Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

PRiZNANJE domaćoj pameti

Kategorija: PR ; Datum: 28. 03. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

pred vama je moj prvi blog post koji je objavljen na web sajtu Društva Srbije za odnose s javnošću

 

U petak, 23. Marta 2012  je raspisan jubilarni 15. konkurs za PRiZNANJE, godišnju nagradu Društva Srbije za odnose s javnošću (DSOJ). Ova nagrada je ustanovljena još krajem ’90-tih zahvaljujući nesebičnom aktivizmu i energiji kolege Srbe Jovanovića. Tada DSOJ još nije ni postojao. Ova godišnja nagrada predstavlja značajnu nagradu u karijeri svakog ko se profesionalno bavi komunikacijom i odnosima s javnošću. Kao neko ko ju je odavno, 2004. dobio, mogu reći da me je ona podstakla da se aktivno bavim PR-om.

Šta je PRiZNANJE?

Krajem ’90-ih godina, razvojem profesije odnosa s javnošću u našoj zemlji, nastala je očigledna potreba da se ustanovi neki vid afirmacije profesionalnih dostignuća i znanja domaćih PR-ovaca.  1997. godine je nastao „PRovod“, a već sledeće godine ustanovljena je godišnja nagrada „PRiZNANJE“. Njom su se nagrađivali najbolji projekti u oblasti komunikacija i odnosa s javnošću ostvareni u Srbiji u proteklih godinu dana. „PRovod“ je 2001. postao, i do danas ostao „PRijem“. Samo ime nagrade – PRiZNANJE  – bilo je u duhu nastojanja da se odnosi sa javnošću (PR) i znanje neraskidivo udruže i da se rezultati takvog udruživanja nagrade. U propozicijama se navodi da se nagrada PRiZNANJE dodeljuje pojedincima, organizacijama, kompanijama, institucijama i agencijama za najkvalitetnije i najprofesionalnije komunikacijske aktivnosti u prethodnoj godini. Za učešće na konkursu neophodno je prijaviti rad, kampanju, projekat ili aktivnost, a nagrade se ove godine dodeljuju u 13 kategorija.

Ko ocenjuje radove?

O tome ko dobija nagrade odlučuje stručni žiri. Ovogodišnji žiri smo dopunili na poslednjoj vanrednoj Skupštini. Njegov sastav čine priznati profesionalci iz oblasti komunikacija. Ove godine žiri broji 15 članova. Svih ovih godina žiri je unapređivao svoj rad i procedure. Tako smo došli do optimalnog načina za ocenjivanje radova. Danas svaki član žirija svaki pojedinačni rad ocenjuje ocenama od 1 do 5 u 6 različitih kategorija, odnosno ocenjuje svaki od kriterijuma (analiza situacije, ciljevi, strategija, način izvođenja, učinak i način evaluacije uspešnosti komunikacije, kreativnost i inovativnost), što znači da svaki rad dobije ukupno 66 pojedinačnih ocena. Na kraju se izvalači prosečna ocena za svaki rad  na osnovu koje se radovi i rangiraju. Kao i prošle godine, unapredili smo i procedure u vezi situacija kada se član žirija nađe u situaciji potencijalnog sukoba interesa, tako da član 11. „Pravilnika o radu žirija“ predviđa  „Član Žirija ne ocenjuje svoj rad niti radove u kategoriji za koju je prijavljen rad tima čiji je on član, odnosno rad kompanije, PR ili marketinške agencije ili institucije za koju radi ili sa kojom sarađuje na konkretnom projektu, kao ni rad s kojim je, na bilo koji način, povezan, a što bi ga dovelo u sukob intresa.”

Kategorije

Ove godine smo dodatno razjasnili i razgraničili kampanje u kategorijama „javni sektor“ i „neprofitni sektor“, kao i niskobudžetne kampanje. Time želimo da podstaknemo, kako neprofitne organizacije, tako i javne institucije, da se u što većem broju prijave da prezentuju svoje odlične radove. Ostale kategorije su iste kao i prethodnih godina, stim što je unapređeno objašnjenje na šta se koja kategorija tačno odnosi.

Primeri dobre prakse

Koleginice dr Danijela Lalić i mr Tamara Vlastelica Bakić, članice stručnog žirija, pokrenule su prošle godine publikaciju „Primeri dobre prakse odnosa s javnošću“. Društvo je, naravno, podržalo izdavanje ove publikacije jer je ona u potpunosti u fukciji ostvarenja misije DSOJ. Dogovor je da, po izboru urednica, svake godine najbolji radovi koji su dobili nagradu PRiZNANJE nađu svoje mesto u ovoj godišnjoj publikaciji. “Primeri dobre prakse odnosa s javnošću” su prilika da mi, PR profesionalci, upoznamo, prvenstveno studente, ali i sve pojedince zainteresovane za profesionalni razvoj, istraživanje i usavršavanje u ovoj oblasti, sa izuzetnim komunikacionim strategijama i taktikama, kao i najaktuelnijim izazovima, mogućnostima i trendovima sa kojima se susrećemo u svojoj praksi odnosa s javnošću.

Ugled

Od kad sam na čelu Upravnog odbora DSOJ veoma mi je stalo da celokupan proces oko celokupnog konkursa i dodele nagrade PRiZNANJE bude bez i jedne mrlje. Otvorili smo čitav proces, organizovali okrugle stolove pre svakog raspisivanja konkursa, pitali i odgovarali, tragali za najboljim rešenjima. Nastavićemo to i tokom konkursa kao i obično, otvarajući mogućnost da se potencijalni kandidati posavetuju sa predsednicom žirija Milicom Stefanović. Siguran sam da će žiri kao i da do sada svoj posao obaviti profesionalno, etički i stručno. Nadam se da će ove godine biti još više prijavljenih radova i da će njihov kvalitet pokazati da me ne vara osećaj i da struka odnosa s javnošću u Srbiji, bez obzira na ekonomsku krizu, napreduje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh