Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Kako izabrati kandidata/kinju?

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 02. 02. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst koji je pred Vama  izvorno je objavljen na sajtu Centra modernih veština nevladine organizacije koja se, između ostalog bavi političkim obrazovanjem. Originalni tekst u punoj opremi  možete pročitati ovde.

 

Približavaju nam se izbori što se oseća na svakom koraku. Ovih dana se sve stranke ubrzano biraju unutar sebe kandidate za poslanike/ce i odbornike/ce. To u propoircionalnom sistemu, kao što je naš, možda nije najvažnija, ali jeste veoma važna predizborna aktivnost. U zemljama razvijene demokratije, bez obzira na način na koji se predstavnici/ce naroda biraju, ovaj posao se radi mnogo ranije, jer stranke i u kampanju ulaze mnogo ranije (10 meseci pre izbora).

U politici čovek je sve. U teoriji političkog marketinga važi pravilo da je za uspešnost kampanje dobar/a kandidat/kinja od presudnog značaja. Neki teoretičari su čak napravili i formulu P+P ili 2P (persona i program). Postoji i skraćenica PSP (persona je i sama program). Dok ne izgradimo mehanizme selekcije kandidata navešćemo Vam nekoliko primera kako bi celokupan proces trebalo da izgleda. Pre svega uvek je potrebno razmotriti tri ključna pitanja da bi se utvrdilo da li će neko biti dobar kandidat/kinja ili ne.

1.            Da li njegova/njena porodica u potpunosti podržava kandidaturu?

2.            Da li kandidatu/kinji lična finansijska situacija dopušta da se kandiduje?

3.            Da li će njegova/njena prošlost izdržati detaljnu analizu i ispitivanje?

Načini izbora kandidata

Mnoge stranke u zemljama razvijene demokratije su kreirale različite mehanizme i testove kako se do idealnih poslanika/ca stiže. Sećam se seminara sa gostima iz Holandije i njihove PvdA stranke koji su kandidate birali kroz tri različita nivoa. Prvi nivo je obuhvatao da svaki član koji želi može da se prijavi da bude kandidat/kinja za poslanika/cu. Zainteresovani su slali motivaciono pismo nezavisnoj komisiji. Nezavisna komisija, sastavljena od etički i moralno dokazanih članova/ica, pregleda pristigle prijave i odlučuje koga od prijavljenih treba pozvati na intervju na kom se proveravaju sposobnosti javnog nastupa, političke ideje o radu, temama i oblastima na kojima bi radili u Skupštini . Nakon tog testa kandidat/kinje idu u treći krug selekcije, gde se predstavljaju članovima Skupštine stranke. Članovi/ice Skupštine na kraju biraju konačnu poslaničćku listu.  Postoje i drugi načini kao što su primarni izbori gde građani na primeris izborima biraju koje od kandidata bi voleli da vide na listi.

Definisanje „DOBROG“ kandidata/kinje

1.            Karakter – Kandidat/kinja mora biti spreman/a da izdrži emocionalne i fizičke napore tokom kampanje. On/ona mora biti sposoban/a da se identifikuje sa drugim ljudima i mora verovati da je baš on/ona taj/ta koji bi trebalo da bude izabran/a

2.            Organizacija – Kandidat/kinja mora umeti da motiviše ljude i mora posedovati sposobnost za privlačenje ljudi, a i sredstava.

3.            Finansije – Kandidat/kinja mora biti spreman da prikuplja sredstva, a u nekim slučajevima i da lično finansira svoju kampanju.

4.            Jaka baza podrške – Kandidat/kinja mora da ima neku bazu podrške (političku, geografsku, finansijsku, ideološku, aktivisti …) Takođe on/ona mora da ima ugled u svojoj okolini

5.            Vatrenost/odlučnost – Kandidat/kinja mora da oseća veliku želju da pobedi i mora da podnese žrtve koje taj cilj zahteva

Predlozi

Na žalost sada više nema vremena za nove ideje i načine izbora. Ono što može da pomogne je intervju sa kandidatima. Ovde vam dajemo spisak potencijalnih pitanja koja bi mogla da pomognu u izboru najboljih od njih.

Od potencijalnih kandidata/kinja za poslanika/cu ili odbornika/cu bi trebalo zatražiti da pismeno dostave odgovore na sledeća pitanja:

1.            Zašto želiš da se kandiduješ?

2.            Da li imaš političkog iskustva?

3.            Da li imaš jak osećaj sopstvene vrednosti i veruješ u sebe?

4.            Da li si sposoban/na da izdržiš krititku i kako reaguješ na istu?

5.            Da li imaš neku mrlju u svojoj prošlost?

6.            Kakav ti je stil života?

7.            Da li možeš da odvojiš vreme potrebno za pobedu u kampanji?

8.            Da li voliš ljude?

9.            Da li bi za sebe rekao da privlačiš ljude?

10.          Da li voliš da srećeš nove ljude?

11.          Da li te ljudi vole?

12.          Da li dobro govoriš u javnosti, da li si dobar govornik?

13.          Da li znaš da govoriš pred kamerom, da li sposoban da kažeš bitne stvari u 20/30 sekundi?

14.          Da li umeš emotivno da povežeš sadržaj sa ljudima?

15.          Da li brzo reaguješ i analiziraš situaciju kad si pod stresom?

16.          Da li si u dobroj psihofizičkoj kondiciji, da li si zdrav?

17.          Da li si poznat široj javnosti?

18.          Kakvi su tvoji odnosi sa zajednicom koju nameravaš da predstavljaš?

19.          Kakva su tvoja iskustva izvan politike, i kakvo je tvoje obrazovanje?

20.          Kakva je tvoja lična finansijska situacija?

21.          Da li i koliko finansijski možeš da doprineseš kampanji?

22.          Da li i koliku podršku uživaš među članovima svoje porodice?

23.          U kakvim situacijama se najugodnije osećaš i najbolje snalaziš?

 

Nadamo se da će stranke u Srbiji izabrati najbolje među njima i na taj način doprineti daljem razvoju demokratije u našoj zemlji. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kako izabrati kandidata/kinju?, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh