Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Blogger tour 2. dan

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 19. 06. 2011. ; Autor: Miloš Đajić
Drugi dan blogger tour – a nam je počeo posetom novom projektu nemačkog Ministarstva inostranih poslova i kompanije Javoto koja je zadužena za  negovu implementaciju. Projekat Human rights initiative logo ima za cilj da uz pomoć kolaboracije i dijaloga uključi što veći broj od 2 milijarde trenutnih korisnika Interneta u kreiranju i izboru logo-a koji bi ubuduće predstavljao simbol borbe za ljudska prava.  Jovoto je mala kompanija koja se bavi kreiranjem online platformi koje služe promociji ideja. Kancelarijski prostor im je fenomenalan sa sve stolom za stoni tenis kao u superdot –u. Sam projekat je nešto što me je najviše do sada zainteresovalo. Više o samom projektu možete pročitati Centar modernih veština blogu.

Aktivizam

Marek Tuszinsky

Marek Tuszinsky iz organizacije Tacticaltech nam je govorio o nekoliko stvari: aktivizmu, zaštiti podataka na Internetu i vizualizaciji. Jako zanimljiv čovek koji puno toga zna i vidi se da je radio veliki broj interesantnih projekata.  Na početku smo uz vežbu izlistali šta sve dana može biti aktivizam. Zatim nam je govorio o aspektima aktivizma koje je podelio u četiri segmenta: neslaganje, otpor i pobuna; van sistema ,sa sistemom, protiv sistema; lokalno, regionalno, globano; Intervencija ili sistemska promena. Time smo prošli sve aspekte i sa dobrim primerima razlučili kako aktivizam može da se unapredi.  Onda je Marek postavio interesantno pitanje šta su za nas novi mediji? Svi smo se samo osvrntali na različite Internet servise. Tipovi novih medija po njemu su: kultura ometanja – aktivizam koji koristi postojeće forme komunikacije, žvrljanje, dopisivanje, gerila….; alternativno programiranje (coding ) – besplatni softveri,  šifre, oruđa koja nas štite, Hakerska kultura (beli i crni šeširi); participatory journalism – blogovi, svako može učestvovati; posredovana mobilizacija -pre 20 godina smo hapšeni i tučeni za neku info… sada je dajemo sami na FB; Zajedničko znanje -process unapređenja, Wikipedia…

Govorili smo i o različitim taktikama i izdvojili važnost ličnih priča u advocacy kampanjama jer lično je političko! Lične priče su, a i blogovi su lični, dobra taktika kada treba pridobiti podršku. Oni koji koriste lične priče u komunikaciji su snažniji i ubedljiviji. Puno dobrih primera nam je pokazao za svaku tezu koju je izneo. Njegova organizacija ima puno dobrog materijala koji može da se download –uje sa sajta.  Interesantna je bila kampanja “Ko koristi predsednički avion?” gde je uz pomoć  Jet spotters-a ekipe koja prati sletanje  i uzletanje aviona napravljena rekonstrukcija kretanja predsedničkog aviona i na osnovu toga javno postavljeno pitanje.

Vizualizacija

Prikazavši nam nekoliko postera sa dobrim primerima ukazao nam je na značaj vizualizacije. Snažan utisak na mene je ostavio Amnesty poster sa zašivenom ružom.

Vizualizacija je stari metod gledanja u prikupljene podatke. Njome dobijamo: metaforu, sliku i uticaj na one koji gledaju. Pričao nam je priče o koleri i vodi u Londonu i prvoj mapi koju je napravio John Slow. Zatim o green peace kampanji  umiranje punog stomaka.

Kod vizualizacije moramo voditi računa o percepciji. Mi ne vidimo stvari mi ih samo tumačimo, a stvari se stalno menjaju..  ništa nije statično.

Legalleaks

Poslednji predavač drugog dana je bio Christian Mihr – legal leaks. Leagal leaks je u stvari projekat dostupnosti informacija od javnog značaja. Osnovani su i započeli su svoj rad pre wikileaks-a. Legal leaks je zakonit način na koji dolazimo do podataka, za razliku od wiki – ja koji je hakerski poduhvat. I oni su govorili o vizualizaciji koja postaje jako važan element svake komunikacije.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi: , , ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh