Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Online odnosi s javnošću

Kategorija: PR ; Datum: 23. 12. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Moji odgovori za tekst o Online odnosima s javnošću u nedeljniku Vreme 

Poslednja istraživanja pokazuju da su građani Srbije u ogromnom broju korisnici društvenih mreža naročito facebook-a. Po nekim parametrima smo čak 4 u Evropi po procentu korisnika društvenih mreža u odnosu na broj korisnika Interneta. Stoga su i velike domaće kompanije, u većini slučajeva, prepoznale značaj Interneta kao novog kanala za komunikaciju sa korisnicima usluga. ono što je još značajnije je da su direktori velikih komapanija prisutni na Internetu tako da korisnici, dobavljači … druge važne ciljne javnosti mogu biti u direktnom kontaktu sa njima. PR agencije su razvile svoja online odeljenja ili ih ubrzano razvijaju. Sve to nam govori da se online odnosi s javnošću sve više razvijaju. Naravno postoji ogroman prostor koji treba da zauzmu mala i srednja preduzeća. Ono što predstavlja mali problem i što pokazuju poslednja istraživanja je nedovoljni angažman korisnika Interneta u Srbiji. Bez ličnog angažmana mi ne koristimo sve prednosti koje nam Internet pruža. 

Prošlog meseca sam bio u Hrvatskoj na godišnjoj konferenciji njihovog Udruženja za odnose s javnošćui začudio se koliko je korišćenje Twittera manje zastupljeno u odnosu na Srbiju. Mislim da bi kao našu specifičnost u odnosu, pre svega na region, bila u masovnom korišćenju Twittera. To će morati sve kompanije, koje misle da budu ozbiljno prihvaćene od strane Internet zajednice, da uvaže. Kod nas su i Ministri, poslanici, direktori …prisutni na Twitteru i time možemo reći da smo napredniji u odnosu na druge zemlje regiona. 

Komapnija koja nije prisutna na Internetu propušta da na vreme pre svega da učini nešto što će u bliskoj budućnosti morati da uradi. davno je rekla Dragana Đermanović: “na Internetu nikada neće biti manje korisnika nego dans, već svakim danom sve više i više”. Ono što je još uvek problem je da kompanije Internet doživljavaju kao modu, a ne kao sredstvo za sopstvenu promenu i poboljšanje i poboljšanje komunikacije sa korisnicima usluga. Sami korisnici će naterati kompanije da budu prisutnije i bolje tražeći ono što se već može nauzvati standardom dobrog poslovanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh