Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Priznanje

Kategorija: Lično ; Datum: 02. 12. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Priznanje „Ženske Vlade“ za akciju „Stvarnih 30%“ Svi koji me poznaju znaju da sebe obično definišem kao aktivistu u duši. Već godinama se kroz različite aktivnosti i raznovrsne projekte borim za veću ravnopravnost žena u našem društvu. Sve je počelo dosta davno, još pre skoro deceniju kada smo Saška Galonja, Mira Kovačević i ja krenuli sa seminarima za tek osnovani Forum žena Demokratske stranke. Bili su to veseli dani prepuni optimizma. Susreti sa velikim brojem žena širom Srbije, njihova energija i otvorenost, govorili su nam da radimo prvu stvar. Vozeći ih od grada do grada i pomažući u nekim radionicama, i sam sam mnogo učio. Zato dosta toga dugujem upravo njima jer su me zarazile „virusom“ koji evo i do danas opstaje. Kasnije se rođenjem Milice i Tamare mnogo toga promenilo i u mom ličnom životu, pa sam i dodatno postao motivisan za ovu temu. Na dotadašnji aktivizam dodao sam i svoju ličnu težnju i želju da njima ostavim društvo koje će bar za mrvicu biti bolje prema ženama nego što je to danas.

Sinoć sam na godišnjem skupu „Ženske vlade“ dobio prvo priznanje za svoj aktivizam. Godinama špartam Srbijom i regionom radeći različite projekte, seminare, akcije, kampanje… a sve u cilju poboljšanja našeg društva. I bez ove nagrade to bih svakako nastavio da radim, ali je jako lep osećaj kada shvatiš da je tvoj rad neko primetio i da se trud isplati. “Stvarnih 30%” je bila kampanja na koju sam baš ponosan. Ona nije bila deo nekog projekta, nije imala budžet i bila je prava aktivistička ad hoc akcija kojom smo probali da menjamo stvari u Srbiji i u tome uspeli. Kažem probali, jer bez obzira što sam je sam pokrenuo, rezultata ne bi bilo bez dobre mreže i aktivnosti velikog broja ljudi koji su se uključili. Ono što me čini još zadovoljnijim je to što smo pokazali da se stvari u Srbiji mogu menjati i da bez obzira na protivljenje, čak i većina u Skupštini može da se preobrati. Stoga hvala, pre svega, mom CMV timu (Mariji, Tamari, Petri i Dragoslavu) koji se nesebično prihvatio posla, hvala za 44 organizacije koje su podržale inicijativu, hvala Marijani, Goci, Sonji, Jadranki, Milki, Maji, Aleksandri J. Aleksandri D. i svima koji su bar malo doprineli da Srbija bar u nekim stvarima bude prepoznata kao lider u Evropi.

Da ne bude zabune, ovo je mali korak i borba se nastavlja. Čeka nas izborna kampanja u kojoj tema položaja žena mora biti jedna od važnijih. Takođe, ono čemu se nadamo jeste i novi saziv Skupštine Srbije koji će biti drugačiji – sa minimum 75 poslanica koje u njemu budu sedele.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh