Oči u oči sa novobeograđanima/kama

Lepo subotnje (2.4) prepodne zajedno sa koleginicama/ama iz Demokratske stranke i Nove stranke, sam iskoristio za razgovore sa novobeograđanima/kama. Na dva različita mesta, na pijaci u Bloku 44. i isperd ImmoCentra imali smo priliku da deleći materijal razgovaramo sa građankama i građanima. Divno vreme i veliki broj ljudi predstavljali su idealne uslove za deljenje dobre energije, osmeha uz poziv da se OBAVEZNO izađe na izbore.

DSC_9122

Dve teme su mi zaokupile pažnju. Jedna je politička kultura. S obzirom na to da su mnoge stranke u kampanji bilo je za očekivati da se na mestu kao što je pijaca okupe različite stranke.  Na malom prostoru su se okupili aktivisti/kinje DS, DSS, SNS, sindikata penzionera i pokreta Dosta je bilo. Osim deljenja letaka Demokratska stranka na štandovima u Beogradu organizuje i kratka obraćanja svojih kandidata/kinja. Bilo je interesantno videti kako aktivisti/kinje vodeće stranke Vlade namerno dele svoj promo materijal ljudima koji su se zaustavili da na trenutak čuju šta imaju da im poruče Nada Kolundžija ili Dragan Šutanovac. Tačno su želeli da pokažu silu i moć, želeći moguće da nekog i isprovociraju. Naravno to im nije polazilo za rukom.

DSC_9125

Setio sam se kako aktivnosti tokom kampanje izgledaju u Švedskoj, gde lokalna samouprava odredi lokacije u blizini prometnih mesta, na kojima stranke, učesnice izbora, postave privremene kućice (kao za vreme naših božićnih sajmova). U tim kućicama drže materijal i svakodnevno ga dele. Taj prostor izgleda kao mali bazar strančkih politika gde svaka stranak kreativnošću dodatno želi da privuče svoje potencijalne birače. Naravno da postoji fair play da kada nekoj stranci dolaze visoki funkcioneri, drugi se na kratko povlače ili se uključuju u dijalog postavljajući pitanja. Politička kultura je jedna od stvari koja nas i SNS veoma razlikuje.

DSC_9123

Druga tema je bilo razmišljanje na koje me je podstakao razgovor sa jednom sugrađankom. Ona mi se požalila kako je muž začikava zato što će glasati za Demokratsku stranku, a on je pristalica druge političke opcije. Uvek mi je bilo interesantno kako izgleda ta podela glasova unutar jedne porodice. Ko tu na koga utiče i ko je uspešniji? Muškarci ili žene? Kod mene toga nikada nije bilo, pa zato ne znam. Ja npr. ni dan danas ne znam za koga je moj otac glasao na prvim izborima ’91. Često sam slušao razne koji autoritarno govore kako u mojoj porodici svi imaju da glasaju kao ja. Dok traje taj unutarporodični politički dijalog nama ostaje da posetimo što više porodica i odgovorimo na sva pitanja koja građane i građanke muče. Ono u šta verujem da će žene znati da izaberu i da cene ono što je za unapređenje njihovog položaja urađeno do sada, a za šta je među zaslužnijima upravo Demokratska stranka.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Oči u oči sa novobeograđanima/kama, 4.0 out of 10 based on 1 rating
Share

Prijava na newsletter

Sa društvenih mreža