Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

#blokirajtviter

Kategorija: Advocacy, Socijaldemokratija ; Datum: 28. 01. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Od ponoći po američkom vremenu, danas 28.januara 2012, traje nova globalna akcija odbrane slobode govora na internetu, ovoga puta na Twitter –u. I Twitter zajednica u Srbiji se pridružila 24h bojkotu uzdržavajući se od tvitovanja #blokirajtviter.

Srbija

Zašto je za Srbiju ova akcija važna?  Neki od nas setiće se da je SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala ili već) već tražila i uspela da izdejstvuje kod kompanije Twitter blokiranje satiričnih naloga. Twitter zajednica je i tada žestoko reagovala. Za one koji se ne sećaju više o tome možete pročitati ovde.

Twitter

Poznato je da je Twitter platforma koja nam omogućava da najbrže prenosimo informacije. Gotovo u realnom vremenu. Zbog toga je on dragocen resurs za brzo deljenje informacija, a poznato je da je u današnjem svetu, kao što Gaga podučava, upravo brzo i od velikog broja ljudi podeljenja informacija predstavlja stvarnu moć.  Twitter predstavlja značajan resurs i za klasične medije jer je pitanje da li bi određene informacije ikada stigle do čitalaca/gledalaca da nisu bile prenesene upravo na ovoj društvenoj mreži.

Ukoliko bi Twitter realizovao ono što je najavio moglo bi da dođe do toga da u turbulentnim vremenima (revolucionarnim) tvitovi budu cenzurisani na zahtev vlade neke države. Do sada je Twitter mogao globalno da ukine naloge a od sada će to moći da ograniči samo na određeniu zemlju/zemlje…  da ne kažemo da bi određene informacije mogle da budu cenzurisane opet na zahtev neke od Vlada. Posledica toga je da nikada više ne bismo mogli da gledamo potresne snimke kao što je prenošenje u relnom vremenu ubistva NEDA-e (uznemirujući snimak). Pitanje je koliko se ograničavaju mogućnosti za revolucije kao što su arapsko proleće.

Stoga podržite današnju akciju i solidarišite se sa svima onima kojima je stalo i koji su spremni da se aktivno bore za slobodu govora. Nema nama lične slobode bez slobode govora. Zato ne damo slobodu Interneta!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
#blokirajtviter, 8.6 out of 10 based on 7 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh