Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Trka za PRiZNANJE je počela

Kategorija: PR ; Datum: 22. 03. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Pre neki dan Društvo Srbije za odnose  s javnošću je raspisalo konkurs za četrnaestu nagradu PRiZNANJE. Ova godišnja nagrada predstavlja značajnu nagradu u karijeri svakog ko se profesionalno bavi komunikacijom i odnosima s javnošću. Tim Centra modernih veština je dva puta dobio ovu nagradu i moram priznati da sam i dan danas jako ponosan na to. Nagradu smo dobili daleke 2004. i 2007. godine za projekat „PRibližimo opštinu građanima“. Tada se kategorija zvala „Obrazovni i javni rad“. Prvu nagradu smo dobili za realizovano istraživanje o stanju struke u lokalnim samoupravama i seriju od preko 20 seminara, a druga za prvi priručnik odnosa s javnošću Opština i javnost“ za predstavnike lokalne samouprave.

Šta je PRiZNANJE?
U drugoj polovini 90-ih godina, razvojem profesije odnosa s javnošću u našoj zemlji, nastala je evidentna potreba da se ustanovi neki vid afirmacije vrhunskog rada i profesionalnih dostignuća.  Tada se rodila ideja i yahvaljuju’i pre svega Srbi, 1997 godine nastao PRovod, a već sledeće godine ustanovljena je godišnja nagrada „PRiZNANJE“.   Njom su se nagrađivali najbolji projekti u oblasti komunikacija i odnosa s javnošću ostvareni u Srbiji. PRovod je 2001, postao i do danas ostao PRijem. Samo ime nagrade – PRiZNANJE  – bilo je u duhu je nastojanja da se odnosi sa javnošću (PR) i znanje neraskidivo udruže i da se rezultatati takvog udruživanja nagrade. U propozicijama se navodi da se nagrada PRiZNANJE dodeljuje pojedincima, organizacijama, kompanijama, institucijama i agencijama za najkvalitetnije i najprofesionalnije komunikacijske aktivnosti u prethodnoj godini. Za učešće na konkursu neophodno je prijaviti rad, kampanju ili aktivnost, a nagrade se ove godine dodeljuju u 13 kategorija.

Ko ocenjuje radove?

O tome ko dobija nagrade odlučuje stručni žiri. Ovogodišnji žiri smo birali na poslednjoj Skupštini DSOJ. Njegov sastav čine priznati profesionalci iz oblasti komunikacija – predstavnici korporativnog, neprofitnog i akademskog sektora.  Svih ovih godina žiri je unapređivao svaoj rad i procedure. Tako da danas svaki član žirija svaki pojedinačni rad ocenjuje od 1 do 5 u 6 kategorija, odnosno ocenjuje svaki od kriterijuma (analiza situacije, ciljevi, strategija, način izvođenja, učinak i način evaluacije uspešnosti komunikacije, kreativnost i inovativnost), što znači da svaki rad dobije ukupno 66 pojedinačnih ocena. Na kraju se izvalači prosečna ocena za svaki rad  na osnovu koje se radovi i rangiraju. Ove godine je uvedeno i dodatno ograničenje za članove/ice žirija koji mogu imati potencijalni sukob interesa tako da Član 11. Pravilnika o radu žirija predviđa  „Član Žirija ne ocenjuje svoj rad niti radove u kategoriji za koju je prijavljen rad tima čiji je on član, odnosno rad kompanije, PR  ili marketinške agencije ili institucije za koju radi ili sa kojom saradjuje na konkretnom projektu, kao ni rad s kojim je, na bilo koji način, povezan, a što bi ga dovelo u sukob intresa.” 

 

Ugled
Od kada sam na čelu Upravnog odbora DSOJ veoma mi je važno bilo da celokupan proces oko dodele nagrade PRiZNANJE bude bez mrlje. Otvorili smo čitav proces, organizovali okrugle stolove pre svekog raspisivanja konkursa, pitali i odogovarali, tragali za najboljim rešenjima. Siguran sam da je prethodni žiri kao i da će ovaj svoj posao obaviti profesionalno, etički i stručno. Često je bilo zamerki da je mnogo nagrada. Svi su gubili iz vida da imamo glavne nagrade i posebne nagrade.  Ja ne mislim da ih je puno, jer kategorije u kojima se nagrade dodeljuju pokazuju svu širinu ovog divnog posla.

Nadam se da će ove godine biti još više prijavljenih radova i da će njihov kvalitet pokazati da me ne vara osećaj i da struka odnosa s javnošću u Srbiji napreduje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Trka za PRiZNANJE je počela, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh