Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

PRilika za učenje, druženje i povezivanje 1. Dan

Kategorija: PR ; Datum: 08. 10. 2010. ; Autor: Miloš Đajić

Faliće nam puno ove godine Blogowski, Gaga i Varagić da izveštavaju sa konferencije. S obzirom na to da sam prošli put i sam dobio zadatak da počnem da blogujem, što evo i činim, pokušaću da ih delom zamenim.  Samo na početku da se razjasnimo. Bilo bi neumesno da  pišem o organizaciji, jer sam deo organizacionog tima i to prepuštam drugima. Pokušaću da vam dočaram utiske sa predavanja i korisne stvari koje su pomenute.

Konferenciju je otvorio ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić. Bilo e teško ubediti ga da dođe i veliku yahvalnost dugujemo Marku koji se baš potrudio da ga ubedi. Ministar se osvrnuo i na to da je dobitnik nagrade PRiZNANJE i istakao važnost dobre komunikacije i PR-a u svakom poslu. Ono što je bilo zanimljivo je da nie kao mnogi ljudi iz vlasti odmah nakon otvaranja otišao, već je ostao i na prvom predavanju. Pohvalno jer se od Danijele Lalić imalo šta i čuti.

Tema prvog predavanja je bila “Upotreba društvenih mreža u internoj komunikaciji“. S obzirom na to da se u PR-u koristi puno engleskih reči ona se  na početku osvrnula na pojmove. Socijalni vs društveni mediji /mreže, interni odnosi s javnošću ili odnosi sa internom javnošću … vrlo značajna stvar jer srpski ezik je nekada siromašan i u bukvalnom prevodu reči koje koristimo nekada imaju sasvim drugu , nekad i negativnu, konotaciju. Osvrnula se takođe i na podatke iz Euro monitor istraživanje za 2008 godinu koje nam je, u Subotici prošle godine, predstavio Dejan Verčić u kojem se kaže da će Interni odnosi sa javnošću biti veoma zastupljeni i važni u poslu svakog PR-a. Kao glavne izazove u internoj komunikaciji u sledećoj godini ona je navela: Povezivanje interenee komunikacije sa korporativnim strategijama, podrška restruktuiranju i baratanje preopterećenosti informacijama.

Ono što je meni bilo najznačajnije je osvrt na generecaije koje dolaze. Mislim da  se mi u Srbiji ne zanimamo mnogo za radnu kulturu npr. Generacije Y,a da ne govorim da razmišljamo o tome kakve nam tek generacije dolaze. Jer nove generacije na poslu, donose i nova pravila. Ilustrativni primer sa fotkanjem dece u vrtiću gde mališani od dve godine već znaju šta je digitalni foto aparat i da oni momentalno mogu videti sliku. To se naslanja na antologijsko Milicino (moja starija) pitanje koje uvek spomenem „Tata, kakav si ti imao mobilni kada si bio mali“ i potpuni šok i nevericu kada sam pokušao da jo obasnim da to tada nije postojalo. Uvođenje novih termina za koje nisam do sada ni čuo kao što je generacija C (Communication, Collaboration, Connexion, Creativity) me je ostavilo bez teksta. Stavrno sa kim i kako ćemo za 5 godina komunicirati?

Na kraju smo se bavili i ulogom društvenih mreža na radnom mestu. Ona je navela razloge za i protiv upotrebe uz jednu divnu misao „ko ne zna da obrazuje, motiviše, podstakne… on zabranjuje“ .

Ono što je još bilo interesantno su različiti upitnici za ispitivanje zadovoljstva KOMUNIKACIJOM zaposlenih. Kao zaključke možemo navesti:

  • Isključiva upotreba tehnologije ne doprinosi stvaranju dobrih odnosa i zadovoljstva komunikacijom.
  • Kanali pomoću kojih se komunicira doprinose zadovoljstvu, integraciji i socijalizaciji zaposlenih
  • Organizacije danas mogu opstati samo ako su „učeće“
  • Interna komunikacija nije taktičko, već strateško oruđe
  • Nove generacije, nove tehnologije i “novi” odnosi između zaposlenih
  • Nove generacije, nove tehnologije i “novi” odnosi između zaposlenih

Sve u svemu bilo je jako lepo. Danijela poseduje ogromno znanje i održala nam je pravo akademsko predavanje.

Posle ovoga usledila je zabava u klubu „zeleno zvono“ uz coolares bend koje sam prvi put slušao. Odlični su i za preporuku.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
PRilika za učenje, druženje i povezivanje 1. Dan, 8.5 out of 10 based on 8 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh