Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Nema dobrog PR-a bez dobre baze kontakata

Kategorija: PR ; Datum: 21. 09. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Rođendan, taj lepi događaj po kome često pamtimo godine koje su za nama. Veliki broj ljudi, u mojoj okolini, često, kada pokušavaju da se seti nekog događaja u prošlosti događaja, to čini vezujući ih za radosne trenutke koji su se tada desili, letovanja, zimovanja, venčanja, proslavu rođendana…  Miloš Čirič je puno puta upravo pričao o emocijama koje ostaju urezane u pamćenju i koje su nam reperi za vreme.

Priča prva

Aprila ove godine, vraćam se sa posla. Pored „elektronskog sandučeta“, koje me u stopu prati, valja katkada pogledati i u ono pravo, gde nam osim računa retko kada nešto stigne. Otvorim ga, kad unutra razglednica, kojom familija u čijem smo hotelu bili na skijanju čestita mojoj Tamari rođendan.  Mislim, čak, da je to prvo pism,  na svoje ime, koje je Tamara dobila. Lep gest , o kom smo pričali i svima se hvalili. Ona je oduševljeno svima nosila tu razglednicu, čak i u vrtić. Razglednica još uvek zauzima posebno mesto na njenom stočiću. Nakon toga i svi drugi, iz ekipe, čiji su rođendani sledili dobijaju razglednice, a i ja upravo čekam svoju :).  Austrija, zemlja okrenuta turizmu, koja godišnje zarađuje desetine milijardi $, što je i dragi Kruno primetio, ima i unapređenu kulturu odnosa sa korsnicima usluga.

Priča druga

Prethodnog vikenda držao sam seminar u Nišu. Hotel Tami Residence, lep hotel na brdu iznad Niša, doduše u čudnom kraju ali svejedno jako lep, sa odličnom uslugom, čist… Prilikom predstavljanja učesnika, jedna od učesnica izjavi kako joj je toga dana rođendan. Naravno, kao neko kome je PR u krvi,  u prvoj pauzi sam otišao do restorana i zamolio da joj za večeru serviraju tortu. I tu nastaje šok. Menadžer hotela mi kaže „gospodine, sve je već spremno“. Ostadoh bez teksta. Prvi put da sam i kod nas doživeo da je neko uveo proceduru i da razmišlja o odnosima sa javnošću možda ni neznajući da se to tako zove. Sistem funkcioniše jednostavno, jer kada se neko prijavi na recepciji, zaposleni su obavezni da pogledaju datum rođenja i ako ti je rođendan osoblje hotela ti poklanja tortu. Uveče je baš bilo slatko i mislim da smo uspeli da slavljenici ulepšamo dan i da će ga se sa radošću za neku godinu sećati.

Tami Residence

Priča treća

Davno krajem devedesetih, jednoga dana dolazi tetka  kod nas u stan i nosi neku razglednicu. Kaže „Mišo, vidi Zoran Đinđić mi je lično čestitao rođendan“. Demokratska stranka (tada sa svojih 20-tak hiljada članova) je svakom svom članu/ici čestitala rođendan. Lepo je bilo dobiti čestitku sa faksimilom potpisa Zorana. To je bila stvar o kojoj se dugo pričalo. Da se razumemo taj običaj i dan danas postoji, bar u BG odboru, ali je to tada bilo potpuno inovativno.

Priča četvrta

Početkom septembra je Aninoj Škodici  isticala registracija. Krajem avgusta ona dobija pismo na kućnu adresu u kome je agencija, čiji su zaposleni prošle godine obavili sve poslove oko registracije automobila, podseća da joj registracija uskoro ističe. U pismu je informišu i pojašnjavaju procedure i postupak promene tablica. Naravno da smo se toj agenciji ponovo obratili.

Zaključak

U svakom poslu kontakt podaci o korisnicima su jako važni, ali su u odnosima sa javnošću najvažniji. Kada uspostavite sistem prikupljanja tih podataka, onda možete samo smišljati povode kojima ćete se obratiti vašim klijentima. To mogu biti rođendani, novi propisi, proizvodi, Nova godina, slava…..Tada će vaša komunikacija sa korisnicima usluga biti pun #pogodak.  Znam, teško je, ali, verujte mi, isplati se. Zato razmislite o načinima da kontinuirano prikupljate kontakte, smislite prigodan povod za komunikaciju i budite sigurni da će se glas o tome proneti.

Nema bolje preporuke od preporuke zadovoljnog klijenta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Nema dobrog PR-a bez dobre baze kontakata, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: ,

2 komentara


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Kompas Herc Ljubljana mi je godina po odvajanju republika one Jugoslavije slala dopise cak i kada promene telefon u nekoj od kancelarija a kamoli za rodjendane i ostale praznike kod nas.
    Naravno da pamtim, postujem ali i sam radim slicne stvari pogototov za osmi mart i novu godinu…
    Odlicni primeri!
    Danas sve postoji i svakodnevno se unapredjuje, ostaje da radimo na osecajima!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Upravo tako. Slicno smo moja ekipa i ja doziveli davne 2002. godine u jednom rafting kampu kod Foce. Ne samo da je vlasnik kampa sve vozace pozvao da vidi da li su dobro stigli, nego nam od tada uredno i Slavu cestita.

    Naravno, jasno je da vec skoro deceniju ne menjamo kamp, iako nicu kao pecurke posle kise…

    Na zalost, “onih drugih” primera ima mnogo vise…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh