Potpisi, izbori i odgovornost

Poslednjih dana od kada su otkriveni falisifikati među potpisima vidimo koliko smo kao društvo zaglibili i kako neki od nas ne prezaju ni od čega da bi postigli neki lični cilj. Moja baka je za takve govorila “gaze preko mrtvih”. E tako se nekako osećam gledajući sve te liste čudnih naziva koje su “skupile” neophodnih 10.000 potpisa za kandidovanje. Sve što se desilo pokazuje da smo zreli za ozbiljunu reformu izbornog sistema i to je ono što ću zagovarati kao poslanik. Sistem koji već za sledeće izbore mora biti moderniji, pravedniji i ličniji.

Kada sam pisao svoj kratki program pomenuo sam i etiku odgovornosti. Kada se odgovornost pomene uvek se setim Zoranovog poslednjeg govora studentima Banjalučkog univerziteta gde je to jako lepo objasnio. “…umesto etiku namera imati etiku odgovornosti i gde ćemo praktično umesto da obrazlažemo šta smo mi hteli, da obrazlažemo zašto su ti rezultati takvi kakvi jesu.”

Ono što upada u oči su dve stvari, a to je da niko u RIK-u nije kriv i da predsednik RIK ne oseća odgovornost da podnese ostavku! Takođe da ljudi iz Republikanske partije ne osećaju odgovornost da povuku svoju listu bez obzira što pravno gledajući mogu da učestvuju na izborima zbog lošeg Zakona. Ono što iz njihovih dela vidimo je da oni ne osećaju etiku odgovornosti.

Samo razmišljajući o nekim budućim izborima vrlo lako shvatite da ako želimo normalan demokratski sistem ovo ludilo falsifikata moramo zaustaviti. Kako ćemo to učiniti? Lako. Tako što ćemo izaći na izbore i dati glas strankama koje su se izborile za normalne, fer i poštene izbore. Ovo nam je prilka. Iskoristimo je!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Potpisi, izbori i odgovornost, 8.0 out of 10 based on 2 ratings
Share

Prijava na newsletter

Sa društvenih mreža