Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

#Metoo

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 18. 10. 2017. ; Autor: Miloš Đajić

Pre neki dan je od strane glumice Alyssa-e Milano pokrenuta kampanja Me too čiji je cilj da sve žene, koje to žele, objave svoja iskustva nasilja i uznemiravanja koje su trpele i da se pokaže koliko je mnogo žena kroz taj pakao prošlo ili prolazi. Ova kampanja nije uperena prema svim muškarcima, već prema onima koji seksualno nasilje smatraju za dokaz muškosti. Juče sam dobar deo dana proveo čitajući potresne ispovesti mojih prijateljica koje su se svojim ispovestima uključile u kampanju. Neke od tih ispovesti su mi bile toliko važne i ilustrativne da sam ih sinoć naglas čitao ćerkama.

 

Naravno reakcije su različite i ima ih ovakvih i onakvih ali na svetlost dana izlazi koliko se u našem društvu neke stvari podrazumevaju, bez obzira na to što urušavaju tuđe dostojanstvo. Naravno neko će odmah reći npr. “Šta, kao ti nisi nikad dodirivao devojčice u školi”?  Na žalost, odgovor je  “naravno da jesam”. Za mene je #metoo prilika da se izvinim zbog toga. Nisam imao svest o tome koliko takvi moji postupci urušavaju dostojanstvo devojčica i koliko na taj način doprinosim nasilnom okruženju u kome svi živimo. Mi učimo dečake da je nasilno ponašanje izraz muškosti, a devojčice da je to normalno ponašanje dečaka/muškaraca, umesto da kažemo da je sve to nasilje i da se devojčice zbog toga osećaju loše, stide se i pate.

Danas kada se kao feminista borim za bolji svet u kome će žene biti ravnopravnije i manje izložene nasilju sve ove ispovesti me jako potresaju. Odmah sam se setio kada su mojoj M. pre neku godinu samo podigli suknju u školi, koliko je nju to potreslo i kako od tada ona nikada više suknju nije obukla u školu. Tada smo zajedno roditelji i razredna uspeli dečacima da objasnimo da je to neprimereno ponašanje.

Pišem ovo sa željom da podržim kampanju i uputim apel na roditelje koji vaspitavaju svoje dečake da je uznemiravanje devojčica normalno da sa tim prestanu i da pročitaju sve ispovesti i patnje kroz koje su naše prijateljice, rođake, sestre, ćerke prošle ili prolaze. Takođe apelujem i na roditelje devojčica da isto tako prođu kroz ove ispovesti i objasne im da nasilje nikada ne sme biti normalno ponašanje i da NE uvek znači NE!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

2 komentara

  1. Branka

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Tesko ocevima zenske dece, kad se sete sta su radili tudjoj zenskoj deci. D. Radovic. Boze, kako istinito. Zar ne, Milose?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh