Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Izbori – prilika za menjanje Srbije

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 13. 03. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Danas će predsednica Narodne Skupštine Slavica Đukić Dejanović, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednik Srbije Boris Tadić raspisati lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore.  Sledeća dva meseca će i u Srbiji i na Internetu biti veoma zanimljiva.

preuzeto sa B92.net

Ja ću biti aktivno uključen u kampanju Demokratske stranke kao član Centralnog izbornog štaba. Moje polje delovanja i  zaduženja će biti koordiancija obuka i saradnje sa NVO.  Prateći me, znate da često nisam zadovoljan mnogim stvarima kako u stranci tako i u društvu. O tome i javno govorim želeći da se stvari unaprede i promene. Naša jedina alternativa je da sami sebe menjamo, da bismo bili bolji sutra nego što smo danas, i to je nešto što je DS oduvek radio. Zato sam i dalje aktivan i borim se, jer stvari u svom okruženju moramo poboljšavati  sami.  Znam da Demokratska stranka jedina ima potencijal da našu Srbiju zadrži na dobrom putu i to je moj razlog zašto se i dalje borim i verujem da Srbija može.  Srbija može da bude pristojna zemlja evropskih standarda, obrazovanih ljudi, solidarno društvo i zemlja jednakih šansi… Priznajem, ja sam idealista, jer samo ako veruješ u sopstvene ideale možeš ih pretvoriti u realnost. Isto tako verujem da ćemo, kao stranka, imati snage da se izborimo sa svim boljkama ovog društva, pa i našim sopstvenim i da će nova buduća Vlada biti sastavljena od stručnijih, moralnijih, vrednijih, požrtvovanijih… da će biti otvorena i u pravom smislu te reči Vlada 2.0.

Spreman sam da preuzmem odgovornost za sve što radim i spreman sam da se borim da i drugi u našoj stranci čine isto, jer je svaka odgovornost lična i individualna, jer građani ne žele da vide loše, neodgovorne poteze vlasti, neodlučnost ili nesprovođenje svih potrebnih reformi kroz oklevanje i nedovoljnu brzinu. Zato je odgovornost lična, a rezultat obaveza. Zato sam izabrao da se borim i unutar stranke i u javnosti. Ja sam „kandidat“ za menjanje Srbije, uveren da to može biti svako od nas, u stranci, u internet zajednici, na svom poslu, u kući, gde god ko bio.

To  su stvari u koje verujem uvek, kako tokom kampanja tako i van njih.

Želim da sa svima, ili bar sa većinom ljudi sa kojima sam u svakodnevnoj komunikaciji, ostanem u korektnim odnosima kakve smo i do sada obostrano gradili. Važno mi je da se sačuva Internet zajednica jer izbori dođu i prođu, a mi smo potrebni jedni drugima.

Srećno nam svima bilo na izborima.

 

Ovo je moj  prvi post objavljen na sajtu Demokratske stranke

Menjanje Srbije – dobro za sve

Pred nama su izbori. Verujem  da ćemo najbolji mogući izbor za zajedničku budućnost napraviti samo ako sarađujemo i slušamo jedni druge – i političari i nevladin sektor i nezainteresovani  i (ne)organizovani i ljuti i zabrinuti – svi mi na koje će se upravo posledice izbora odnositi. Naši izbori nas čine takvima kakvi smo, a pri svakom izboru najvažnija stvar je –umeti proceniti posledice sopstvenog izbora.

Moj izbor je da radeći u izbornom štabu Demokratske stranke pitam, predlažem, slušam, pozivam, podržim, obaveštavam – nevladin sektor,  jer oduvek smatram da se samo kroz takav dijalog omogućava  najbolji mogući izbor. Za Demokratsku stranku su aktivni građani uvek bili snažan saveznik demokratije i snažan oslonac za politike promena.

Radeći više od deceniju u civilnom sektoru, što kroz rad u Centru modernih veština, pre toga u OTPOR!- u, u mnogim drugim zajedničkim akcijama, koalicijama, mrežama, učestvovao sam u aktivnostima  kojima smo zajednički u Srbiji menjali stvari na bolje.

Šta je urađeno da bi dijalog bio moguć?

U mandatu koji, upravo završavaju, Vlada i Skupština su oblast građanskog (civilnog) društva konačno uredile.  Posle nekoliko pokušaja, donet je Zakon o udruženjima i konačno imamo jedinstvenu bazu podataka, popisane i registrovane organizacije na jednom mestu. Osnovana je Kancelarija Vlade Republike Srbije za sradnju sa civilnim društvom čime je unapređena saradnja aktivnih građana i Vlade. Na čelo Kancelarije je izabrana Ivana Ćirković, žena sa velikim ugledom i iskustvom u organizacijama građanskog društva. Treća važna stvar je da je zajedno sa predstavnicima/cama građanskog društva napravljena i kasnije usvojena Uredba o finansiranju udruženja,  čime je napravljena osnova za transparentno finansiranje OGD. Njime su obavezana sva Ministarstva i organi čiji je osnivač Vlada Srbije da se pridržavaju ove uredbe. Time su date i smernice ostalim nivoima vlasti kako bi trebalo da urede ovu oblast. Ovim merama ispunjena su obećanja iz našeg programa „Za bolji život“.  Osim toga doneti su i Zakoni koji unapređuju ljudska prava, smanjuju nasilje nad ženama, povećavaju transparentnost institucija… Svestan sam da moramo još mnogo toga da uradimo da bi OGD mogle iskoriistiti sve svoje potencijale i da bi sve svoje napore mogle usmeriti na rad za boljitak naše društvene zajednice.

Umrežavanje

Tokom ovih godina sam mnogo krstario Srbijom i susretao se sa mnogima od vas, koji, najčešće volonterski, želite da pomognete i sebi i drugima i svojim radom ostavljate značajan trag u svojoj zajednici. Bez vas bi naše društvo bilo još siromašnije, a sistem neuređeniji. Ljubav, nada i optimizam koji vas vode, kao i verovanje da i Srbija može biti pristojna zemlja je nešto što sam uvek podržavao. Vaši projekti u oblasti promene zakonodavstva, uticanja na donošenje odluka na opštinskom, regionalnom i nacionalnom nivou,  kao i u oblasti unapređenja životne sredine, ljudskih prava, položaja žena, obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja, socijalnog preduzetništva, inkluzije, pomoći osobama sa invaliditetom, pomoći mladima, deci bez roditelja ili najstarijim građanima… su ostavili neizbrisiv trag u svim delovima Srbije. Mnogo stvari je još potrebno da se uradi u Srbiji, ali bez vas, aktivistkinja i aktivista iz OGD, gotovo je nemoguće završiti taj posao.

Poziv

Poslednjih nedelja sve je više zahteva i pitanja koja se, pre svega, na različitim servisima Interneta postavljaju Demokratskoj stranci. Deo tih pitanja odnosi se na organizacije građanskog društva koje će, kako se izbori budu približavali, biti sve aktivnije. Mnoge OGD pripremaju različite kampanje i projekte kojima će olakšati izbor građankama i građanima na predstojećim izborima u Srbiji. Želim da nijedna od tih inicijativa ne ostane bez odgovora Demokratske stranke. Stoga mi je namera da do izbora unapredimo dijalog, a da nakon uspešno završenih izbora i izbora nove Vlade, zajednički radimo na ispunjenju dogovorenog . Zbog toga je Demokratska stranka odlučila da otvori centralni kanal komunikacije prema organizacijama građanskog društva. Šaljite nam pitanja, molbe, sugestije, predloge, pozive, obaveštenja … na: nvoinfo@ds.org.rs .

Bez dobre saradnje političkih stranka i organizacija građanskog društva nema evropske Srbije.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi: , , ,

Jedan komentar


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    A ko će se druže baviti privredom? KOme da pišemo kada je ta tema u pitanju?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh