Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Ništa bez stiska ruke i pogleda u oči

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 26. 12. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Draga prijateljica Jelena Diković i dnevnog lista DANAS me je zamolila da odgovorim na nekoliko pitanja. Teks u Danas-u možete pročitati ovde. Ovde su kompletni odgovori na postavljena pitanja. Hvala Jelena na prilici da progovorim o ovoj važnoj temi.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:355071-Partije-obijaju-pragove-traze-sigurne-glasove

Boris Tadić u kampanji - novosti.rs

1. Koja se sve sredstva komunikacije koriste u predizbornim kampanjama?

Kampanje predstavljaju skup aktivnosti koje, uz maksimalizaciju svih resursa, treba obaviti u određenom vremenskom periodu. Tokom izbornih kampanja, kao i u svim drugim komunikacionim kampanjama na raspolaganju su nam svi mogući kanali komunikacije. Od stranačke kreativnosti i inventivnosti, a i postavljenih ciljeva, zavisi koje će od njih koristiti, a koje ne. Moramo imati na umu da se radi o integrisanim komunikacijama koje podrazumevaju marketinške komunikacije (oglašavanje) kao i odnose s javnošću (komunikaciju). Na raspolaganju svim strankama su tradicionalna sredstava komunikacije. Tu bih izdvojio plakat, billboard, televizijski spot, letak, radio džingl, oglas u novinama, nastup u medijima, web saj pismo i e mail… ali i neka netradicionalna kao što su različiti servisi Interneta kao i različita sredstva gerila komunikacije.

2. Koje sredstvo je najpopularnije, a koje najlosije, odnosno koje najbolje utice na birace i zbog cega?

Ono što je sigurno to je da će i u sledćoj izbornoj kampanji televizija i dalje biti važan i moćan kanal komunikacije. Ono što je problem je što je TV vreme skupo i pitanje je kako će, pre svega, male stranke naći sredstva za masovno pojavljivanje na TV. Tokom prethodne 4 godine promenjene su i navike nekih grupa birača tako da ne možemo unapred reći koje će sredstvo biti najuticajnije. Porast broja korisnika Interneta stavlja i ovaj medij u fokus pažnje stratega izbornih kampanja. Ono što sigurno znamo je da je uticaj plakata jako mali. Najvažnija je direktna komunikacija, stisak ruke i pogled u oči. Sa tim “oružjem” se svaki birač može pridobiti.

3. Kada je rec o finansijama, sta se navise isplati strankama da koriste – da li je to plakat ili Internet?

Finansiranje kampanje će biti jako zanimljiva tema tokom ovih izbora. Vidimo da je ovoh dana Agencija za borbu protiv korupcije upravo pokrenula prekršajne prijave protiv određenih stranaka. Plakat i Internet su dva neuporediva medija. Plakat nema neki veliki uticaj na opredeljenje birača već samo pokazuje snagu oderđene stranke da može da fizički zauzme neku “teritoriju”. Internet sa druge strane je jako zanimljiv ali nemamo prethodnih iskustava tako da ćemo o njegovoj snazi moći da pričamo tek na kraju kampanje. Sigurno je da je veći potencijal Interneta i da se sa identičnom sumom novca mogu postići veći efekti. E sad pitanje je šta su ciljevi stranaka i koje su strategije i taktike one izabrale da tog cilja dođu.

4. Sta mislis o unistavanju zivotne sredine, odnosno zgrada i kuca pri lepljenju plakata? Da li stranke uopste brinu o tim stvarima tokom kampanje?

Životna sredina je velika i kompleksna tema. Ne radi se samo o plakatima već o filozofiji života i rada. Uvek se setim koalicije Švedskih socijaldemokrata i zelenih gde su oni kampanju bazirali na putovanju vozom jer je tako manji lični CO2 otisak. Na žalost stranke kod nas o tome malo brinu. Problem je što je u društvu nedovoljno razvijena svest o zaštiti životne sredine i što je pitanje da li smo kao pojedinci spremni da nagradimo glasom neku stranku zbog toga što ne zagađuje životnu sredinu. To je razlog zašto stranke, još uvek, nisu motivisane da o tome brinu. Ljudima to nije važno ili bar ne razmišljaju na taj način. Da li bi ste vi podržali neku stranku zato što će se ponašati odgovorno prema životnoj sredini u kampanji? Paradigma stanja kod nas je primer stranke Zeleni Srbije koji su bili u stanju da, tokom kampanje prikupljanja potipisa za zabranu genetski modifikovanog semena, lepe plakate svuda gde su stigli. OK, mnogi će reći da su mediji neprofesionalni, zatvoreni … pa da ne mogu da dopru do birača, što nisam siguran da je baš istina. Stranke mogu uvek dopreti do 3.000.000 Facebook naloga samo ako imaju volje, znanja i krativnu ideju. Videćemo da li će se pojaviti stranka koja će biti odgovorna prema životnoj sredini u kampanji i da li će to na kraju birači nagraditi.

5. Mozes li mi nesto vise reci o koriscenju drustvenih mreza kao novih sredstava komunikacije u kampanjama?

Posle kampanje Baraka Obame svi bi voleli da kopiraju njegovu kampanju, zaboravljajući da je svaka kampanja posebna. Njemu je Internet bio jedini način da preoblikuje biračko telo. Društvne mreže su samo alat koji nam je na raspolaganju. Ako ne znamo gde idemo i nemamo jasan i precizan cilj, džaba nam svi alati ovoga sveta. Društvne mreže, pre svega Facebook biće važno poprište razmene mišljenja i stavova tokom trajanja kampanje. Videli smo pre neki dan da je predsednik jedne stranke čestitao ljudima koji prate tu stranku što ih ima preko 5.000. Da bi stranke koristile Društvene medije profesionalno potrebno je da imaju znanja i želje da se i same menjaju. Internet menja sve, pa i naše navike za informisanjem, organizacijom, povezivanjem… Internet zahteva iskrenost u nastupu i transparentnost. Da li su stranke spremne da se menjaju u tom smeru pokazaće vreme? Stoga bitno je da stranke imaju cilj i da znaju šta hoće, a onda će lako odlučiti koliko i za šta mogu da im koriste društveni mediji.

Misao dana: Svi su spremni da menjaju svet, ali nisu spremni da menjaju sebe. – Dalaj Lama

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ništa bez stiska ruke i pogleda u oči, 5.2 out of 10 based on 6 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh