Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Glavni odbor – sednica 12.3. izveštaj

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 14. 03. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Pored svega što smo organizovali 12. marta 2013. godine, na kraju dana održana je i, za mene jako važna, sednica Glavnog odbora DS. Na dnevnom redu je bio nacrt novog Statuta Demokratske stranke kao i program “Plan DS za izlazak iz krize”. Važnost ovih dokumenata je zahtevala mnogo širu i dužu unutarstranačku javnu raspravu ali kao i obično za nju nismo imali dovoljno vremena. Ovo je bila prilika da se stvari unaprede pa sam uzeo učešća u diskusiji.

S obzirom na sve obaveze koje smo imali toga tužnog dana većina članova i članica je bila već na pola snage umorna i iscrpljena. Akademija i govori Zorana Đinđića su nas sve dodatno emotivno ispraznili. Za mene su ostale dve neverovatne poruke o tome koliko je on gledao u napred. Obe su izrečene 1995. na Skupštini stranke. Jedna je o setu Zakona koje je tada pripremila DS, a od kojih su neki izglasani tek 2007, a drugi odnos funkcionera i članova stranke i potreba za svakodnevnim kontaktom.

Bojan Pajtić je, kao predsednik komisije za izradu novog Statuta, govorio u uvodu o samom tekstu Statuta. Zatim je krenula rasprava.

Moje pohvale tekstu su se odnosile na tri vrlo važne stvari:

– konačno uvođenje rodnog pariteta 50% – 50% prilikom izbora za sve stalne sastave od Mesnog do Glavnog odbora

– uvođenje Izborne komisije koja će se ubuduće baviti svim izborima u stranci

– kvota za mlade od 10% (tu sam podsetio da sam lično podneo amandman još 2006 da se ova kvota uvede koji je tada na žalost odbijen)

 

Ono što su sugestije za koje spremam i amandmane i za koje se već godinama zalažem

– pominjanje i u Statutu stranke da smo mi stranka socijaldemokratske orijentacije

– obaveze članova da poštuju Etički kodeks

– definisanje minimalnih uslova za kandidaturu za bilo koju funkciju

– definisanje uloga i obaveza članova i članica Stalnog sastava GO (50 ljudi koje bira Skupština stranke)

– Uvođenje ograničenja za to koliko puta možemo biti birani na određenu funkciju

Pod tačkom dva diskutovali smo o novom programu stranke koji je na širokoj javnoj raspravi.

Pre svega sam želeo javno da pohvalim rad Organizacionog odbora obeležavanja 12. marta i ogroman doprinos svih da sve aktivnosti prođu dostojansrveno i profesionalno. Pohvalio sam saradnice iz Centra za edukaciju Milenu, Draganu i Dacu, stručne službe u stranci a naročito vozače i info službu, kao i sve odbore koji su bili domaćini kvalifikacionih takmičenja. Posebno treba istaći zalaganje Gorice Mojović na programskom delu realizacije Akademije, kao i Goranovu, Balšinu i Tamarinu zaslugu da se teška situacija prevaziđe.

Oko programa sam govorio o najvažnijim izmenama koje treba uneti pre svega u oblasti životne sredine i brige o mladima. Pored sugestija koje sam poslao mailom za različite segmente predloga programa, ključna poruka je bila da se mora konačno raskinuti sa socijalističkim nasleđem da se sport i omladina tretiraju kao jedna oblast. Predložio sam da se odeljak koji se tiče omladine preimenuje u brigu o mladima.

Ono što sam zaboravio da kažem, a tiče se važne teme reginoalizacije i našeg stava o AP Vojvodini i njenom mestu u državnom sistemu. Mislim da je to jako važno u sadašnjem trenutku kada se i postojeća vojvođanska autonomija napada.

Pod tačkom dva je bilo objedinjen i izveštaj o radu stranke između dve sednice GO. Osvrnuo sam se na blokadu računa i zamolio sve da omoguće svima koji to žele da stranci pomognu. Mislim da je to jako važno za unutrašnju koheziju.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi:

2 komentara


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Jeste li chitali ovo?………http://zlj13051967.wordpress.com/2013/03/14/zoran-dindic-je-stavio-srbiju-pod-nato-koloniju-3/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    @max kraja nema propagandi

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh