Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Beogradski izbori – važnost predkampanje

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 29. 01. 2018. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst o #BGizbori pisan za CMV blog 

Kampanja za #BGizbori se polako zahuktava. Pre neki dan je do mene došlo javnomnjensko istraživanje stavova građanki i građana Beograda. U utorak su predstavljeni podaci CRTA-inog monitoringa medija. Sve u svemu situacija nije ni malo ružičasta i ako ružičasta televizija napada CRTA-u i dragu Tamaru Skorozza.

Izborni uslovi

Pre raspisivanja izbora opozicione stranke su imale par sastanaka i saglasile se oko izbornih uslova. Oni su podrazumevali 10 tačaka koje bi vlast trebalo da ispuni da bi izbori bili minimalno fer i pošteni. Među njima su bili i medijski zahtevi upućeni REM-u, Agenciji za borbu protiv korupcijeRTS-u kao  Javnom servisu i Gradskoj izbornoj komisiji. Na žalost opozicione stranke u nepotrebnoj međusobnoj trci “ko je brži, ko je bolji” zaboravili su ko im je pravi suparnik. Zahtevi su i dalje tu ali su prekriveni drugim dnevnim vestima i događajima. Najava protesta ispred RTS-a 4. februara je dobra, ali zakasnela. Brine me odziv ljudi, jer termin  4. februara je loš zbog početka školskog raspusta.

Istraživanja

Gotovo sva istraživanja govore o velikoj prednosti koju lista SNS ima u odnosu na konkurente. Procene o rejtingu SNS se trenutno kreću od 37-42%. Prva sledeća lista je lista koju predvodi Dragan Đilas sa 15-17% i onda sledi Aleksandar Šapić sa 9-11%… pa tako dalje. Ono što uvek zaboravimo da su ovi rejtinzi trenutni  i da je moguće malo ih menjati, kada prava kampanja krene. A prava kampanja još uvek nije krenula ili je možda već gotova?

Što se informisanja tiče podaci govore o tome da se građani i građanke Beograda najčešće informišu putem medija njih 43%, zatim u svom okruženju njih 18% i preko društvnih mreža njih 6%. Od ovih 43% koji se obično informišu putem medija, njih 80% se informiše putem televizije.  A od tih 80% koji se informišu putem TV-a, njih 68% se informiše preko RTS-a.  Zato je pritisak na RTS da ravnopravno tretira izborne takmace važan i mora biti konstantan.


Mediji

Situacija sa medijskim uslovima je blago rečeno kantastrofalna. Danas mi ne možemo govoriti o pluralizmu medija i to je ogroman problem za celokupno društvo. Prezentovani CRTA podaci o monitoringu medija, od oktobra do raspisivanja izbora, govore o četiri puta većoj zastupljenosti SNS u medijima u odnosu na opoziciju. Na televiziji, preko koje se podsećam informiše 80% beograđanki i beograđana, ta razlika je još veća i ide do pet puta. Monitoring još pokazuje da se mediji ponašaju pristrasno/navijački kada izveštavaju o SNS funkcionerima i kandidatima. Poslednja nedelja posle ubistva Olivera Ivanovića je pokazala zastrašujuću zloupotrebu medija, gde Predsednik Srbije, čije ime nosi jedna lista, van svake kontrole REM-a gostuje satima na TV kanalima i to se ne računa kao predizborni program. On je za prethodni vikend bio zastupljen na nacionalnim kanalima TV više nego što će čitava opozicija biti zastupljena tokom trajanja celokupne kampanje.

Predkampanja

Često na našim seminarima govorimo o predkampanji kao važnom, nekada i ključnom, segmentu izborne kampanje. To je period od nekoliko meseci pre raspisivanja izbora. U nekim situacijama je to mesec dana, a negde i čitavih 8 meseci. U tom periodu se rade strateška istraživanja, biraju teme za kampanju, pripremaju kandidati i podiže njihova vidljivost, biraju slogani, dizajniraju logotipovi, biraju reči i narativ koji će se koristi …

Prateći prezentaciju monitoringa kampanje, pre svega izveštaja o “funkcionerskoj kampanji” SNS, koja je inače zabranjena, vidite da SNS faktički u predkampanji rešava i ove izbore. Oni su više od 2/3 vremena u medijima potrošili na napade na svoje protivnike i na promociju rezultata. Napadima žele da biračima i biračicama ogade protivkandidate, a promocijom rezultata da izbrišu sećanje na to šta su i drugi uradili pa da ispadne da samo oni rade.Time su pripremili biračko telo da ono u samoj kampanji ne može mnogo da se pomera. Od njihovih predloga rešavanja gorućih problema i promocije politike, čemu kampanja inače sliuži, nema mnogo vajde jer ih i nema.

Šta nam valja činiti?

Do izbora ima još dosta vremena i neke stvari se možda mogu i promeniti. Pre svega najvažnije je da se za izbore lično zainteresujemo, a i da tu zainteresovanost širimo u svojoj okolini i teramo ljude da bar malo razmišljaju svojom glavom pružajući im informacije i neki drugi ugao gledanja i naše личне argumente ZA i PROTIV. I pored opravdanog nezadovoljstva ponudom koju i sam negde delim, važno je da se izađe na izbore, jer idalne ponude nema. Treća važna stvar je da se o izborima i medijskim manipulacijama i kršenjima pravila, kodeksa i Zakona, koje su npr. mediji obilato radili prošlog vikenda, u svojoj okolini priča. Da se bar na taj način prenose informacije do kojih dolazimo na različite načine. I što bi rekao moj drug Peđa


Savet za stranke i štabove, pokušajte sa angažovanom komunikacijom tj. komunikacijom koja će se širiti “od usta do usta” i iskoristite to da se 18% ljudi najčešće informiše u svojoj okolini. Koristite ali se ne oslanjajte mnogo na društvene mreže, već pravite mnogo malih događaja koji će biti zanimljivi za dalje prenošenje i koji će uključiti biračice i birače. Naravno stalno, ali stalno ističite onih 10 zahteva za fer i poštene izbore.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh