Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pustite žene na miru

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 17. 10. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

Poslednjih nedelja mnogi na javnim funkcijama su našli za shodno da drže lekcije ženama u Srbiji. Poslednji slučaj i izjava predsednika Vlade je samo ogolila činjenicu da ova Vlada nema plan i ništa ne radi po pitanju politika rodne ravnopravnosti i podrške ženama. Oni mere socijalne politike vide kao davanja, a ne kao PRAVO.

pariz

Rađanje

Srbija spada među najstarije zemlje u Evropi. Godišnje naša zemlja izgubi oko 30.000 stanovnika zbog većeg broja umrlih nego rođenih, što je veličina jednog manjeg grada u unutrašnjosti Srbije. Pored toga, iz naše zemlje ode na desetine hiljada mladih u potrazi za sigurnijom i boljom budućnošću, kao i veliki broj ljudi sa dvojnim državljanstvom pre svega iz Vojvodine. Taj trend je ubrzan od 2012. godine. Osim toga, i dalje su velike migracije ka urbanim centrima, Beogradu najviše.
E sad konzervativne i tradicionalistički nastrojene organizacije rešenje problema vide u lakim i brzim populističkim rešenjima koja se lome preko leđa žena. Demografija je ozbiljna nauka kod koje nema brzih rešenja. Najlakše i ono što prvo pada na pamet je oduzimanje prava ženama da odlučluju o svom telu, tj. da li će i koliko će rađati. Izjava nove ministarke bez portfelja o egositičnim urbanim ženama koje neće da rađaju je samo jedna u nizu koja pokazuje koje politike će predlagati ova Vlada.  U mom vrednosnom sistemu žene nikada neće biti mašine za rađanje. Odluka o rađanju ili nerađanju jeste osnovno žensko ljudsko pravo koje se se nikog drugog ne tiče. Normalno i pristojno društvo možemo biti samo ako svima u Srbiji obezbedimo jednake šanse, ravnomeran razvoj i kreiramo politike koje će ženama olakšati ovaj izbor.

poljakinje

Abortus

3. oktobra stotine hiljada Poljakinja je izašlo na ulicu umesto da dođu na svoja radna mesta. Pokazale su žensku solidarnost i ustale protiv najavljenog pooštravanja već izuzetnog oštrog Zakona o abortusu. I ako je abortus proglašen od strane UN za ljudsko (žensko) pravo i dalje vidimo da postoje tendencije u tradicionalnim i klerikalnim krugovima da se propisi pooštravaju. Izgovori su slični, a namere prema ženama loše. Najgore je što se to dešava u zemljama Evropske unije. Na sreću, ovoga puta su građanke pobedile i Zakon je povučen, kao i u Španiji pre par godina. Pokreće se peticija za sakupljanje minimum milion potpisa u najmanje sedam članica Evropske unije kako bi Evropska komisija i Evropski parlament pokrenuli postupak da se veštački prekidi trudnoće regulišu zajedničkom evropskom legislativom u svim članicama. Pratićemo šta se dešava sa ovom inicijativom.

Roditeljstvo

Poslednjih dana su se mnogi oglasili povodom izjave Predsednika Vlade o dečijem dodatku i socijalnoj pomoći. Njegove izjava je bila neprecizna i spada u red njegovih izjava kojima huška ljude na ljude. On to izgleda posebno voli. Njegova potreba za samohvalisanjem i demagogijom ga vodi u nepreciznost koja mu se sve više vraća kao bumerang.

Istinomer je lepo ocenio kao POLUISTINA izjavu da Srbija za socijalna davanja izdvaja mnogo više nego Nemačka. Goca je to lepo opisala u tekstu “Pa, sram vas bilo predsedniče Vlade!”

Citat izjave

“… da ima onih koji je stvarno zaslužuju, ali i onih koji mogu konju rep da iščupaju i neće da rade”.

“Uzme za jedno deto 4.500 i za drugo i 11.000 ovako i eto minimalne plate, pa što da radi?”

koje su uvredljive na više nivoa. Pre svega, uvredljive su za roditelje koji nekako krpe kraj sa krajem i koji po Zakonu o socijalnoj pomoći imaju PRAVA na sva davanja koja dobijaju. Ukoliko ima zloupotreba adresa za te zloupotrebe je Vlada Srbije i sam Predsednik Vlade.
Dodatno veoma zabrinjava činjenica da je Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva upozorila da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva. Njihova procena je da za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000.

Ovde želim da podsetim Predsednika Vlade na činjenicu da žene svojim besplatnim radom pokušavaju da zaštite svoje porodice od rizika siromaštva. Zbog toga pustite žene na miru i manite se populizma. Ne zaboravite da, kao što reče moj drug Srđa Žene spasavaju svet.

Dodatak na post 18. X
Sad nas još pravi na budale i dodaje delove rečenice koji nisu izgovoreni jer može da se pogleda snimak! Izvor BIZ Life

„Izjava je izvučena iz konteksta i ona zapravo znači povećenje prava porodiljama. Porodiljama ćemo povećati prava i to na poljoprivredne penzionerke koje do sada nisu bile uključene u program…Po ko zna koji put falsifikuje se moja izjava o tome. Ja sam rekao: ‘Kad imate nekog ko je kao ja  –  sa 100 i ko zna koliko kila, ko može konju rep da isčupa, a neće da radi. Mi ga zamolimo ako ti već dajemo 8.000, 9.000, 10.000 ili 11.000 dinara i kažemo mu jednom u mesec dana pomozi nam ako imamo problema sa snegom da počistimo taj sneg, a ti kažeš da nećeš to da radiš, pa nema baš smisla jer te država pomaže’ Za koga je ta konstatacija uvreda?“

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Pustite žene na miru, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh