Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Dobar PR se uvek isplati

Kategorija: PR ; Datum: 24. 06. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Već sam pisao o značaju dobrih odnosa s javnošću (PR-a) za svaki posao .  Podsetiću, radilo se o jednoj situaciji u vrtiću “Povratak prirodi” u koje ide moja Tamara i koja mi je poslužila kao primer da odnosi s javnošću su važni u svakoj oblasti poslovanja. Nakon mog bloga imao sam sastanak sa dragim ljudima iz vrtića i tada sam im predočio kako ja vidim njihovu komunikaciju i šta sve mogu da urade. Nakon toga su otvorili Facebook  fan stranu, krenuli sa blogom, mail listom za roditelje…  i pokazali da talenat koji demonstriraju u kreiranju programa za decu, mogu preneti i na Internet. Facebook strana je bez oglašavanja došla do preko 3.400 pratilaca. Svakodnevno imaju razne akcije i postove kojima zavređuju pažnju pratilaca.

Nagrada PRiZNANJE

Sve to je naravno bilo primećeno i na moju preporuku su konkurisali za nagradu PRiZNANJE Društva Srbije za odnose s javnošću. Radi se o akciji prikupljanja celih i upotrebljivih igračaka za decu bez roditeljskog staranja. S obzirom na to da je ove godine bila ukinuta kategorija no budget kampanje što ova kampanja de facto i jeste, konkurisali su u kategoriji društveno odgovorno poslovanje. Stručni žiri je projekat prebacuje u posebnu kategoriju “pioniri komunikacije” gde je ovaj projekat i dobio nagradu. Ovim se pokazuje da se upornost, kreativnost i posvećenost ideji i vrednostima isplati. Sve čestitke timu Centar za razvoj dečijih interesovanja – Povratak prirodi.

Preuzeto sa www.povratakprirodi.net

Akcija: Činiti dobro drugome

Analiza situacije                                               

U našem Centru jednom mesečno organizujemo radionice za roditelje na kojima pričamo o različitim temema u vezi sa odgojem dece. Na jednoj od njih bavili smo se dečijim igrama i igračkama. Tokom radionice je pokrenuta tema “Gde sa starim igračkama?”. Deca se s mnogima već ne igraju, a sa svakim praznikom dolaze nove i nove. Razmišljali smo šta i kako činiti i na inicijativu jedne mame osmislili kampanju.

Ciljevi

Naša kampanja je imala nekoliko ciljeva. Najvažniji operativni cilj je bio prikupiti što veći broj upotrebljivih starih igračaka koje bismo kasnije podelili.

Specifični komunikacijski ciljevi

  • podići svest o značaju darivanja kode dece i kod roditelja
  • podstaći koheziju dece i roditelja kod kuće i razgovor o vrtiću, solidarnosti, društvu u kom živimo
  • podstaći emaptiju i solidarnost u društvu
  • ojačati veze vrtića sa roditeljima i decom

Strategija

Strategija je podrazumevala da motivišemo, pokrenemo i aktiviramo i decu i roditelje. Na ovaj način mi smo im dali temu, usmeravali i poboljšavali odnose roditelja i dece. Skrivena želja nam je bila da roditelji i deca provedu dodatno vreme zajedno usmereni na sadržaj i nešto lepo i plemenito. Roditelji su deci pričali kod kuće, a mi smo im održali nekoliko radionica kroz koje su se ona upoznavala sa nejednakom raspodelom dobara u društvu, solidarnošću, poklanjanjem i odogvornošću za druge.

Način izvođenja

Akitvnosti ove kampanje su podrazumevale da

  • informišemo roditelje i decu o akciji
  • prikupimo igračke
  • sa decom napravimo čestitke i upakujemo ih
  • dostavimo igračke deci
  • izvestimo širu javnost o akciji

Mama koja je inicirala ideju o davanju igračaka, napravila je, uz naše sugestije, štampani materijal. Ovi štampani materijali su sadržali razne korisne savete, zasnovane na dve osnovne ideje: 1. igračke koje poklanjate moraju biti čiste i cele, da dete koje ih dobija poželi da se s njima igra; 2. uključite svoje dete tako da aktivno učestvuje i u pomaganju roditeljima prilikom spremanja. Sam tekst je bio podeljen u nekoliko delova i sadržao je informacije i savet o tome:

  • Šta nam treba?
  • Zašto doniramo?
  • Kako uključiti decu?
  • Kome poklanjamo?
  • ostale tehničke pojedinosti

Morao je da bude informativan, obrazovni, motivišući i usredsređen na odnos deca-roditelj.

Svim roditeljima koji su uzeli učešća u akciji smo se javno zahvalili na oglasnoj strani vrtića. Na taj način smo i druge roditelje čija deca idu u naš vrtić, obavestili o akciji i njenom uspehu. Širu javnost smo obavestili putem naše Facebook stranice kao i našeg web sajta i bloga.

Nismo bili pritisnuti rokovima jer se sve odigravalo u trouglu vrtić, roditelji deca i najvažnije nam je bilo da akcija uspe a ne da jurimo neke vremenske rokove.

Učinak i način evaluacije: efekti kampanje u odnosu na postavljene ciljeve

Najvažniji efekat kampanje je da smo prikupili 128 igračaka i društvenih igara i 36 knjiga, koje smo putem brze pošte i lično dostavili Centrima za decu bez roditeljskog staranja. U akciju se uključilo 70% roditelja.

Efekete komunikacije smo mogli da merimo pre svega brojem uključenih porodica, a poseta stranici je pokazala da je i spoljna javnost zainteresovana za našu akciju. Tu je statistika vrlo precizna tako da je naše postove pogledalo 860 osoba.

Kreativnost i inovativnost – doprinos koji čini komunikaciju posebnom.

Smatramo da je sama ideja i akcija koja je sprovedena inovativna. U komunikacijskom smislu mi smo iskoristili sve potencijale koji su nam stajali na raspolaganju s obzirom na to da je ovo u potpunosti bila volonterska akcija.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Dobar PR se uvek isplati, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh