Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Da sam premijerka Srbije, prvo bih…

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 30. 03. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Post objavljen na blogu Centra modernih veština gde ga možete pogledati u originalu. Kako koristiti FB oglas?

 

 

Kao što znamo mesec mart je proglašen za mesec ženskih prava. Karavan ženskih prava je kampanja kojom smo uz podršku Ministarstva pokušali da pokrenemo žene u Srbiji u borbi za njihova prava. S obzirom na to da nije bilo mnogo prostora u budžetu za dobar web sajt koji bi pratio kampanju, komunikaciju na Internetu smo bazirali na novokreiranoj Facebook fan strani. Projekat još nije gotov tako da ne možemo da govorimo o svim pokazateljima njegovog uspeha ali ja bih ovde izdvojio jedan važan segment kampanje, koji nije koštao ništa  a puno je doprineo vidljivosti strane i interakciji sa ljudima. Ova ideja može biti značajna i za druge, pre svega nevladine organizacije kao primer dobre prakse i putokaz.

Anketa

Kao što znamo, Facebook daje mogućnost da vršite neku vrstu istraživanja među prijateljima i fanovima, kroz kreiranje sopstvene ankete. Mi smo mislili da bi to mogao biti interesantan i kosristan sadržaj i to smo uradili preko aplikacije “Questions”.  S obzirom na to da je upravo počela izborna kampanja, 19. marta,  postavili smo pitanje građankama Srbije „Da sam premijerka Srbije prvo bih….?“. Važno je da je anketa bila otvorena, tako da je svako mogao da dopiše svoj odgovor. Mi smo osmislili prvih 7 odgovora, a u ovom trenutku  ih je 58, što nam pokazuje želju ispitanica da aktivno učestvuju i doprinesu konačnom rezultatu. Naravno,  ima tu i šaljivih i ciničnih odgovora  ali se pokazalo da ljudi žele da učestvuju i  daju svoje mišljenje. Pokazalo se da je anketa bila pun pogodak. Pre svega bila je namenjena ženama, mada se tu i tamo provukao i neki muškarac.

 

Rezultati

Anketu je do danas popunilo preko 2.500 žena.  Kao što smo pretpostavili najvažniji zadatak novog premijera/ke je na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta.  Drugo mesto zauzima  „poboljšanje socijalne zaštite najugroženijih“ što pokazuje da je briga o drugima visoko pozicionirana među prioritetima žena u Srbiji. Na dobrom trećem mestu se našao odgovor „odabrala stručne i sposobne članove VLADE“ koje je neka od učesnica ankete dodala.  4. mesto je takođe dodato  a tiče se nataliteta i zaštite žena i dece. 5. mesto dele odgovori  “unapređenje i osavremenjivanje škola” i  još jedno dodato pitanje koje se tiče sprečavanja nasilja nad ženama.  Mana otorenih anketa je što su neke stvari dodate, a već su postojale u malo drugačijoj formulaciji, npr. “unapredila životnu sredinu” i “štitila životnu sredinu” pa ćemo morati da uradimo detaljniju analizu, i da odgovore prvo razvrstamo po oblastima i onda saberemo  rezultate.

Promocija

Ova anketa je stajala na početku  Facebook stranice kao prioritet,  a podelili smo je i na glavnoj stranici Centra. Takođe,  svima koji su uradili anketu to se pojavilo na tajmlajnu,  i tako su obavešteni njihovi prijatelji.  Nekoliko pita smo objavili anketu na Tviteru,  na nalogu Centra,  što je opet, nekoliko naloga retvitovalo svojim pratiocima.

Dosta efekta je  imala  promocija putem oglasa i to se pokazalo kao dobar način da zahvatimo širu grupu žena i samim tim promovišemo i stranicu i Karavan.  Preporučujemo oglašavanje ovakvih stvari, jer za malu suma novca, možete dobiti solidan rezultat.  Za skoro 1000 klikova na oglas (ali nisu svi učestvovali u anketi) platili smo oko 15 dolara.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Jedan komentar


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Da sam premijerka, nzm šta bih radila… Jer ova količina, lopovluka i nepravde se teško može ispraviti…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh