Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Tik tok u političkoj kampanji

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 06. 05. 2020. ; Autor: Miloš Đajić

TikTok je tokom pandemije Covid 19 bila aplikacija koja je najviše puta preuzeta i sa najvećim povećanjem broja korisnika i korisnica. O TikTok – u sam prvi put čuo, a gde drugde nego na Spark.Me konferenciji prošle godine. Lars Silberbauer nas je pitao ko koristi TikTok? U velikoj sali sa preko 400 mesta samo nekoliko ruku se podiglo. U pauzi nakon predavanja sam je instalirao i kada sam se vratio kući pitao sam moje princeze da li je koriste? Odgovori su bili da je bezveze i da znaju za nju ali je ne koriste. Manje od godinu dana kasnije to je aplikacija na kojoj provode sate skrolujući ili snimajući se.

Kineski Internet

Pisao sam malo o tome da do prošle godine i tehnološkog sukoba USA i Kine nije se mnogo govorilo o dva Interneta, kineskom i globalnom. Kina stalno insistira na „suverenitetu interneta“, što znači da „narod“ mora da ima potpunu kontrolu nad internetom u okviru granica svoje zemlje. Stoga se i oko Tik Toka vodi bitka gde se npr. nalaze naši podaci, na serverima u Kini ili u USA kao što tvrde iz kompanije?

Mreža TikTok je tek prva stanica na kojoj se ova dva Interneta susreću. TikTok predstavlja budućnost društvenih mreža i korisničkog Interneta uopšte. Društvene mreže koje smo do sada koristili samo su pojačavale naše urođene instinkte. Kod TikToka algoritam je taj koji sve određuje.

Kompanija ByteDance koja je kreirala TikTok je jedna od 10 vodećih kineskih kompanija koje su aktivne na polju razvoja veštačke inteligencije. U Kini je ona poznata po unapređenom korišćenju mašinskog učenja u svrhu predviđanja i personalizacije sadržaja.

TikTok

TikTok je nastao u Kini i tamo se naziva Douyin. Da bi ga koristili u Zapadnom Internetu napravljena je apilakcija Musical.ly koja je kasnije postala TikTok. S obzirom da dolazi iz Kine nemojte se iznenaditi što će vam druge aplikacije govoriti da je ona nebezbedna za povezivanje.

Tik Tok je društvena platforma za deljenje kratkih video sadržaja koje stvaraju sami korisnici. Okrenut je ka muzici i ona je podloga gotovo svakog objavljenog vido sadržaja. Danas već imamo globalne muzičke zvezde čije su pesme postale popularne prvo na TikTok – u, a kasnije su se prelile na druge medije. Tehnološki, u pitanju je beskonačni algoritamski personalizovani balon odabranog video sadržaja do 60 sekundi koji se sam pušta.

Kada kao novi korisnik skinete aplikaciju očekujte iznenađenje. Neće vam biti potrebno da kreirate nalog, ostavite podatke, tražite prijatelje… Ništa od toga vam ne treba. Suština TikTok-a je vrlo jednostavna: otvori aplikaciju i video sam kreće. TikTok vas neće pitati ko ste, ko su vam prijatelji, odakle ste i šta volite. Naravno da možete sve to naknadno da unesete ako želite ali vas to ne ograničava u njegovom korišćenju. TikTok algoritmu vaši podaci zapravo i ne trebaju. On već „sve zna” ili će jako brzo shvatiti prateći vaše ponašanjena Internetu. Iznenadićete se šta će biti prva ponuda video sadržaja jer su to teme i videi koji se u podneblju odakle se logujete najčešće gledaju. TikTok korisniku pod nos gura sadržaj, a ne druge korisnike. To je ta razlika u odnosu na sve druge društvene mreže.

Mladi

Poznato je da u svakoj komunikaciji koristimo kanale koji najefikasnije prenose našu poruku i stižu do ciljne javnosti. Ako posmatramo danas, TikTok je mreža mladih. Oni su tu i to je njihov svet. I ako sam dugo na Internetu bilo je trenutaka kada se tamo osećao kao potpuni stranac. Rečenica moje mlađe princeze (14 god):

“Nemoj da otvaraš nalog. Nećete valjda da nas smarate sa politikom na TikToku? To je mreža za zabavu.” dovoljno govori kako oni doživaljavaju TikTok.

Nekim mladima ćemo naravno moći da se obratimo preko Instagrama ali vredi uložiti vreme, kreativnost i strpljenje u istraživanje TikToka. Za sada nema mnogo političara i političarki koji ga koriste. Pred nama je kampanja i biće interesantno videti ko će se upustiti u jedan drugačiji način komunikacije sa mladima. Tu pre svega mislim na touchscreen generaciju (generacija Z), koja vrlo brzo prelazi sa Instagrama na TikTok.

TikTok vam nudi mogućnost za „engagement“ sa ovom ciljnom grupom kakav do sada nije postojao. Ono što je za sve političke subjekte važno da znaju, a to je da se do ciljne grupe na TikToku mora stići organski. To znači da se mora uložiti vreme, vreme, vreme i kreativnost, brzina, ideja i modernost.

@joshua4congress##socialism ##leftist ##bernie2020♬ original sound – jameshenry

Politička komunikacija

Kao jedan od prvih koji se ohrabrio da koristi TikTok u svojoj kampanji je Joshua Collins koga čak nazivaju TikTok kandidatom”. On pokušava da ponovi uspeh Alexandria Ocasio-Cortez koja uspeh u svojoj kampanji je napravila kroz Instagram story. Greta i drugi mladi aktivisti i aktivistkinje su takođe koristili TikTok u svojim kampanjama. Oni su na ovaj način sadržajem prilagođenim mladima uspeli da generišu podršku i da stvore svoje zajednice pratilaca.
Kao što smo govorili u priručniku ključno pitanje za sve političke subjekte je da li imaju hrabrosti da se opuste i pripreme sadržaj koji će biti cool za mlade? Ako su spremni da uče, ne gledaju na ljude sa nebeskih visina, imaju ideja i kreativnosti i kroz vreme grade svoj uspeh onda postoji šansa za uspešnom TikTok kampanjom.

@kyra.winsthere’s nothing i want more than to meet kaitlyn bennett/kent state girl ##StraightToHell ##politics ##bernie2020 ##democrat♬ Originalton – thxrealnick

Saveti

  • Obratite pažnju na muziku jer je muzička podloga ključ i može biti dovoljna poruka. Takođe možda postoji prostor da se komponuje pesma koja uz neki duhoviti i simpatični challenge ili koreografiju može postići viralnost
  • Gledajte šta drugi korisnici i korisnice rade. Prevedite postojeći sadržaj u političku poruku koju želite da prenesete. Motivišite omladinu i volontere da vam pomognu. Koristite ponuđene TikTok alate za snimanje videa.
  • Naučite neku koerografiju i snimite se. Ne nije bzv može biti cool.
  • Nemojte samo kopirati video materijal sa drugih platformi. TikTok sadržaj mora biti jedinstven, zanimljiv, kreativan i ne zaboravite da samo algoritam po zanimljivosti sadržaja njega čini viralnim.

Dopuna maj 2021.

“Na TikToku ima mnogo desničarskog i nacionalističkog sadržaja jer se vulgarnost, šovinizam, vređanje i mržnja vrlo lako prenose i angažuju emocije”

Dopuna mart 2022

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh