Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pravi muškarac uvažava žene – tekst za dnevni list “Danas”

Kategorija: Lično ; Datum: 08. 12. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

U rubrici Lični stavovi dnevni list Danas objavio je moj tekst

Ne koristi pesnice, niti uvrede. Razume da je nasilje nad ženama veliki i važan problem koji se mora rešiti. Pravi muškarac se ne plaši da glasno kaže svoj stav.
On se uvek i na svakom mestu zalaže za uvažavanje žena i devojčica, za rodnu ravnopravnost i nenasilnu komunikaciju. Pravi muškarac je uzor drugima.
On ne zatvara oči pred fizičkim, verbalnim i seksualnim nasiljem. Svojim ponašanjem daje pozitivan primer muškarcima, mladićima i dečacima, nesvesnim da je nasilje svaki oblik vređanja, ugrožavanja i ponižavanja drugih bića.
IZ DEKLARACIJE PRAVIH MUŠKARACA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Crna statistika kaže da je za prvih 10 meseci ove godine u partnerskom nasilju ubijeno 28 žena. Poslednjih meseci kroz projekat „Mladi protiv nasilja prema devojkama“, koji sprovodimo sa UN Women, često razgovaram sa srednjoškolcima na ovu temu. Shvatio sam da u Srbiji ne postoji snažan muški pokret koji se bori protiv nasilja prema ženama.

U 95% slučajeva registrovanog porodičnog i partnerskog nasilja , onaj koji čini nasilje je muškarac. Upravo zato borba protiv nasilja ne sme biti ostavljena žrtvama. Ženama.

Podsetiću na podatke koji pokazuju koliko je naše društvo natopljeno nasiljem. Za 27 meseci primene Zakona protiv nasilja u porodici bilo je prijavljeno 109.000 slučajeva nasilja. Svaki od tih slučajeva je evidentiran i obrađen. Pored toga izrečeno je 38.000 hitnih mera iseljavanja nasilnika ili zabrane prilaska žrtvama.

Godinama su žene bile predvodnice u prevenciji i borbi protiv nasilja, a danas se sve više muškaraca priključuje i daje svoju podršku ovom pokretu. Muškarci, kao očevi, prijatelji, sinovi, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženma. Oni svojim angažovanjem ukazuju da ovaj problem ne dotiče samo žene, već čitavo društvo.

Zajedno sa srednjoškolcima u Šapcu uradili smo istraživanje među srednjoškolkama. Gotovo svaka druga devojka je doživela je neki vid nasilja. Indikativno je to šta one kažu da im smeta u ponašanju muškaraca: nepoštovanje, agresivnost, korišćenje žena kao potrošne robe, ponašanje kao da se sve vrti oko muških potreba, tretiranje žena kao objekata, vređanje na osnovu fizičkog izgleda, ismevanje…

Zbog svega iznesenog veoma važno otvoriti prostor za raziličite vrste dijaloga. Potrebni su nam i muško-muški kao i muško-ženski dijalozi. Kroz takav razgovor trebalo bi podstaći promenu pozicije muškarca u društvu i definisati nove oblike muškosti. Postojeći patrijahalni model u kom smo odrasli, u kome živimo i vaspitavamo svoje dečake i dalje nas gura u tzv. „mušku kutiju“. U našem svetu muškarci i dalje ne plaču. Nameće im se uloga neprikosnovenog vođe. Od njih se traži da budu jaki, a kada zatreba – agresivni i nasilni. U takvom poretku žene su objekti, „vlasništvo“ muškaraca, slabe i inferiorne.

Sa druge strane, podaci iz mnogobrojnih istraživanja u svetu govore o tome da današnji očevi više provode vremena sa decom. Takođe više rade u kući, gotovo svi menjaju pelene i kupaju bebe. Sve to ohrabruje da je moguće definisati nove oblike muškosti i uloge muškaraca u XXI veku.

I na kraju znamo da nisu svi muškarci nasilnici, niti je nasilje nešto što je urođeno. Nasilje je naučeno i namerno ponašanje koje se može i sprečiti i promeniti. Potrebni su nam pozitivni i drugačiji modeli. Zaustavljanju nasilja muškarci mogu doprineti kroz uticaj na druge muškarce, a naročito dečake.

Svojim dvema tinejdžerkama želim da ostavim svet sa manje nasilja, seksualnog uznemiravanja ili ucenjivanja. Takođe želim i da njihovim drugarima pomognem da se lakše nose sa promenjenom pozicijom muškaraca u društvu. Hoću svet u kome će svaka devojka slobodno moći da obuče i nosi ono šta želi, biti sigurna i zaštićena. Zaustavljanje nasilja nad ženama može biti uspešno samo ako se mi muškarci aktivno uključimo u njegovo sprečavanje. Zato pomozi. Priključi se i ti!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh