Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Nova Vlada smanjuje prava žena!

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 26. 04. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Novim Zakonom o Ministarstvima koji je predložila staronova Vlada u nastajanju između ostalog ukida se i Uprava za rodnu ravnopravnost. Ovo je bilo za očekivati mada nisam mislio da će biti ovako brzo i radikalno. Većina ljudi zna da se godinama zalažem za rodnu ravnopravnost pre svega motivisan željom da mojim ćerkama ostavim uređeniju Srbiju gde će se one i njihov rad više poštovati.

30% žena u Vladi

Znate svi da kad god mogu i uprkos svemu uvek ću pokušati da proguram mehanizam minimalne kvote. Radilo se o stranačkom statutu, nekoj odluci ili Zakonu. Tako smo i 2011. godine baš u ovo vreme progurali na mišiće, uprkos protivljenju mnogih amandman kojim osiguravamo stvarnih 30% žena u Sklupštini. I evo sad posle drugih izbora ta odluka nije ukinuta, što ne znači da nekada neće to pasti nekom na pamet. Danas u Narodnoj Skupštini imamo 83 narodne poslanice. E sad ono što se od njih očekuje, jer naravno neke od njih nemaju pojma da ne bi bile tu gde jesu da nije bilo čuvenog amandmana Aleksandre Jerkov, je da borbu za ravnopravnost nastave. Mi iz CMV smo im se u to ime i obratili jednim pismom da uvek kada pogledaju na čemu stoje shvate da stoje na mnogobrojnim ramenima žena pre njih koje su se izborile za veće poštovanje ženskih prava. Jučerašnja najava da će od 19 ministara samo 3 biti ministarke pokazuje da nas mandatar nije čuo 🙁

Predrag Stakic logo ženska ljudska prava

Predrag Stakic logo ženska ljudska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost je bila organ uprave u sastavu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Njena nadležnost je bila da obavlja stručne poslove i poslove državne uprave koji se odnose na : analizu stanja i unapređenje položaja žena, izradu Nacionalnih strategija za poboljšanje položaja žena, izradu nacrta zakona iz ove oblasti, saradnju sa drugim državnim organima, međunarodnu saradnju u ovoj oblasti, pružanje administrativno tehničke podrše Savetu za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije…. Novim Zakonom o ministarstvima ona se ukida. Ovim staranova Vlada na samom početku pokazuje da ima nameru da smanji stečena prava u oblasti ljudskih prava što je nedopustivo. 

Sinoć sam kasno kontaktirao jednu svoju saveznicu na poslovima rodne ravnopravnosti iz vladajuće stranke. Na žalost njen odgovor me je duboko razočarao, jer se za ukidanje koristi slična argumentacija kao za ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine. Podsećam da je isto tako na brzinu ukinut Fond i da evo već dve godine ne možemo da uspostavimo sistem finansiranja zaštite životne sredine u Srbiji, a posledice se ovih dana vide i u poplavama koje su posledica nagomilanog otpada u odvodnim kanalima i koritima reka. Ona kaže “Bile su zloupotrebe novca u Upravi, a slabi efekti“. A na to ja poručujem, procesuirajte odgovorne ako je bilo zloupotreba ali nemojte ukidati instituciju!!!!

Zato dižem glas i tražim da se Uprava za rodnu ravnopravnost ne ukine i tražim od svih poslanika i poslanica da usvoje amandman na član 16. Zakona koji je podnela Gordan Čomić.

Ajmo da vas vidimo poslanici i poslanice da li imate svoj integritet o vrednosnim pitanjima koji se tiču naše budućnosti i evropske perspektive.

Ukoliko ste saglasni sa mnom iskoristite SMS poruku koju možete podeliti svojim stranačkim koleginicama i kolegama!

“U pravu si sto ne das UPRAVU!! Glasaj za amandman na Clan 16  Zakona o ministarstvima. 
Da zadrzimo Upravu za rodnu ravnopravnost! Uprava je nastala uz velike napore zena da stvore mehanizam da kroz  zakone i politike unaprede svakodnevni zivot, obezbede sigurnost od nasilja i sanse za posao.  Pokrecemo veliku akciju preko medija i interneta. Salji dalje obavestavaj dalje.  Stizemo i u parlament. Amandman je podnela Gordana Comic.”

amandman

 

Zašto je važno da Uprava nastavi da postoji?

Argumentaciju napisala Višnja Baćanović
“Mehanizmi za rodnu ravnopravnost su ključni za uvođenje rodne perspektive i obezbeđivanje ravnopravnosti i kao takvi defininasi u Pekinškoj platformi za akciju i drugim međunarodnim dokumentima. U izveštaju Evropskom parlamentu 2012 koji je podnela poslanica Marija Cornelissen istaknuto je da je neophodno jačati mehanizme na nacionalnom nivou, u zemljama zapadnog Balkana i da je to ključno za process pridruživanja Evropskoj Uniji. Neophodno je da oni budu pri najvišim organima vlasti, da im se povećaju ljudski kapaciteti, ali i budžeti. Uprava za rodnu ravnopravnost predstavlja jedini nacionalni mehanizma pri izvršnoj vlasti, koji ima oprativnu ulogu. za njeno uspostavljanje bila je potrebna duga borba i kreiranje političke volje. Važno je zadržati institucionalne mehanizme i obezbediti im kontinuitet. Ukidanje Uprave za rodnu ravnopravnost predtavljalo bi korak u nazad u izgradnji institucionalnog okvira i otežalo nastavak delovanja u ovoj oblasti, imajući vidu započete procese (kao što je priprema izmene Zakona o ravnopravnosti polova, usaglašaanje propisa u poglavljima 23 i 24, priprema izrade nove Nacionalne strategije, sprovođenje Nacionalnog akcionog plana). Ženske organizacije dugi niz godina sarađuju sa Upravom za rodnu ravnopravnost, ali je i kritikuju. Svakako je potrebno da Uprava postane efikasnija, ali to se može postići davanjem većih ovlašćenja, ustanovlajvanjem procedura koje će uvećati efikasnost Uprave i političku volju da se ona uključi u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Rešenje nije u ukidanju institucije! Ne smemo zaboraviti da su i Zakon o ravnopravnosti polova, kvote za manje zastupljeni pol, Strategija za orbu protiv nasilja, rezultati skoro 10 godišnje borbe za institucije u oblasti rodne ravnopravnosti. Ovo sve je omogućilo da pitanja rodne ravnopravnosti budu vidljivija I značajnija, I da imamo kako da radimo dalje. Bila bi loša praksa I imalo bi loš odjek da se dnevnopolitički i bez ključnih argumenata ukidaju institucije, zato što nisu dovoljno efikasne, a posebno institucije koje štite od diskriminacije i rade na unapređenju ljudskih I ženskih prava. I u drugim resorima Ima problema ali ih nećemo sve ukinuti, nego ćemo nastojati da ih poboljšamo. To je siguro moguće i sa Upravom. Ako se ona već hoće izmestiti iz Ministartsva onda treba da bude pri kabnetu Premijera, svakako na višoj poziciji nego do sada, ali u istom obliku i sa istim mandatom. Za unapređenje prava žena ključan je kontinuitet, kao i saradnja.”

pismo
Pismo poslanicama

drage koleginice i kolege, poštovane poslanice
u toku je akcija za sprečavanja Ukidanja uprave za rodnu ravnopravnost koju su pokrenule/i aktivistkinje/i NVO sektora. U nastavku je argumentacija za neukidanje uprave, medju kojima je ključna ona koja se odnosi na budžete. Naime jedan od razloga za ukidanje i Uprave i Kancelarija za dijasporu i vere su uštede u budžetu. Evo nekih podataka koji mogu da objasne kako je ovakva argumentacija neadekvatna, kao i lista razloga zasto bi trebalo sacuvati Upravu:
finansiranje iz budžeta : Kancelarija za dijasporu 325 miliona dinara , Kancelarija za vere 817 miliona, Uprava za rodnu ravnopravnost 3 miliona !!
Ne dozvolimo da se ukine UPRAVA za rodnu ravnopravnost !
Mehanizmi za rodnu ravnopravnost su ključni za uvođenje rodne perspketive i obezbeđivanje ravnopravnosti i kao takvi defininasi u Pekinškoj platformi za akciju i drugim međunarodnim dokumentima.
U izveštaju Evropskom parlamentu za 2012. koji je podnela poslanica Marija Cornelissen istaknuto je da je neophodno jačati mehanizme na nacionalnom nivou, u zemljama zapadnog Balkana i da je to ključno za process pridruživanja Evropskoj Uniji. Neophodno je da oni budu pri najvišim organima vlasti, da im se povećaju ljudski kapaciteti, ali i budžeti

Uprava za rodnu ravnopravnost predstavlja jedini nacionalni mehanizam pri izvršnoj vlasti, koji ima operativnu ulogu. Za njeno uspostavljanje bila je potrebna duga borba i kreiranje političke volje. Važno je zadržati institucionalne mehanizme i obezbediti im kontinuitet.

Ne dozvolimo da se pod izgovorom štednje ukida Uprava. U Zakonu o budžetu za Upravu je izdvojeno svega 3 miliona dinara.

Ukidanje Uprave za rodnu ravnopravnost predstavljalo bi korak unazad u izgradnji institucionalnog okvira i otežalo nastavak delovanja u ovoj oblasti, imajući vidu započete procese (kao što je priprema izmene Zakona o ravnopravnosti polova, usaglašaanje propisa u poglavljima 23 i 24, priprema izrade nove Nacionalne strategije, sprovođenje Nacionalnog akcionog plana).

Ženske organizacije dugi niz godina sarađuju sa Upravom za rodnu ravnopravnost, ali je i kritikuju. Svakako je potrebno da Uprava postane efikasnija, ali to se može postići davanjem većih ovlašćenja, ustanovljavanjem procedura koje će uvećati efikasnost Uprave i političku volju da se ona uključi u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. I određivanjem resursa. Rešenje nije u ukidanju institucije!

Ne smemo zaboraviti da su i Zakon o ravnopravnosti polova, kvote za manje zastupljeni pol, Strategija za borbu protiv nasilja, rezultati skoro 14 godišnje borbe za institucije u oblasti rodne ravnopravnosti. Ovo sve je omogućilo da pitanja rodne ravnopravnosti budu vidljivija i značajnija, i da imamo kako da radimo dalje.

Bila bi loša praksa i imalo bi loš odjek da se dnevnopolitički i bez ključnih argumenata ukidaju institucije, zato što nisu dovoljno efikasne, a posebno institucije koje štite od diskriminacije i rade na unapređenju ljudskih I ženskih prava. I u drugim resorima Ima problema ali ih nećemo sve ukinuti, nego ćemo nastojati da ih poboljšamo. To je siguro moguće i sa Upravom.

Ako bi Uprava trebalo da se izmesti iz Ministarstva za socijalnu politiku, predlažemo da bude u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje prava žena ključan je kontinuitet, kao i saradnja.

Molimo vas da sve ove argumente uzmete u obzir prilikom danasnjeg glasanja, kao i da o inicijativi obavestite kolege, koleginicie, aktivistkinje i aktiviste …

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Nova Vlada smanjuje prava žena!, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
Share
Tagovi: , , ,

3 komentara


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    The study also found that before the scandal, 60 % of respondents stood a
    positive impression with the bank. Wells fargo bank login online wells fargo login wells fargo account login Thermo Fisher Scientific Inc develops,
    manufactures and sells a selection of products. Thanks to regulatory changes since the financial disaster, the nation’s third biggest bank by assets is
    much more deeply entrenched in their industry
    than ever before. Wells fargo online banking login [url=”https://loginto.us.com/”]wells fargo online banking login[/url] wells fargo advisors log in 11)
    EPS for the quarter, beating the Zacks’ consensus estimate of ($0.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Because now you may post on Craigslist, chances are you’ll find
    an occasional call scammer or untrustworthy person. Type a name you’ll like to work with as your
    forum handle inside the “New Forum Handle” text box
    and retype it inside “Re-type Handle” text box. search all of craigslist Keeping your Craigslist email address contact info current is crucial.

    The scammer will advertise properties rented all above the nation.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh