Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

#NoviAktivizam

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 20. 06. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

Poslednjih nedelja svedoci smo sve masovnijih protesta građanki i građana na ulicama gradova širom Srbije. Ono što mnogima deluje čudno je, odakle se odjednom stvorila energija protesta i aktivizam tolikog broja ljudi, kada se aktuelna vlast već godinama trudi da svaki javni angažman satre u korenu.

Građanski aktivizam

Često kada me pitaju da se predstavim ja za sebe kažem da sam akitvista. To je jedan od meni veoma važnih mojih identiteta. Aktivizam za mene znači da ću podržati svaku društveno korisnu akciju koja je u skladu sa mojim vrednostima, a isto tako ustati protiv svake koja se tim vrednostima suprotstavlja. To znači da sam spreman da javno ustanem i kažem šta mislim, izađem na ulicu, podelim na društvenim mrežama, doniram… Moja supruga često zna da u ljutnji kaže “zar nijedan skup u ovom gradu ne može da prođe bez tebe”. Wikipedia kaže da je aktivista/kinja pojedinac/ka čije akcije imaju za cilj društvenu promenu.

Građanski aktivizam se obično demonstrira kroz različite organizacije civilnog društva, inicijative, pokrete… U demokratskim zemljama civilni sektor je jedan od tri sektora koji koherentno doprinose razvoju zemlje.  Danas u Srbiji fokus civilnog sektora je usmeren ka rešavanju pojedinačnih problema u lokalnoj zajednici. Tu se nalazi i odgovor otkud energija protesta. Organizacije civilnog društva (OCD) su otvorile prostor novom entuzijazmu i mobilizaciji građanki i građana da se aktivno i direktno uključe u definisanje problema i njihovo rešavanje.

ne davimo

 

Politički aktivizam

Politički aktivizam možemo definisati kao pokretanje različitih inicijativa i aktiviranje predviđenih mehanizama od strane članova/ica stranaka u institucijama sistema. Na taj način inicijative pokrenute od strane Organizacija civilnog društva dobijaju institucionalnu podršku i mogućnost sistemskog rešavanja uočenih problema. OCD mogu sa uspehom mobilisati građane/ke i izvršiti pritisak na stranke i Vladu, ali u njihovom dometu najčešće nije moguće da ostvare konačno rešenje nekog problema, već su im za to potrebne državne istitucije i politički sistem.  Iako bi saradnja Organizacije civilnog društva i političkih stranaka trebalo da bude prirodna, jer obe strane pripadaju civilnom sektoru i postoje radi rešavanja problema i unapređivanja državnog i društvenog poretka, ova saradnju današnjoj Srbiji nije tako česta.

I ako bi obrazlaganje svih razloga koji su doveli do sve lošije saradnje stranaka i udruženih građana zahtevalo poseban blog post mislim da je važno da ovde utvrdimo bar neke od razloga. Organizacije civilnog društva su najčešće istrajavale u zahtevima za većom transparentnošću, vladavinom prava, istinskim javnim raspravama i uključivanju, dok su stranke gledale da saradnju svedu na onaj minimum koji zahteva forma i nisu gradile partnerstva na sadržini politika.

DS

 

Aktivizam u DS

Pred nama su prvi neposredni unutarstranački izbori u Demokratskoj stranci po sistemu “jedan član, jedan glas”. Po svemu sudeći biće i prvi takvi koji će imati više kandidata/kinja za funkcije što predstavlja dodatni izazov. Time se postavljaju nove granice u unutarstranačkoj demokratiji što je dobra vest za razvoj demokratije u Srbiji. Verujem da će Organizacije civilnog društva sa pažnjom pratiti celokupan proces.

Zašto je važan aktivizam za Demokratsku stranku? Bez aktivizma Demokratska stranka ostaje pasivna i teško će probuditi energiju promena koja nam je svima neophodna.  Isto tako ukoliko se ne probudi aktivizam u stranci i spremnost članova i članica da podrže aktuelna društvena dešavanja i proteste, nema ništa od skorih promena pravca u kom se Srbija kreće. Bez aktivizma nemoguće je aktivirati sve potencijale Demokratske stranke, koji nisu za bacanje, i probuditi spremnost kod ljudi da u nju investiraju svoje emocije, novac i vreme. Stoga ja izlaz vidim u novom aktivizmu i otvaranju prostora za dijalog sa OCD, pokretima, inicijativama sa kojima delimo zajedničke vrednosti. Potrebno nam je stvaranja formata i izgradnja strateških partnerstava koji će pomoći sistemskom rešavanju, kroz dijalog zajednički, definisanih problema. Nema mobilizacije bez aktivizma, a nama je mobilizacija neophodna.

“Aktivizam je danas najskuplja reč u Srbiji.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

3 komentara

  1. Ivan Jocic

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Samo da napomenem, prva slika je iz Nisa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Hvala Ivane 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh