Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crtice iz kampanje – sigurno glasanje

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 09. 03. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Polako se bliži kraj izborne kampanje. Ostalo je još 7 dana do izbora i 4 do tzv. izborne ćutnje. Postoji još prostora za napredak  jer će se veliki broj birača, neki kažu i do 20 odsto, odlučiti u poslednjim danima kampanje. Pre neki dan je proglašena zbirna lista za parlamentarne izbore i na njoj će ukupno biti 19 stranaka i kolicija. I ako se trudim da budem dobro informisan za mnoge od njih ja iskreno nisam čuo, tako da mogu misliti kako je drugim manje informisanim biračima i biračicam. Da se razumemo ja sam pristalica demokratskog pluralizma ali ovoga puta je sve urađeno da se podigne izlaznost i da se najavljenih 40 odsto podrške SNS pretoči u 50 odsto mandata. Upravo zbog informisanja, jer se ovom temom mediji dovoljno ne bave, važno je da znamo kako teče proces od glasanja do mandata. Što nas više izađe manja je mogućnost da oni dobiju više madata.

U Srbiji je na snazi čist proporcionalni sistem sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom i izbornim cenzusom od 5%  koji važi još od izbora 2000 te. Manjine u parlament ulaze preko prirodnog praga što je uvedeno 2007 (tako je NOPO kao stranka Vlaške manjine ušao 2012 u Skupštinu). Korišćenjem takvog izbornog sistema tadašnji zakonodavci su želeli da podstaknu politički pluralizam i smanje mogućnosti izbornog inženjeringa koji je Slobodan Milošević koristio.  Oni stariji se sećaju većinskog izbornog sistema, pa zatim Srbije podeljene u 9 pa u 20 i nešto izbornih jedinica. U ovih 14 godina sadašnji izborni sistem potpuno prevaziđen ali na žalost i pored svih zalaganja, ni Demokratska niti jedna druga stranka nije uspela da se izbori za njegovu promenu. 🙁

koraks_10_3

Zašto je to danas važno da znamo?

U današnjem trenutku i političkom kontekstu kada imamo samo jednu jaku stranku i mnogo manjih  međusobno suprtotstavljenih, na delu je isti model koji je korišćen i 90 tih kako lako dobiti više mandata na izborima. Mandati se dele po D’Ontovom sistemu koji favorizuje velike stranke. Na ovaj način će koalicija oko SNS, kao jedina velika, pokupiti mandate svih onih stranaka koje ostanu ispod cenzusa (od 19 lista moja je procena 9 do 11 što ukupno može da iznosi čak i do 20% izašlih) . To je velika opasnost ovih izbora, jer ćemo u tom slučaju dobiti potpuno nekontrolisanu vlast SNS, a znamo iz prethodnog perioda kako to izgleda i da to za Srbiju nije dobro.

Kako se dele mandati?

D’Ontov sistem za raspodelu mandata koristi formula za količnik  \frac{V}{s+1} gde je V – broj glasova koje je lista dobila a s – broj mandata koje je lista dobila do sada (u početku, 0 za sve liste).

Kako to izgleda?

Ako na izbore izađe 4 M birača (59% od 6.767.324 upisanih) , a cenzus od 5% pređe 5 lista + 3 manjinske (prirodni prag 200K) dobijamo sledeću računicu: SNS dobije 40%  1.6M glasova, ostale 4 liste 35% oko 1.3M  i manjine oko 0.2 i ostaje rasuto 800-900K glasova što čini skoro 50 mandata. 4 liste koje pređu cenzus uzmimo da su dobile: prva  13% 520K 33 mandata,  11% 440K 28, 6% 240K iliti 15 mandata i 5% 200K 12 mandata.

Pogledajte kako raspodela na kraju izgleda u mandatima  Sa osvojenih 40% podrške SNS dobija 10% mandata više. Mislite o tome!

Važno je da na ove izbore izađe što više ljudi!

Pročitajte odličan tekst Srećka Mihailovića u Danasu

Internet zajednica je napravila Veliku izbornu tajnu

P.S. s obzirom na specifičnost izbornog sistema u Srbiji sa manjinskim pragom za manjine ova računica nije napreciznija ali pokazuje trend raspordele

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh