Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Nastavljamo

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 04. 02. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Текст преузет са блога Зелене посланичке групе

 

Мала историја

Идеја о оснивању неформалне Зелене посланичке групе јавила се 2009. године у оквиру BELLS покрета. BELLS покрет је био регионални пројекат који је укључивао и повезивао све земље Западног Балкана на тему заштите животне средине. Иницијална идеја је била организације Балкански мостови из Македоније и њихов пројекат Balkan green loby Они су били први који су у региону направили овакву неформалну посланичку групу. Тада смо оформили Зелене посланичке групе у свим парламентима у регији у Македонији, Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији. Активности неформалне Зелене посланичке групе су тада била највише усмерене на регионалну сарадњу и повезивање са колегиницама и колегама из суседних земаља. Након завршетка пројекта рад и активности су били нижег интензитета, пре свега, јер нисмо имали простор за рад, а и приближавали су се избори.

 

Обнављање рада

Јануара 2013. године обнављамо рад неформалне Зелене посланичке групе у новом Скупштинском сазиву. Настављамо да радимо са старим партнером Београдским фондом за политичку изузетност, а очекујемо да нам се прикључе колегинице и колеге из других организација, пре свега партнери из Зелене иницијативе. Радујем се будућем раду јер постоји велико интересовање, жеља и воља посланика и посланица да се заузму и раде на промовисању ове за мене изузетно важне области као и да буду амбасадори и амбасадорке животне средине у Народној скупштини. Ту, у ЗПГ, су нека позната лица, чланови и чланице Зелене посланичке групе у претходном сазиву, али има и много нових, што је за сваку похвалу. За разлику од раније сада имамо и простор, додуше виртуелни али ипак наш простор. То је, зелени дијалог, wеб сајт Зелене посланичке групе који треба да постане централно место на ком ће се водити дијалог о темама заштите животне средине и одрживог развоја. Верујем да ће се када се рад и дебата захуктају још неки посланици укључити у рад Зелене посланичка групе. Самим његовим постојањем и без подршке неког будућег пројекта моћи ћемо да радимо.

 

Дијалог

Ми из НВО често волимо да кажемо како нас политичари и политичарке не разумеју. Ево једне добре прилике да покажемо колико смо вични комуникацији и дијалогу. Најлакше ће бити да нападнемо, осудимо… а тешко ће бити да убедимо, аргументујемо, образујемо, мотивишемо, покренемо … и на крају разумемо како Скупштина функционише и како заједнички са посланицима ипак можемо мењати ствари. Сигуран сам да су многи изазови пред нама, а исто тако сам сигуран и да ћемо успети да унапредимо јавну комуникацију и да дамо пример да се у Србији може разговарати, чак и онда када се не слажемо. Тема животне средине је за то најбоља јер се тиче свих нас и не би требало да познаје политичке боје и границе. Посебну драж ће чинити комуникација на друштвеним мрежама у самој групи је неколико веома активних посланика и посланица који имају своје Twitter налоге и већ учествују у конверзацији која се води на мрежама. Група ће имати и свој TW профил као и FB fan страницу.

Очекивања

Очекујем да wеб сајт заживи и да кроз иницијативе, питања, блог постове, вести… води дијалог који ће допринети пре свега подизању видљивости ове теме, а затим и квалитетнијем законодавству. Волео бих да колеге из НВО сектора препознају ову шансу и упоставе и гаје однос са члановима и чланицама групе уз поштовање и стрпљење. У данашњем окружењу подигнутих тензија и лошег угледа политичарки и политичара мислим да је важно да покажемо да је искрен дијалог могућ и да једино заједничким снагама, малим корацима можемо да мењати Србију на боље а самим тим учинити да сачувамо биодиверзитет, ресурсе Србије, водимо рачуна о отпаду и загађењу и тиме заштитимо животну средину.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh