Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Abortus – žensko ljudsko pravo

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 26. 01. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Još početkom decembra kada je usvajan Zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja postavio sam na Twitteru pitanje da li su rešenja u ovom Zakonu  najava za uvođenje zabrane abortusa? Podsetiću da je ovaj zakon uneo dosta nemira u javnosti zbog uvođenja mehanizma kojima se od lekara traži da evidentiraju (imenom i prezimenom) i u RZZO šalju lične podatke o ženama koje su prekinule trudnoću. Ja i danas mislim da je zakonodavac mogao da smisli drugačija rešenja koja neće kršiti prava o zaštiti podataka ličnosti. Zbog toga smo kao CMV zajedno sa još skoro 50 organizacija podržali inicijativu 54 narodnih poslanika i poslanica o oceni ustavnosti ovog Zakona pred Ustavnim sudom.

Španija

Prošle nedelje naša draga Sonja Lokar nam je poslala tekst i informaciju o tome da se žene Evrope organizuju u znak solidarnosti sa ženama Španije. Podsetiću da je tamo kozervativna Vlada prihvatila je nacrt zakona koji je predložila Narodna partija premijera Marijana Rahoja kojim se ženama zabranjuje legalan i siguran abortus (izuzev u slučaju silovanja i bolesti). Glasanje o ovom Zakonu će biti 1. februrara i trenutno se širom Evrope okupljaju žene i muškarci koji smatraju da je donošenje ovog zakona sramno i da ugrožava osnovna ženska prava slobodu izbora i odlučivanja o vlastitom telu.

1387234806021

Abortus

Ovde ću navesti objašnjenje pojma “Abortus“ u Rečniku rodne ravnopravnosti – Vesna Jarić i Nadežda Radović

“Abortusom se prekida trudnoća. Žene su oduvek sa manje ili više uspeha pokušavale da kontrolišu rađanje. Abortus je poslednja mogućnost u rukama žene da odbaci neželjenu trudnoću. Odnos države prema pravu žene na abortus uvek je znak stepena demokratičnosti društva i uvažavanja prava žene na izbor. Nedemokratski režimi su vrlo često posezali za zabranom abortusa. Abortus je bio zabranjen u vreme Hitlerove vladavine. Vremena Staljinove i vladavine Čaušeskua su, takođe, obeležena zabranom abortusa.”

Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da restriktivni zakoni ne smanjuju broj abortusa već naprotiv povećavaju broj nelegalnih prekida trudnoće u nesigurnim uslovima  koji su opasni po zdravlje žene.

Infographic-740-BanningAbortion

danas Španija, sutra Srbija

Mnogi će se pitati šta se sad to nas tiče i šta se jedan muškarac gura u problematiku prava na ligalan i siguran abortus? Svako malo krećući se Beogradom a i Srbijom možemo naleteti na grafite STOP ABORTUSIMA ili ABORTUS JE UBISTVO kojima naa desničarske organizacije podsećaju da se zalažu za ukidanje prava na legalan, siguran i besplatan abortus u Srbiji. U tome im svesrdno pomaže i SPC svako malo podsećajući da bi bila jako srećna da se ovo pravo ukine.

grafit na zelenom vencu

U vremenu ekonomske krize desnica uvek jača tako da ni u EU nije mnogo drugačije, jer se desne stranke sve češće zalažu  protiv prava žena da odlučuju o vlastitom telu. Čak su se i u Evropskom parlamentu javile inicijative da se pravo žena na dostupan, legalan i siguran abortus ukine u svim državama članicama. S obzirom da smo ove nedelje započeli pregovore o članstvu u EU voleo bih da se kao društvu uključujemo u sve debate koje se u EU vode jer je to uskoro i naša kuća koju, koliko god da smo mali i u problemima, treba da namestimo po našoj meri.

260520133529

Šta svako od nas može učiniti?

Boreći se svih ovih godina protiv takvih retrogradnih ideja i sada podižem glas i javno protestvujem ukazujući da su ovakve i slične ideje tu oko nas i da se u Srbiji može pojaviti slična inicijativa. Želeći da predupredim sve to, a i da pokažemo da nas je više pozivam sve da se priključe inicijativi i pruže solidarnost sa ženama u Španiji i EU.

klikom na link potpišete Peticiju i pokažimo da nas ima više. To je zaista najmanje što svi možemo da uradimo.

nunca-mas-01

nikad više

povezani tekstovi

Lenin post

Tekst Sonje Lokar (izvršna direktorka Evropske mreža za jednakost polova)

Slike, kampanja “NuncaMas”

Tetka.rs

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Jedan komentar

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh