-ovci ih moramo učiniti različitim, atraktivnim i pamtljivim. To i jeste veština PR-a. Posle prošlogodišnjeg iskustva bilo je mi je veoma važno sa sve prođe kako treba. Organizacije PRijema uvek iziskuju veliku energiju jer sa samo jednom osobom 100% uključenom u organizaciju i drugima koji se uključuju onda kad mogu to predstavlja veliki izazov. Uz sitne zamerke mislim da smo kao Društvo obavili dobar posao i uspeli u želji. Hvala još jednom Represent -u na poklonu.

 

Nagrade

Svake godine posle PRijema, dok se još ni prvo piće nije popilo, kreće bura komentara: zašto je ovaj ili onaj dobio ili nije dobio nagradu. Odvajkada je poznato da ne možemo svi pobediti i da onaj ko gubi ima prava da se ljuti. Samo da podsetim, Žiri biramo na Skupštini Društva i on nije ni moj, ni UO, ni Milicin, već ogledalo svih nas. U njemu sede profesori Univerziteta, iskusni PR konsultanti, predstavnici korporacija… i sigurno im ne možemo reći da su nekompetentni  i nestručni, a još manje neetični. Ispoštovane su sve procedure i to najbolje Srba može da potvrdi jer je sam sve 10x proverio, od svake ocene preko pravilnika i svih drugih stvari. Uvek smo se trudili da celokupan proces bude maksimalno transparentan jer svako može da ima uvid u ocene, radove, postavi pitanje…

 

Proces

Mislim da je važno da se prisetimo kako izgleda celokupan proces koji se završava PRijemom.  Uveli smo praksu da posle svakog PRijema organizujemo okrugli sto na kom razgovaramo, pre svega,  o tome šta može da se unapredi kako u procesu tako i u načinu ocenjivanja. Tako smo na inicijativu Miloja 2011. uveli veći broj malih figurica PRiznanje, pa se to pokazalo kao loša odluka jer su komentari bili da smo obezvredili nagradu.  Prošle godine su sugestije bile na to da se bolje objasne kategorije i preciznije razdvajanje javnog i neprofitnog sektora i to je ovoga puta urađeno. Bilo je još nekih sitnih sugestija na žiriranje. Tamara kaže da je predložila javno glasanje i ja se tog predloga ne sećam ali sigurno je da ćemo i o njemu razgovarati . Nakon tog okruglog stola sledi sumiranje predloga i zamerki. One su ubacuju u pravilnik koji na kraju iusvaja Upravni odbor. Nekada organizujemo i dva okrugla stola ukoliko još neke detalje treba razraditi. Na osnovu usvojenog pravilnika raspisuje se konkurs i zainteresovani prijavljuju radove. U pravilniku recimo, stoji da žiri može prebaciivati radove iz kategorije u kategoriju i vidim da je to bio problem nekima ove godine. Glasanje se vrši tako što svaki član žirija daje 5 ocena za svaki rad i onda se izvodi srednja ocena.  Nekada ta srednja ocena, na dve decimale, pokaže toliko malu razliku kao što je i sada bio slučaj sa jednim radom da razlika između prvog i četvrtog rada bila 0.06 poena. Članovi žirija ocenjuju ono što su dobili kao prezentaciju projekta, a ne daju svoj subjektivni utisak o nekoj kampanji. Član žirija ne glasa u onoj kategoriji u kojoj ima potencijalni ili stvarni sukob interesa. Možda ovaj model nije dobar jer postaje suviše usmeren na formu, a manje na sadržaj, ali o tome treba razgovarati i videti kako kvantifikovati  kvalitet na drugačiji način? Ono što je sigurno je da svako od nas koji smo u Upravnom odboru ima želju da iz godine u godinu unapređujemo kako proces, tako i sam događaj.

 

Deca "Lice ulice" posle nastupa na PRijemu

Demokratija

Čitam poslednja tri dana razne statuse na ovu temu, a i Tanja je napisala dobar post. Ako želimo bolji PRijem i PRiZNANJE, sa manje “repova” onda o tome ne diskutujemo na Facebook-u i po kuloarima, već imamo spremne ideje i predloge za organe Društva gde se borimo za unapređenje procesa. Da ne bude zabune, to naravno ne znači da bilo kome uskraćujem pravo da komentariše, ali ako želimo da važimo za ozbiljnu organizaciju onda se trudimo da stvari stavimo u procedure koje smo sami odredili. Ako smatramo da Žiri nije dobro radio svoj posao imamo mehanizam na Skupštini da ga razrešimo i da izaberemo novi, ako ja nisam dobro radio sledi izborna Skupština pa ćete me promeniti, ako treba menjati model ocenjivanja …  Zato, ko god ima predloge za unapređenje, Upravni odbor i ja vam stojimo na raspolaganju. Ne volim to što smo se svi na društvenim mrežama raspisali i što mislimo da je to dovoljno da se stvari promene, a naročito što mislimo da će ih neko drugi uraditi. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
PRiZNANJE 2012 , 6.2 out of 10 based on 5 ratings
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh