Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Ljudska prava su nedeljiva

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 19. 03. 2021. ; Autor: Miloš Đajić

Nemojte nasedati!

Tokom dana je novinska agencija Sputnik objavila je listu potpisnika „Apel za sprečavanje usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama“. Na tom spisku pretežno tardicionalista i desničara se nalaze dobro poznata imena onih koji godinama šire homofobiju i diskriminišu predstavnice i predstavnike LGBTI zajednice, kao i žene i druge ugrožene manjinske grupe.

Ova „dimna bomba“ ima nekoliko ciljeva, te stoga apelujem na sve da ne nasedaju na ponovni trik vlasti. Bacanje „kostiju“ po društvenim mrežama je njihovo majstorstvo stalnog pravljenja sukoba. Među potpisnicima je mnogo onih koji su protiv ove vlasti ali sa kojima se mi sa leve strane ideološkog spektra nikako ne slažemo i nemamo ništa zajedničko. To što se slažemo da su našoj zemlji potrebni pošteni i fer izbori, ne znači da ćemo im dopustiti da ugrožavaju ljudska prava. Zaštita ljudskih i manjinskih prava (sexualnih, etničkih, društvenih…) osnovna je razlika između progresivnih i konzervativnih političkih snaga.

Na ove „dimne bombe“ ne treba reagovati, niti se „ložiti“ da je moguće na nešto konkretno promeniti. One i služe tome da naš liberalni deo javnosti „izgine“ u nadgornjavanju sa desničarima za ono što bi trebalo Ministarstvo i SNS da rade. U ovom konkretnom slučaju, obrana zakonskog predloga nije na nama, progresivcima, nego na onima koji su ga predložili, SNS-u i ministarstvu. Oni treba da preuzmu odgovornost i brane nacrt Zakona, jer je to njihova ideja i manevar. Manevar da pomere sa mrtve tačke zaustavljene pregovore oko poglavlja 23. i 24. Neki pominju i „pink washing“.

Naravno da svako ko poštuje ljudska prava i prava LGBTI zajednice podržava Zakon o istopolnim zajednicama i da pozdravlja njegovo donošenje.

Ovo je providan pokušaj provociranja javnosti kroz retradicionalizaciju. Cilj je da se ljudi sukobljavaju, da se LGBTI zajednica dodatno pritiska i stigmatizuje, da se pregovara oko ljudskih prava oko kojih nema pregovora. Podsećam da fokus nas progresivaca treba da bude na temama za fer i poštene izborne uslove, promociju Izveštaja o Srbiji Evropskog parlamenta i pritisak da se afere Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala koje su u njemu pomenute reše. Da se istraži smrt Cvijana… Da se zaustave napadi na novinarke i novinare, nevladine organizacije… Da se zaustavi nepovratno uništavanje prirode …

Ajde jednom da budemo pametniji i da ne nasedamo na „dimne bombe“ koje imaju za cilj da dodatno zbune, zamaskiraju, otupe oštricu, prekriju i zatrpaju sve ove pomenute teme iz izveštaja. Nemojte im to dozvoliti!

Do nas je!

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙤𝙛 𝙒𝙞𝙣 (@_houseofwin_)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh