Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

22. april – Dan planete zemlje

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 23. 04. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Za razliku od prethodnih godina, kada smo i sami kao CMV obeležavali Dan planete zemlje, ovoga puta to smo učinili preko Zelene incijative koja je imala uspešnu akciju u Pirotu. Na žalost nisam bio u prilici da odem i da sa njima akcijašim i tako i sam doprinesem čuvanju planete. Kada sam ujutru princezama rekao da je Dan planete zemlje odmah su me pitale kako ćemo da ga obeležimo. Nekako je ove godine bilo manje akcija nego prethodnih. Bio je jubilarni 25. beogradski Maraton i on je sigurno uticao na to da je manje akcija bilo moguće organizovati.

Izborna kampanja

Zato sam očekivao da će ovoga puta političke stranke, jer je jelte izborna kampanja, izabrati neki povod i napraviti neku akciju. Na žalost, skoro da nisam primetio ni jednu. Nadam se da je bar u drugim gradovima i opštinama bilo različitih kampanja kojima je obeležen ovaj značajan ekološki praznik. I pored mojih očekivanja da će tema životne sredine i održivog razvoja biti važna tema ove izborne kampanje izgleda da od toga nema ništa. Do sada nisam video da je neka od stranka stavila u fokus raspravu o obnovljivim izvorima energije, životnoj sredini, održivom razvoju, energetskoj efikasnosti… Ono što je najvažnije je da i u novoj Vladi mora postojati Ministarstvo životne sredine.  U suprotnom – veliki deo stvari koji je do sada urađen mislim da će ostati ne završen, a to nam nikako ne treba.

Supernatural

Da ne bude da baš ništa nisam uradio povodom obeležavanja Dana planete, juče popodne sam princeze odveo na „Supernаturаl” festivаl. Ovoga puta on je organizovan nа novoj lokаciji – Adi Huji sа ciljem dа se revitаlizuje rečno poluostrvo i rukаvаc koji od 1960. godine trpi аtаk industrijskih i otpаdnih vodа. Ta nova lokacija je u stvari sam špic poluostrvа Adа Hujа i nalazi se na mestu bivše deponije šutа. Mesto je za potrebe festivala uređeno i „nаšminkаno”. Lepo je bilo videti mnoge drage ljude i sve te ljubitelje prirode, zаgovornike očuvаnjа životne sredine i druge zainteresovane za temu ekologije. Studenti su imali malu izložbu rečnih larvi i buba i to je princeze jako zanimalo. Imale su priliku da po prvi put gledaju stvari pod mikroskopom. Pod divnim šatorom smenjivali su se predavači.

Želim

Izvor BLIC

Juče ujutru sam surfujući netom naleteo na prekrasnu sliku i novi projekat koji se realizuje u Milanu. Radi se o vertikalnoj šumi koja bi se napravila na 27 spratova. Voleo bih da se na takav način razmišlja i kod nas. Sve više postajem eko-fanatik i zato verujem da će i Ada Huja, a i sve druge lokacije širom naše prelepe zemlje, na kojima smo neodgovorno ostavljali otpad, u skorije vreme biti očišćene i da će predstavljati stvarne zele oaze u našim gradovima.  Čuvajmo prirodu i borimo se za zaštitu Planete.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh