Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Izjava – Demokratska stranka za društvo bez nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 26. 11. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Izjava Miloša Đajića, predsednika Resornog odbora DS za ljudska i manjinska prava i saradnju sa nevladinim organizacijama: 

Od 1. januara do 21. novembra ove godine u porodično-partnerskom nasilju ubijena je 41 žena. Ovi podaci, kao i činjenica da broj žena koje stradaju od ruke svog partnera ili muškog člana porodice iz godine u godinu raste, sve nas obavezuje na energičniju borbu i zaštitu žena od nasilja. 

Kao što smo 2002. godine značajno doprineli izmenama Krivičnog zakona kojima je nasilje u porodici postalo krivično delo (članom 118a KZ RS), a 2011. godine, vodeći Vladu Republike Srbije, doneli Nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, tako ćemo danas, preko naših poslanica i poslanika dati doprinos praćenju primene Konvencije Saveta Evrope koja je nedavno ratifikovana u Skupštini Srbije. Sve ovo pokazuje da Demokratska stranka i u institucijama i kroz saradnju sa nevladinim organizacijama radi na sprečavanju nasilja i podizanju svesti o tome da se ne radi o ničijem privatnom, već o ogromnom društvenom problemu. 

I u narednom periodu ćemo biti aktivni u procesu predlaganja i donošenja onih neophodnih izmena u zakonima koje će državnim organima, službenicima i svim akterima koji istupaju u ime države omogućiti da sa dužnom pažnjom spreče, istraže, kazne i obezbede naknadu za učinjena dela nasilja. 

Vodeći se temeljnim vrednostima koje su nas okupile u političku organizaciju, u nameri da doprinesemo primeni Konvencije u svojim vlastitim redovima, Demokratska stranka će doneti poseban dokument kojim će borbu protiv diskriminacije i neravnopravnosti muškaraca i žena proglasiti jednim od prioriteta u svakodnevnom političkom delovanju. To će postati sastavni deo naše borbe ZA DRUŠTVO BEZ NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U PORODICI.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh