Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pripreme

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 11. 07. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Leto

Svakog leta pa i ovih dana slušamo i čitamo kako mnogi sportisti započinju svoje pripreme za predstojeću sezonu ili neko važno takmičenje. Bilo da je u pitanju pojedinačni ili kolektivni sport, klub ili reprezentacija svako od njih mora određeni period godine provede pripremajući se za predstojeće izazove. S obzirom na to da volim košarku uvek mi je zanimljivo kako se prave planovi za osvajanje medlja na evropskim ili svetskim prvenstvima koja uvek nekako padaju pred kraj leta. Iskusni „lisac“, selektor naše košarkaške reprezentacije, Duda Ivković je ovih dana prezentovao kalendar priprema i izjavio „mi ćemo biti prepozati po najagresivnijoj odbrani na evropskom prventsvu. Još su prezentovali cilj, a to je direktan plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. Sve u svemu iz moje perspektive deluje da su postavili S.M.A.R.T. cilj i da imaju plan kako da ga ostvare. Za rezultate ćemo morati da sačekamo saptembar i EP u Poljskoj.

Izbori su takmičenje

Juče, 7. jula, Vlada Srbije je obeležila 3 godine rada. Počela je izborna godina, a izbori su takmičenje. Stranke se na izborima takmiče programima, kandidatima i idejama tražeći podršku od birača. Tokom 13 sati trajanja izbora određuje se sudbina mnogih. Političke stranke, kako one na vlasti tako i u opoziciji, trebalo bi da isto kao i sportisi krenu sa pripremama za izbore, tj. svoje takmičenje. Za razliku od sportista koji to rade svake godine, političke stranke u Srbiji imaju tu, ja bih rekao, otežavajuću okolnost da 4 godine nisu morale ništa da rade. OK, bilo je nekoliko vanrednih lokalnih izbora ali njih ne računam. Zato se u ozbiljnim zemljama, sa dugom demokratskom tradicijom, organizuju izbori na svake dve godine. Gotovo uvek se razdvajaju lokalni i parlamentarni izbori. Na taj način se ne dozvoljava da se stranke uspavaju, a građanima se daje prilika da kazne ili podstaknu one stranke koje su dobile priliku da upravljaju. Sa jedne strane građani imaju priliku da kritikuju ili hvale, a sa druge stranke mogu da se osvrnu i vide šta su na pola svog madata uradile, isprave uočene nedostatke i završe uspešno svoj mandat.

Pripreme

Za sve ozbiljne političke stranke ulazak u izbornu godinu je znak da se sva energija i aktivnosti usmeravaju ka jednom cilju, a to je dobar rezultata na izborima. Za većinu stranka u Srbiji ove pripreme će biti dodatno naporne jer treba podići fizičku kondiciju. Za G17 plus i neke druge biće malo lakše jer su tokom prošle godine radili različite tematske kampanje koje su im omogućile da u vreme van izbora, mi u CMV volimo da kažemo, bilduju mišiće. Na početaku uvek se konsituiše izborni štab koji preuzima nadležnosti ostalih stranačkih organa. Koliko ja znam jedino G17 plus ima izborni štab koji sve vreme funkcioniše. Izborna kampanja je neka vrsta vanrednog (kriznog) stanja tako da sve reakcije moraju biti brze i iz jednog centra. Paralelno sa organizacionim pripremama radi se na programima, analizama, selekciji kandidata  tj. pravi se plan (projekat) kampanje koji se sprovodi kroz IV faze.

Kandidati i kandidatkinje

Osim planiranja važna stvar je i selekcija kandidata. Stranački aktivisti i kanidati su nosioci tj.  „ambasadori“ određene politike, tako da se njihovom izboru mora pristupiti vrlo pažljivo. Ovi izbori će biti  veoma zanimljivi jer su, promenama zakona o izboru narodnih poslanika i poslanica, ukinute tzv. „blanko“ ostavke i uvedeno je pravilo da se osvojeni mandati dele po redosledu na listi. U zemljama koje nemaju probleme kao Srbija (Kosovo i preambula Ustava) obično se država podeli na nekoliko izbornih jedinica u kojima se, na proporcionalni način, bira minimum 10 poslanika. Tada podela mandata po redosledu sa liste ima mnogo više smisla. Razgovarajući sa predstavnicima različitih stranaka vidim da će ključni problem svakoj od stranaka biti kako napraviti raspored ljudi na listi. Kojih su to 15, 25 ili 50 prvih mesta koji sigurno ulaze u Skupštinu? Ja mislim da je rešenje u promeni načina funkcionisanja stranaka. Po političkoj teorji stranka je u svojoj suštini skup pojedinaca koji su se okupili oko zajedničke vizije društva, vrednosti i ideja. Sada smo, na neki način, zatvorili krug. Počinjemo novi krug uzlazne spirale gde ćemo se ponovo vratiti ključnom pitanju zašto smo se uopšte okupili? Ako imamo odgovor na ovo pitanje onda postaje potpuno irelevantno ko je na kom mestu na listi. Stvara se zajedništvo i ono što je neophodno, a to je  timska atmosfera „jedan za sve svi za jednog“. Ako će oni koji će ubuduće upravljati sprovoditi politiku i ideje oko kojih smo se okupili, niko od članova stranke ne bi trebalo da ima problem sa motivisanošću za težak kampanjski rad. Ono što se očekuje od izabranih je da, kada budu izabrani,  budu dostupni i da obični članovi koji će vredno raditi u kampanji imaju mogućnost uticaja na politike koje budu kreirane i vođene.

Nadam se da će stranke iskoristiti leto za kondicione i druge pripreme, pripremajući se za finiš,  tj. poslednjih 6 meseci pred izbore.  Voleo bih da vidim da se u svim strankama rade obuke, pripremaju i selektuju kandidati, konstituišu i podižu kapaciteti izbornih štabova i pripremaju politike koje sadrže rešenja važna za građanke i građane.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Pripreme , 10.0 out of 10 based on 6 ratings
Share
Tagovi: , , ,

Jedan komentar


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Stranka koja još uvek ima početak ili kraj kampanje- ne razmišlja ozbiljno i ne verujem da je samo G17 bio u stalnoj pripravnosti.

    Pre bih rekao da je to bilo u URS koji su bar u mom kraju radili zaista bez prestanka, temeljno i ozbiljno.

    U DS su (bar kad je borski okrug u pitanju) rađena jedna finalna antikampanja dok su ostali održavali radnu temperaturu. DSS- uobičajeno kritikama bez puno žara, SNS nekako slabapšno ali u pokušaju da bude konstantno, LDP – nedefinisano ali uvek sa novim ljudima i tako dalje.

    Pripreme su počele, međutim nešto razmišljam da predstojeći izbori mogu biti čisto gubljenje vremena i para jer – ima li nešto nepoznato?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh