Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pravda za Davida

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 26. 12. 2018. ; Autor: Miloš Đajić

Mnogo su me potresla jučerašnja dešavanja u Banja Luci. Od samog početka pratim i divim se roditeljima ubijenog Davida Dragičevića Davoru i Suzani. Kada sam bio u Banja Luci učestvovao sam na dva- tri svakodnevna skupa, želeći da i sam doprinesem da se dođe do istine i pravde.

mama Suzana

David Dragičević je bio mladić od 21. godine kada se je te večeri 17. marta izašao u grad i nestao. Njegovo telo je pronađeno 24. marta na ušću reke (više potočića) Crkvene u reku Vrbas. Prva “policijska istraga” je kao pokazala da se David udavio, a niko nije mogao da objasni kako može da se neko udavi u potoku. Kap koja je prelila čašu je bila skandalozna konferencija za novinare na kojoj su učestvovali Željko Spasojević, načelnik Policijske uprave Banjaluka, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a Srpske i Željko Karan, direktor Zavoda za Sudsku medicinu. Oni su tu izneli verziju po kojoj je David u noći nestanka 18. marta pojeo burek u jednoj pekari, potom opljačkao kuču Đorđa Rađena u naselju Lauš, a onda sa mosta upao u potok Crkvena. Tada je David optužen i da je narkoman i šta ti ja znam sve.

Nakon toga kreće pritisak javnosti kroz inicijativu #PravdaZaDavida da bi se tek mesec dana kasnije pokrenula istraga protiv NN lica zbog ubistva. Svo to vreme protesti svakodnevno traju i građanke i građani zajedno sa roditeljima traže istinu i pravdu. Organizovana su i tri velika i masovna skupa podrške u aprilu, julu i oktobru kada se u Banja Luci skupilo preko 40K ljudi.

Vlast je pokušala da zataška istragu i razvlačeći je, opstruirajući je, dovodeći ljude u zabludu vređajući inteligenciju … pokušala je da izmori sve koji su u protestu učestvovali svih ovih 275 dana. Moje je pitanje zašto se sada krenulo u rušenje Davidovog trga, koji je izrastao na Trgu Krajine u Banja Luci, hapšenje roditelja i zastrašivanje građanki i građana? Padaju mi na pamet dva racionalna razloga, jedan je gradska “proslava” Nove Godine na Trgu uz “divan” vatromet i “zabavni” program i obeležavanje kontroverznog Dana Republike Srpske 9. januara. Prisustvo Davidovog srca, pesnice i podsećanja na tu “za njih epizodicu” ih žulja.

foto Buka magazin

Po starom oprobanom receptu koji je još i Slobodan Milošević primenjivao, setimo se kontramitinga 1996, izabran je Božić za dan akcije. Želeći očigledno da se akcija “sakrije” jer je u zemljama razvijene demokratije koje mogu da reaguju pažnja ljudi usmerena ka drugim stvarima, institucije ne rade, kao ni mediji…  Na sreću u doba interenta to nije moguće tako da su mediji u mnogim zemljama reagovali i to je globalno postala vest dana. Vlast Republike Srpske hapsi oca čije je dete ubijeno, a propustima te iste vlasti nije se došlo do istine i pravde. Samo ću reći da je juče je primenjena prekomerna sila prema mirnim demonstrantima, hapšeni su narodni poslanici i aktivisti/kinje inicijative. Nasrnuli su čak i na malu decu koja su se tu zatekla što je nedopustivo. Kršeno je ljudsko pravo na slobodno okupljanje.

Reći ću da samo nemoćna vlast primenjuje silu!

Mi se vidimo danas na platou kod Filozofskog u 12h kada ćemo pružiti podršku uhapšenom Davoru i građankama i građanima Banja Luke.

Ukoliko vas zanimaju detalji o čitavom slučaju pogledajte BLOG Slobodana Vaskovića

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh