Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Stranke i vrednosti

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 20. 02. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Pre neki dan sam pročitao tekst koji me je samo podsetio na već viđene slajdove iz različitih istraživanja.  Radilo se o tome da skoro 20% glasača (ljudi koji su rekli da će glasati za DS) su evroskeptici  ili nemaju stav o ulasku u EU. Ista situacija je i kod LDP-a s tim da je tamo procenat dosta manji ali ih ima. To malo deluje šizofreno, jer su EU vrednosti nešto što je osnova programa i zalaganja ove dve stranke.

Ulazak u EU stranke. izvor www.politika.rs

Zašto se učlanjujemo u stranku?

Ne znam šta kaže teorija, jer sam ja samo jedan magistar violončela, ali znam zašto sam se ja učlanio u Demokratsku stranku i šta su vrednosti koje kroz svoj angažman uvek promovišem kao i ciljevi koje bih voleo da zajedno dostignemo. To su tada i sada bili evropski standardi, promene, sloboda, pravda, solidarnost, modernost,… OK, znam da će sada svi graknuti da sam idealista i da se u stranke učlanjujemo samo zato što želimo ličnu korist, posao… bla, bla truć. Nije baš tako, u stranke se učlanjujemo, jer prepoznajemo, ili bi bar trebalo, vrednosti koje ona promoviše i zastupa, a koje su nam lično bliske ili zato što delimo zajedničku viziju društva koje želimo da stvorimo. Onda se za te vrednosti i viziju borimo kako unutar stranke tako i van nje.

Izbori i vrednosti

E sad, ako su nam motivi za učlanjenje u stranku bili kao u prethodnom pasusu sigurno nam nije problem da se angažujemo u kampanji radeći ili samo glasajući za određenu stranku. Isto tako i ako nismo članovi, trebalo bi da se poistovetimo sa vrednostima i vizijom neke od stranka i da je podržimo na izborima. U poslednjoj deceniji nam je taj izbor uvek bio lak. Lako smo mogli da se identifikujemo, jer su vrednosti koje su stranke zastupale bile dijametralno suprotne.  Sa jedne strane su bile promene, EU, povezivanje, saradnja… sa druge nacionalizam, izolacija, zatvorenost… Ovoga puta se stranke prvi put suočavaju sa ozbiljnim problemom: kako napraviti distinkciju (razliku) između sebe. To je najlakše činiti programima i dobrim komunikacijskim porukama. Kada krene kampanja videćemo da li će ih, i kakvi će oni biti? Ono što će biti još važniije, za potvrdu vrednosti za koje se zalažemo, je da li ćemo ih potvrđivati delima. Tu će nam snaga Interneta biti od velike koristi, jer više nema skrivanja.

Zaključak

Svi  znamo da su izbori najčešće emocionalna kategorija i stoga me ne čude podaci da neko glasa za stranku/e u čije vrednosti ne veruje. Očigledno su neki drugi razlozi u pitanju i oni su najčešće lični. Očekujem da se stranke u kampanji posvete više obrazovanju svojih birača, pokazivanju na delu i promociji vrednosti koje zastupaju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Stranke i vrednosti, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh