Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Evropska realnost, žene u Vladi!

Kategorija: Advocacy ; Datum: 11. 06. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Već nekoliko dana radimo  na prikupljanju podrške za inicijativu minimum 30% žena ili što bi Goca rekla maksimalno 70% muškaraca u novo Vladi Republike Srbije. Juče sam dobio priliku i da napišem kolumnu u nedeljnom izdanju dnevnog lista “BLIC” iz ugla Ženske Vlade. Neću vam govoriti koliko sam ponosan što sam prvi prijatelj Ženske Vlade koji je pisao na tom mestu.

Želim još jednom da vas sve pozovem da ukoliko podržavate ovu inicijativu i ako vam je stalo do jednakosti i ravnopravnosti kao temljne društvene  vrednosti date vašu ličnu podršku ili podršku vaše orgnaziacije pošaljete na zenskavlada@zenskavlada.org.rs 

“Jedna od temeljnih vrednosti svakog društva je ravnopravnost. Rodna ravnopravnost je upravo ta prva stepenica na kojoj vidimo da li jedno društvo ima nameru da uvažava druge i drugačije i jednako zastupa sve. U četvrtak, 31.5.2012. godine, konstituisan je novi saziv  Narodne skupštine Republike Srbije u kom se, zahvaljujući aktivizmu predstavnica civilnog sektora i njihovih saveznika i saveznica, nalazi 82 poslanica. Time smo svrstani u sam vrh zemalja po broju poslanica.

 Primećujemo da se i u drugim državama Evrope i sveta dešavaju značajne promene jer se sve veći broj žena uključuje u rad njihovih Vlada. Tradicionalna Francuska po prvi put ima Vladu sa gotovo izjednačenim brojem žena i muškaraca. Upravo žene donose novu energiju i snagu Vladama zemalja, koje su kao i naša u krizi, i time pokazuju da je veći broj žena u Vladi snaga koja ne sme biti zanemarena.

 Tražimo od političkih stranaka koje pregovaraju o sastavu nove Vlade Republike Srbije da u budućoj Vladi minimum 30% ministarskih resora zauzmu predstavnice politički manje zastupljenog pola.

 Ženska Vlada je gradeći javnu elektronsku bazu, koja danas broji stotine ekspertkinja pokazala da Srbija ima značajan intelektualni i menadžerski ljudski potencijal kojem se mora pružiti veća prilika za aktivno učešće u promenama. Ima mnogo sposobnih i stručnih žena u privredi, na univerzitetima, političkim strankama, nevladinom sektoru… Pozivamo vas da ih uključite u rad  buduće Vlade Republike Srbije, kao i Vlade Vojvodine i svih lokalnih samouprava!”

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh