Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Radi kao što govoriš ili zaćuti!

Kategorija: Advocacy ; Datum: 08. 08. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

U decembru ove godine navršava se dve godine od kako je zakon o ravnopravnosti polova usvojen. Pravo je vreme za prve analize njegove primene. Već sam pisao o tome da neke parlamentarne stranake ne poštuju zakone koje donose. Aktivnosti Centra modernih veština i post „većina političkih stranaka ne voli žene“ iz marta je bar podstakao skupštinski odbor za ravnopravnost polova da na 29. Sednici održanoj 8. marta usvoji Zaključak i pozve parlamentarne političke stranke koje ne poštuju zakon da u najkraćem mogućem roku dostave svoje planove. Optimistički sam se nadao da će pokrenuta tema izazvati pažnju i da ćemo na taj način bar naterati stranke da ispune svoju formalnu obavezu na koju ih zakon o ravnopravnosti polova obavezuje. Da se podsetimo radi se dostavljanju četvorogodišnjih planova skupštinskom odboru, čime parlamentarne stranke dokazuju da su ispunile svoju  obavezu iz člana 35 ovog zakona. Ova obaveza se odnosi na usvajanje plana delovanja koji utvrđuje posebne mere za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u organima političkih stranaka, sindikata i strukovnih udruženja. Rok , koji Zakon propisivao, 1. decembar 2010., je davno prošao. Da bismo videli kako se stranke ponašaju i proverili kako stoje stvari opet smo se obratili odboru za ravnopravnost polova na osnovu zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja i dobili sledeće informacije. Od 21. Stranke navedene na skupštinskom sajtu 11 je ispunilo svoje zakonske obaveze, a 10 nije.

Zašto ovo pišem?

Promena izbornog zakona i naša akcija „stvarnih 30%“ je pokazala koliko su nam mehanizmi koji bi trebalo da se bave rodnom ravnopravnošću slabi i koliko su veliki otpori da se se u Srbiji uspostavi istinska ravnopravnost. Sledi nam izborna kampanja u kojoj će se mnoge stranke obraćati ženama, jer žene čine većinu biračkog tela. Svojim ponašanjem neke parlamentarne stranke, koje nisu dostavile izveštaje, su pokazale da su neiskrene i da im nije stalo do ravnopravnosti, a ni do poboljšanja položaja žena u Srbiji. Ako one nisu u stanju da naprave unutarstranački plan delovanja kako da se unutar sebe izbore sa očiglednom neravnopravnošću žena i muškaraca, kako od njih možemo očekivati da se u javnom poslu ISKRENO zalažu za društvenu ravnopravnost. Baš me zanima da li će biti i jedne stranke koja će izborne liste sastaviti po principu 50 – 50%?
I na ovom primeru se pokazuje da mi imamo nezrelu političku elitu. Mnoge stranke se samo verbalno zalažu za različite vrednost, u konkretnom slučaju za rodnu ravnopravnost, a da u stvari ništa ne rade da se istinske promene u društvu dogode. Ovo je jedan primer, a ima ih sigurno još. Zašto je ovo važno? Kao i kod kampanje „stvarnih 30%“ znali smo da se borimo za šire društvene promene od same ravnpravnosti žena i muškaraca. Ako je društvu i strankama problem da bude 30% ženana mestima odlučivanja, kako će tek reagovati na to da druge marginalizovane grupe budu zastupljene u parlamentu. Znamo i svi kako izgleda situacija sa brojemžena na mestima odlučivanja. Podsećam da je parlamentarna demokratija upravo zamišljena tako da izabrani predstavnici različitih društvenih grupa donose zakone i propise.Koliko ćemo čekati na prvog LGBT poslanika, na veći broj mladih, osoba sa ivaliditetom, nacionalnih zajednica, Roma… ?

Novi zakon

Naše očekivanje da je u prethodnoj deceniji podignuta svest predstavnika stranaka o značaju ravnopravnosti je je očigledno bila iluzija. Kao i u mnogim drugim slučajevim verbalnog zalaganja ima ali delovanja i promena nema. Ne smemo zaboraviti da su i sve druge registrovane političke stranke u obavezi da naprave ove planove i objave ih na svom web sajtu, a parlamentarne imaju dodatnu obavezu da ih dostave skupštinskom odboru. Samo letimičnim pregledom web sajtova neparlamentarnih stranaka vidimo da ovih planova na njihovim sajtovima nema. Očeigledno su zagovornice i zagovornici uvođenja kaznenih i strožijih odredbi u zakon bili u pravu. Na moju veliku žalost očekivanja da će stranke u Srbiji bez pretnji novčanim kaznama poštovati zakonske odredbe je očigledno bila iluzija. Zato moramo da se izborimo za izmene postojećeg zakona i strožije kaznene odredbe, aktivniju ulogu Uprave i Saveta za rodnu ravnopravnost .

Nema predaje, borba za ravnopravnost se nastavlja jer je važna za celokupni demokratski razvoj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Radi kao što govoriš ili zaćuti! , 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Share
Tagovi: , , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh